Nyugdíjak miatti válság, CSOK invázió, NOK megjelenés, azaz QFS Blog Update

slider_vert_shadowQFS- Minőségi Pénzügyi Szolgáltatás.

Hangzatos név, de számomra komoly tartalommal bír. Lassan tíz éve dolgozom azon, hogy az általam nyújtott szakmai segítséggel ügyfeleim a legjobb lehetőségeket találják meg pénzügyeik számára. Ez magába foglalja a meglévő termékeik optimalizálását, a kihasználható adókedvezmények, állami támogatások bemutatását, és egy nyugodt, békés, biztonságos és kényelmes jövő megtervezését, kialakítását. Sikerült elérnem, hogy az ügyfeleimnek éves szinten több tízezer, sok esetben több százezer forint maradjon a zsebükbe. Van az a mondás, hogy az információ hatalom, az én hivatásomban az információ pénz, boldogulás, biztos egzisztencia. Ezért is indítottam el a blogom, hogy minél több embernek adjam át ezt a tudást, érthető formában.

 

Sok témával foglalkoztam már, és időnként érdemes elemezni a történéseket, frissíteni az információkat. Első körben a nyugdíjhelyzet alakulását, a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), és a Nemzeti Otthonteremtő Közösséget (NOK) vizsgáltam újra.

1. NOK

A válság alatt jelentősen visszaesett, történelmi mélypontra jutott az ingatlanpiac. Több éves esés, és stagnálás után, a gazdaság talpra állasát követően, minden körülmény adott volt, hogy újraéledjen, erőteljesen növekedjen, ami 2015-ben meg is történt (az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről, és várható jövőjéről: lakásvásárlás). A kereslet jelentősen megemelkedett, amit az állami szubvenciók még jobban felpörgettek. Ez a trend jót tesz a nemzetgazdaságnak, így ezt a felfokozott ingatlanpiaci környezetet ki akarják használni, a keresletet stabilizálni, amihez újabb ösztönzőket találnak ki. Az eddigi hasonló ösztönző a lakástakarék pénztárak (LTP) támogatása (bővebben: LTP), viszont az LTP-nek egyre szélesebb a felhasználása, és viszonylag rövid futamideje nem volt megfelelő, és egy jobban támogatott, hosszabb távú, csak új ingatlan vásárlása fordítható rendszer kialakítása mellett döntöttek, így született meg a NOK. Amit lehet tudni, hogy minimum 10, maximum 15 évig kell fennállnia a tagságnak (az LTP esetén minimum 4, maximum 10 év), évente maximum egymillió forint után kaphatunk 30%-os állami támogatást, ami jelentősen magasabb összeget jelent, mint az LTP-knél. Sorsolás, illetve licitálás útján kaphatjuk meg az új ingatlan megvásárlásához szükséges összeget, viszont nem fog vonatkozni rá sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), sem a Befektető-védelmi Alap (BEVA) garanciája (részletek: Pénzcentrum). Még várjuk a pontosítást, a feltételeket, és mindenképpen visszatérünk még a témára.

 

2. CSOK

Korábban a NOK-nál írtam különböző támogatásokról, amivel ösztönözni akarják a családokat új ingatlan vásárlására, az egyik ilyen a CSOK (bővebben: CSOK). Az év eleje óta rengeteg módosítás történt, és még most sem stabilak a feltételek. Még a bankban dolgozók is tanácstalanok egy-két kérdés feltevésénél, de már körvonalazódik a hatása. A portfolio.hu CSOK melléklete vállalkozott arra, hogy folyamatosan nyomon követi a legfrissebb információkat, ahogy én is állok mindenki rendelkezésére. A legfrissebb adatok alapján, eddig mintegy 1100 igénylést nyújtottak be, és ez a tendencia jelentősen növekedhet az év második felétől (bővebben: portfolio). Sokan úgy gondolják, hogy inkább halasztanák pár hónappal az ingatlan vásárlást. Az első ok, hogy akkora épülnek fel nagy számban új építésű ingatlanok, társasházak. A második, hogy az ügyintézés jelentősen egyszerűbb lesz, hiszen lesz egy stabil követelmény rendszer, és egy bejáratott, tapasztalatokkal rendelkező szakember gárda a bankokban. Mindenképpen javaslom, hogy kérjék ki a tanácsát egy szakembernek, mielőtt belevágnak az igénylésbe, mert a jelenlegi körülményeken kívül több élethelyzetet is meg kell vizsgálni, hogy felelősségteljes döntést tudjanak hozni (bővebben: Jó tanácsok). Természetesen én is állok rendelkezésükre.

 

3 Nyugdíjhelyzet

Korábbi nyugdíjhelyzetet boncolgató bejegyzésemre (lsd: Nyugdíj) rengetegen reagáltak. Több megkeresést is kaptam, tanácsot kértek, informálódtak, hogy mi várható, mikor elérik idős korukat. Meglepően sokan bizakodók a nyugdíjhelyzetet tekintve, ami nekem is felkeltette az érdeklődésem, és ezt alapul véve kutattam egy pozitív végkifejlet után. Találtam egy nemzetközi elemzést, ahol húsz állam nyugdíjrendszerét, gazdasági stabilítását, és a jövőbeni hatásokat vizsgálták (lsd: HVG). Összegezve az elemzés nem számít arra, hogy a nyugdíjhelyzet államcsődhöz vezetne, és a nyugdíjakat is valamilyen szinten fent fogják tartani, viszont szükséges lesz a kiadások lefaragása, amit az államok az oktatás és az egészségügy fedezésének visszafogásából tudnak fedezni. Az én olvasatomban ez egyet jelent. Mindenképpen az öngondoskodás az egyetlen kiút, csak a célok lehetnek különbözőek, mert…

Úgy gondolom, hogy még nem késő, viszont mindenképp keresse fel tanácsadóját, vagy forduljon hozzám bizalommal, hogy egy személyre szabott pénzügyi koncepcióval megoldást keressünk, és találjunk.

QFS Kapcsolat