Most akkor lesz nyugdíjunk vagy nem? Vajon csak ijesztgetés a nyugdíjkatasztrófa?

Hosszú ideje végzek pénzügyi elemzéseket, látom családok, idősek, fiatalok pénzügyeit, és első kézből tapasztalom meg, milyen nehézségekkel szembesülnek nap, mint nap. Egy olyan téma, mint az időskori öngondoskodás legtöbbjüknek eszébe sem jut, hiszen rengeteg másra kell hónapról-hónapra gyűjtögetniük, és túl messze van még a nyugdíj.

Nézzünk meg egy pályakezdőt, hívjuk Lászlónak, aki az első időszakban némiképp a szülőkre támaszkodva elkezdi a nagybetűs életét. Úgy gondolja, hogy megfontoltan, felelősségteljesen akarja élni az életét, így a fizetésének bizonyos százalékát megtakarítja, hogy ne kelljen a szülőket leterhelnie, illetve nagy adóságokba vernie magát. Az első célok között természetesen egy önálló ingatlan megvásárlása lesz, hiszen egy albérleti díj óriási megterhelést jelent a számára. Közben megismerkedik élete szerelmével, Katával, és úgy döntenek, összerakják félrerakott pénzüket és megveszik első otthonukat, majd családot alapítanak. Egy lakást be kell rendezni, majd amikor megszületik a gyermek óriási kiadások várhatóak, és minél nagyobb a csemete, annál több kiadással kell szembenézniük. Közben természetesen meg szeretnék alapozni gyermekük jövőjét is, hogy a tanulmányai finanszírozásával egy biztos egzisztenciát alakíthasson ki magának. Erről korábban itt írtam: Adókedvezmények

,illetve arról, hogy mennyibe kerül a továbbtanulás: Életkezdés hitellel

Telnek az évtizedek, kirepül a gyermek a fészekből. Még a kezdetekben támogatják az életkezdést is, ahogy azt Lászlónak a szülei, de végül a jó nevelés végeredményeként saját lábra áll a gyerek.. Elvileg most jönne a pihenés időszaka, a jól megérdemelt nyugdíj, végre egymásnak élhetnek, szabadon, kényelmesen, biztonságban, azt tehetik, amit csak akarnak, ha van miből! László és Kata szomorúan tapasztalja, hogy a havi nyugdíjból nem tudnak megélni, így vagy a gyermekükre támaszkodnak, vagy addig dolgoznak, amig tudnak. Bármilyen megoldást választanak, a nyugalom nem lesz jelen az életükben. Elmondhatjuk, hogy végig gondoltak a jövőre, előtakarékoskodtak a soron következő kiadásra, és egy gyönyörű család veszi őket körül, csak egy fontos részletet felejtettek ki a számításból, hogy az időskorukról gondoskodjanak.

 

Mennyire érzékeli most az ember, hogy szükség van az öngondoskodásra? Semennyire, mert hol van az még? Olvassák az újságokat, tudják, hogy iszonyatosan fontos, de várnak a megfelelő alkalomra. A gond az, hogy minél többet várnak, annál nehezebb lesz ezt a tételt beiktatni a család költségvetésébe.

 

Tételezzük fel, hogy László 25 éves, és havi 15.000,-Ft-ot tesz félre nyugdíjra 7%-os hozamot realizálva. 65 éves korában normál kamatos kamatozással számolva 37.282.747,-Ft-tal biztosíthatja a nyugodt időskort. Ha vár 5 évet, akkor 31%-kal, 11.466.394,-Ft-tal kevesebb, tehát 25.816.353,-Ft áll a rendelkezésére.

Mi van akkor, ha 10 évet vár? Akkor mínusz 53%, tehát közel 20M Ft a kiesett összeg. Természeten mondhatjuk, hogy 15.000,-Ft is sok a többi kiadás mellett, de ha nem halogatjuk a döntést, akkor havi 10.000,-Ft-tal is közel 25M Ft áll a rendelkezésünkre, ha elmegyünk nyugdíjba! Ezek a számítások nem teljeskörűek, pusztán szemléltető jellegűek, hiszen nem számoltunk költségekkel, a hozam feltételezett, és az igen széles skálát lefedő nyugdíj előgondoskodási lehetőségekhez igényelhető adókedvezmények sem lettek hozzáadva a végösszeghez.

 

Sokunkban felmerül a kérdés, mi várható a következő évtizedekben? Elég lesz az állami nyugdíj? Vajon veszélyeztetve van az egzisztenciám mikor elérkezik a várva várt nyugodt pihenés időszaka? A média zeng a vészjósló előrejelzések tömkelegétől. . “A magyaroknak nem jár nyugdíj, Nyugdíjkatasztrófa fenyeget, Ketyeg a nyugdíjbomba, A nyugdíjhiány ijesztő mértéket ölt…” Pár éve még csak arról szóltak a hírek, hogy nem árt félretenni, az utóbbi időben arról, hogy muszáj, idén már azt olvasni, ha nem teszed meg, akkor véged. Néha olvasni olyat is, hogy nem kell a rémhírekre hallgatni, nem lesz semmi probléma, csak nyugodjunk meg. Kinek higgyünk?

 

Én egy rendkívül pozitív ember vagyok, így ezt a megnyugtató összefoglalót veszem alapul az időskorom fedezésének megtervezésénél. Itt található a cikk: Nyugdíjterv

 

 

Azzal kezdődik, hogy az idősek már nem jogosultak ellátásra, de ez nem akadály, mert a nyugdíj összegét, és a nyugdíjkorhatárt eddig sem határozta meg az alkotmány. Az erős védelem ellenére 1998-ban, 2000-ben, 2009-ben minden gond nélkül megemelték a nyugdíjkorhatárt, ahogy a 13. havi nyugdíjat is elvették, és megszüntették a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét. Az érv, ami amellett szól, hogy nem történhet nagyobb probléma az, hogy politikai öngyilkosság lenne.

Felmerült bennem a kérdés, hogy a korábbi intézkedések nem voltak ilyen öngyilkos kísérletek? Itt találhatóak további infók: Jár a nyugdíj a magyaroknak?

 

A következő megnyugtató adat, ami a cikkben olvasható, hogy az átlagnyugdíjak az utolsó nettó jövedelem arányában Magyarországon magasabb, mint az OECD országokban. 58,7% Magyarországon, és 52,7% az OECD országokban. Ha László nettó jövedelmének több, mint 40%-át elvennék, nem gondolom, hogy biztonságban érezné magát.

Az utolsó megnyugtató adat, hogy a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár emelése nem csak szükséges, de logikus is. A szüleim épp nyugdíj előtt állnak, végig dolgozták az életüket, és szerintem már megérdemlik a pihenést.

 

Tény, az is olvasható az írásban, hogy félretenni azért nem árt, és ebben egyet is értünk. A tendenciákat véve alapul azt gondolom, hogy rendkívül fontos, hogy a rezsi részét képezze az időskori öngondoskodásunk.

 

Végül egy megnyugtató információ tőlem! Azt is olvashattuk a napokban, hogy pont azoknak nem segít a rendszer, akiknek kellene Rendszerhiba

, ami arról szól, hogy a nagycsaládosoknak a családi adókedvezmény miatt nincs SZJA befizetésük, így nem tudnak visszaigényelni adókedvezményt a nyugdíjcélú öngondoskodásukra. Erre van megoldás, ahogy korábbi blogbejegyzésemben is írtam: https://qfsolution.hu/2015/11/24/nagycsaladosok-nyugdijkilatasai-avagy-a-gyermekeinkre-tamaszkodni-akarunk-vagy-tamogatni-oket/

Mindenképp érdemes utánajárni, és ha úgy érzi, szüksége van segítségre eligazodni a lehetőségek útvesztőjében, kérem, forduljon hozzám bizalommal.

QFS Kapcsolat