2016- új kedvezmények, megnövekedett tàmogatások- milliós hozzájárulással

tax-blog-inflation-adjustments-to-2016-tax-brackets_19300_900x900Új évbe léptünk, és rengeteg újdonságot hozott nekünk 2016. Bővült az elérhető adókedvezmények, állami támogatások köre. Érdemes tájékozódni, mert pluszban többszáz ezer, több millió forintot is jelenthet ez nekünk.
Leginkább három területre koncentrálódnak a lakosság számára elérhető támogatások, kedvezmények. Az első a nyugdíjelőgondoskodás, amely számos módon támogatva van, hiszen ez az egyik legégetőbb társadalmi probléma. A második az egészségügy, és gyermektámogatás, és a harmadik az otthonteremtés, amely sokoldalúan, több ponton is támogatva van. Az otthonteremtés elősegítését, illetve az ehhez kapcsolódó terhek könnyítését célozzák meg a 2016-os változások.

Ami a legszélesebb kört érinti, az a meglévő terhek könnyítése. Január elsejétől, mindenkinek, akinek van lakáscélú jelzáloghitele, illetve az adósoknak vagy közeli hozzátartozóiknak személyi jövedelemadó befizetése, igénybe tud venni, egy a havi törlesztést segítő adókedvezményt, aminek a maximális mértéke évi 44.000,-Ft/fő. Ez természetesen többszörözhető, ha több hozzátartozót is bevonunk. Ez valamiért nincs reklámozva, és így nem kerül be a köztudatba. Részletekért mindenképp érdemes felkeresni a tanácsadóját, illetve természetesen fordulhatnak hozzám is bizalommal.

Amiről viszont a médiumok szólnak, a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) módosítása, ami rendkívüli módon fel lett turbózva. A portfolio.hu cikkében részletesen olvashatunk a változásokról (lsd: lentebb), de pár részletet kiemelnék.
– három gyermek esetén 10.000.000,-Ft vissza nem térítendő támogatás
Ez az összeg jelentős segítséget nyújt, az új lakást vásárló, vagy építkező nagycsaládosok számára. Ez a szám szerintem magáért beszél.
– az első ponthoz kapcsolódóan, további 10.000.000,-Ft-os, kamattámogatott, kedvezményes 3%-os lakáscélú hitel felvételének lehetősége. Jelenleg rendkívül alacsony jegybanki alapkamat (1,35%) mellett elárasztották a piacot az olcsó hitelek, de a 3%-os hitelkamat még ezt is megvágja. Ha mindezt kombináljuk a korábban leírt adókedvezménnyel, amit a nagycsaládosok a családi adókedvezmény miatt a közeli hozzátartozó segítségével tudnak kihasználni, akkor szinte ingyen van a hitelünk.
– meglévő gyermekek esetén nincs felső életkor meghatározva, megelőlegezőnél házastársak egyik tagja betöltheti a 40. életévét.
– lehet ingatlantulajdona az igénylőknek. Ez talán az egyik legjelentősebb engedmény, mert sok ügyfelem kizárásra került a tulajdoni feltétel miatt.

Érdemes elolvasni részletesen a cikket, és konzultálni a tanácsadójával a lehetőségekről. A bankok még nincsenek felkészülve az új szabályozásra, így banktól sok információt nem kapnak az érdeklődök. Ha bármilyen kérdése van, hozzám is fordulhat bizalommal.

http://m.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/itt_van_minden_reszlet_a_csok-rol.224907.html