“Közel vagyunk az egészségügy végromlásához!”, azaz mit tehetünk, ha nem akarjuk a véletlenre bízni az életünket?

Ha már a nyugdíjkilátásaink katasztrofálisak, nézzünk körbe az egészségügyben! Várólisták, elavult, romokban lévő kórházak, fapados egészségügy. Egy baleset, betegség esetén, mennyire érezhetjük magunkat biztonságban? Milyen lehetőségeink vannak ennek kivédésére?

Régmúltra vissza tekintő praxisom alatt magyar családok százai kerestek meg, hogy segítsek kihasználni a pénzügyi szektorban fellelhető adókedvezményeket, állami támogatásokat. Nem akartak elesni olyan, sokszor több százezer forintos, plusz jövedelemtől, amire jogosultak, csak mert nem tudnak róla. Volt szerencsém sok kismamával, leendő apukával beszélni, illetve a szülővé válásuk után is tartjuk a kapcsolatot, így szinte folyamatosan visszatérő téma a szülés körülményei, a kórházak állapota, és a magyar egészségügy rideg valósága. Az utolsó ilyen beszélgetésem két hete volt, és teljesen megdöbbentett, amit hallottam. Tőszavakban: “Elavultság, időhiány, önmagunkra utaltság, a higiénia hiánya, tájékozatlanság, bizonytalanság, ridegség, félelem, lehúzás”

Mivel ezeket a szavakat nem először hallottam, utánajártam, hogy mi lehet e mögött. Korábban magam is tapasztaltam egy tüdőszűrésen, hogy milyen zavaros állapotok uralkodnak – szervezetlenség, több tízéves, rozsdás, ütött-kopott röntgengépek, hónapokig elhúzódó várakozási idő -, de szerencsére még nem volt olyan helyzet, ami miatt az életemet féltettem volna. A szűrésekre elmegyek magánúton, és csak reménykedhetek benne, hogy hasonlókat én nem fogok átélni, mint amit olvasok, hallok a túlélőktől.

Az első megdöbbentő tény, hogy több száz napos várólisták vannak a finanszírozás, és a szakképzett munkaerő hiánya miatt. (bővebben: Várólisták)

Úgy gondolom, hogy egy embernek az életét teheti tönkre, ha nem gyógyítják meg minél hamarabb. Hiába nem életmentő műtétről van szó, de a beavatkozásig romlik az életkörülmény, nagy valószínűséggel több betegszabadságot kell kivenni. Ha alkalmazottról van szó, a munkája kerül veszélybe, de az előléptetése mindenképp. Ha vállalkozóról, többhavi jövedelme esik ki, és nem is biztos, hogy újra tudja éleszteni a cégét. Mindkét esetben az egész család anyagi biztonsága, megélhetése a tét, ami nagyon súlyos következmény.

A második megdöbbentő tény, hogy Magyarország legjobban felszerelt kórházaiban sincs a mosdóban szappan, kézszárítási lehetőség, nincs normális mellékhelység, WC papír, és még nem beszéltünk az életmentő eszközökről. Mit várunk akkor a kisebb vidéki kórházaktól? (lsd: Vidéki kórházak)

A harmadik megdöbbentő tény, hogy a szakértők sem látnak pozitív jövőképet (lsd: Egészségügy)

Ennek fényében nem meglepő, hogy egyre többen keresnek meg azzal a kéréssel, hogy segítsek. Segítsek kiválasztani azokat a lehetőségeket, amelyek legkevesebb pénzráfordítással védelmet biztosítanak egy ilyen helyzetben. Eddig az volt a tapasztalatom, hogy a lakásukat, az autójukat, a vagyonukat igyekeznek bebiztosítani az emberek, de az egészségüket, a baleseti kockázatokat, ne adj Isten egy rokkantsággal felmerülő költségek fedezését kevésbé. Ez a tendencia megváltozni látszik, leginkább azért, mert az emberek a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy milyen létfontosságú erről gondoskodni.

Összeszedtem 3 pontot, ha megvan, a döntés mikre figyeljünk, miben gondolkodhatunk.

  • Vannak egészség- és balesetbiztosítások. Az egészségbiztosítás fizet baleset esetén is, viszont ez fordítva nem igaz. Mivel a balesetbiztosítás szűkebb védelmet biztosít ezért olcsóbb (több tízmilliós baleseti rokkantsági védelem kiegészítőkkel megkapható havi párezer forintért), és a díj nem függ a biztosított életkorától (van minimum és maximum kor, de a kettő között ugyanaz a díjtétel). Az egészségbiztosítások esetén az életkor, az egészségi állapot, a szabadidős tevékenység, és a foglalkozás, tényleges munkatevékenység jelentősen emelheti a díjat. Tipp: érdemes fiatalon biztosítást kötni, mert van ahol a kor előre haladtával a díjak változatlanok maradnak, így havi pár ezer forint ráfordítás elegendő.
  • Vannak összeg alapú, és szolgáltatás alapú biztosítások. Az első esetben egy zárójelentés alapján fizet a biztosító a szerződési feltételekben meghatározott összeg erejéig, míg a második esetben a biztosító a szolgáltatónak térít, így a költségeket ki sem kell fizetnie a betegnek. Az első lehetőségnek kedvezőbb árazása van, a másodiknak viszont plusz szolgáltatásai. Ilyen a biztosító által leszervezett menedzserszűrések, ami prevencióként szolgál, hogy még időben felfedezzék, ha baj van. Ezzel a lehetőséggel minden évben igénybe vesszük a biztosításunkat, magánorvosi rendelőkben, gyorsan, hatékonyan, a legmodernebb technikát felhasználva látnak el minket.
  • Rendkívül fontos, hogy megbízható, jelentős piaci részesedéssel bíró biztosítóval kössünk szerződést, illetve nézzünk körbe a piacon, kérjük tanácsadóink segítségét, legyünk körültekintők, ne engedjük, hogy átverjenek. (lsd: Kész átverés)

Természetesen ezek az információk nem teljeskörűek, mindenképpen javaslom, hogy a személyre szabott koncepcióért keresse fel tanácsadóját, vagy forduljon hozzám bizalommal. Ne bízza a véletlenre!

Kapcsolat – QFS