Gyermekünk jövőjének bebiztosítása- adókedvezményi lehetőségek a biztos jövő megalapozásához.

Pár hónappal ezelőtt találkoztam egy családdal, és beszélgettünk két gyermekük jövőjéről, a kilátásaikról. Kérdés volt, hogy egy magyarországi átlagjövedelemből hogy lehet erre felkészülni, milyen támogatásokat, adókedvezmènyeket tudnak kihasználni, hiszen plusz forrásuk minimális van erre a célra. Itt mondott el az apa egy érdekes összefüggést, amire eddig nem gondoltam. Levezette a gyermekek jövőjének alakulását a tanulmányok finanszírozásának szükségességéből kiindulva.

Ha a gyermeknek szabad választása van a továbbtanulást tekintve, tehát lehet akár orvos is az egymilliós féléves tandíj ellenére, akkor olyan szakot fog választani, ami érdekli, amit szeret. Nem kell megalkudnia, az olcsóbb képzést választania, mert nincs másra lehetősége. Ha szereti azt, amit tanul, akkor nagy valószínűséggel jó lesz az eredménye, és mikor kilép a munkaerőpiacra, nem lesz gondja az álláskereséssel. Ha szereti a munkáját, nagy valószínűséggel sikeres lesz, és ha sikeres lesz, akkor fejvadász cégek keresik majd meg, hogy magas jövedelmű, és presztizsű állást kapjon. Ott már nem a munkáltató mondja meg mennyit fizet, hanem megkérdezi, hogy mennyiért hajlandó hozzájuk szerződni. Lesz gondja egy ilyen embernek az életben? Szereti a munkáját, amivel az élete jelentős részét tölti, és a biztos egzisztencia garantált.

Az apa el volt keseredve, mert az államilag finanszírozott szakok száma minden évben csökken. Nem látta biztosnak gyermekei jövőjét. Ezért is tartom fontosnak, hogy írjak erről, hiszen ezekre a célokra lehet kihasználni adókedvezményeket, állami támogatásokat. Vannak például pénztárak, ahol már a szülésre vissza lehet igényelni, a két szülőnél az SZJA-ból maximum 300.000,-Ft-ot. A szülés után lecsökkenő jövedelem pótlására is lehet adókedvezményt igénybevenni, ami több tíz, de akár százezer forintos tétel is lehet. Ahogy növekszik a gyermek, úgy merülnek fel újabb költségek, ruházat, iskolai költségek. Egy egyetemistánál például a kollégium, vagy az albérlet díja, amikre megintcsak igénybe lehet venni adókedvezményt. Vannak megtakarítási lehetőségek állami támogatással, babakötvény, startszámla, amiről megintcsak érdemes érdeklődni. Ezeknek a lehetőségeknek nagy része egy nagycsalád költségvetését sem terhelik, így mindenképp érdemes ezekről tájékozódni.

Azt, hogy személyreszabottan ki, milyen adókedvezményt, állami támogatást tud kihasználni érdemes egy tanácsadóhoz fordulni, illetve engem is keressenek kérdéseikkel bizalommal. QFS Kapcsolat

A portfolio.hu cikke pont az esélyeket boncolgatja, érdemes elolvasni!