Egy pénzügyi blog anyáknak, nem csak pénzügyekről, avagy beszéljünk őszintén az anyukákról, a nőkről.

A címből sokan azt feltételezhetik, hogy én, mint férfi, majd megmondom a nagy igazságot az anyukákról, a gyermekeket nevelő nőkről. Az Ő örömükről, boldogságukról, problémáikról, álmaikról. Igaz, hogy rendkívül tisztelem a nőket, és tanácsaimmal igyekszem támogatni az anyagi boldogulásukat, de ez azért merész vállalkozás lenne tőlem. Inkább segítséget kértem egy sokak által ismert írótól, egy anyától, akinek közösségteremtő ereje van, Leitner Olgától.

Mikor kigondoltam, hogy segítek az olvasóimnak felkutatni mindenki számára elérhető kulturális szórakozási lehetőségeket, nem is hittem, hogy milyen széles spektrumú alternatívák állnak majd a rendelkezésemre. A héten, egy pénzügyekkel foglalkozó munkatársam kiposztolta a facebook-ra, hogy “Bakkeranya lettem”. A következő bejegyzés már arról szólt, hogy könyvbemutatókra hivatalos, írókkal fotózkodik, és eseményeket promótál. Felkeltette az érdeklődésem, megkerestem, és Ő beajánlott az egész “Bakker, anya lettem!” közösség kitalálójához, és az azonos című könyv írójához, Leitner Olgához, aki készséggel állt rendelkezésemre, és válaszolt a kérdéseimre.

 

Leitner Olga 1981-ben született szeretett városában, Gyöngyösön, ahol lehetőségeihez mérten ma is tölti mindennapjait. Szeret a természetben lovagolni, ez a szenvedélye, ahogy azt tette beszélgetésünk előtt is. Van egy nagyon talpraesett és eleven öt éves kisfia.

“Írni mindig is szerettem, de korábban leginkább a fióknak írtam”. Vonzódott az irodalomhoz, mégis az idegenforgalmi pályát választotta, mert “az utazás a legrégebbi szerelmem”. Rengeteg helyen megfordult, hobbiként állt a munkájához, amíg nem szakított a turizmussal, “férjhez mentem, és anya lettem”. Babázás mellett újra elkezdett magának cikkeket írni, de idővel már nem csak a fióknak, hanem különböző facebook oldalakon is megjelentek írásai. Elege lett abból, hogy nem szól másról minden írás, csak az anyaság csodás mindennapjairól, miközben Ő teljesen másként élte mindezt meg. “Anyaságról jót, vagy semmit, volt akkoriban a mottó”, amit nem akart elfogadni. Neki estek kommentekben, mert élni akart, és nő akart lenni, mert úgy gondolta “kell a kimenő a gyerek mellől”. Keresett gyerekkel látogatható programokat, és nem szégyellte, hogy nem csak öröm és boldogság a gyereknevelés, hanem vannak megoldandó problémák. “A nők önbecsülése legtöbbször lejtmenetben zuhan a mélybe. A nők sokszor genetikai hulladéknak érzik magukat, nem NŐ-nek, ami lehet ideiglenes, de mindenképpen beszélni kell róla”. Kis idő múlva ezeket a cikkeket beküldte a Baba Magazin-ba, és felkeltette az érdeklődésüket. Kellett nekik, mert állításuk szerint addig nem nyilatkozott így senki az anyaságról. Viccesen írt, más hangvételben, mint az addig megszokott, így havi rendszerességgel leközölték az írásait. Ezekből az írásokból állt össze az első könyve, a Bakker, anya lettem! A könyv írása alatt létrehozta saját facebook közösségét, aminek jelenleg több, mint húszezer követője van. A népszerűsége nőtt, így több oldal is létesült azóta, amikben hasonló hangnemben szólítják meg az embereket, de az alapokat Ő rakta le. Egy családban nemcsak anya, apa is van, és őket sem kímélte a második könyvében, a Bakker, azok a csodddálatos férfiak!-ban. Többezer példány eladása után már dolgozik harmadik könyvén, ami a nőkről fog szólni. Közben megalakította a Bakker, anya lettem! Klubot, aminek az első klubestéje hamarosan debütálni fog egy jeles vendégelőadóval és sok érdekes témával. Erről kérdeztem Olgit, mert egy érdekes és izgalmas eseménynek ígérkezik.

 

“Az anyukák ne érezzék rosszul magukat, mert nincsenek egyedül a problémáikkal. Ez egy olyan oldal, ahol nem kell az embereknek megjátszaniuk magukat. Nem cuki fotókkal akartam telerakni, hanem vicces, őszinte bejegyzésekkel.” – válaszolta arra a kérdésemre, hogy mi a célja a facebook oldallal. – “Az elvem, hogy a gyereknevelést mindenki csinálja úgy, ahogy jól esik neki. Nem szabad elítélni senkit a nevelési módszerei miatt, hiszen egy anya jót akar a gyerekének.” Hosszan beszélgettünk a női és férfi kommunikációról, hogy mennyire félre tudjuk érteni egymást, és ez milyen problémákkal járhat. “Amikor egy nő anyává válik, megváltozik a párkapcsolatok minősége, általában romlik. Fontos a férfiak hozzáállása is, mert ha nem ismerik a másikat, nincs tolerancia, és nincs tudatosság mindkét fél részéről, akkor nagy eséllyel megromlik a kapcsolat. Ez egy új helyzet, amit nem tudnak megfelelően kommunikálni a párok, én ebben is akarok segíteni. A Bakker, anya lettem! Klub-ot ezért indítottam be.” Olgi fontosnak tartja a közösségi összetartozást, és ezt akarja egy interaktív, előadás jellegű klubest keretében erősíteni, ahol szakértőkkel lehet beszélgetni, és kérdéseket lehet feltenni. “Minden alkalommal feldobunk egy tabutémát, ami nem mindennapos, mint például: Milyen a szex a terhesség alatt?” Az első klubest meghívott vendégelőadója Marozsák Szabolcs író lesz, akinek könyve A női önbizalom titkos tükre. Szabolcs facebook oldala, Női önbizalomedző- Marozsák Szabolcs több, mint 25.000 kedvelőt tudhat magáénak. “A terv az, hogy rendszeressé tegyük a klubesteket, és vidéki helyszíneket is meg akarunk célozni.” Azt gondolnánk, hogy ezek az események csak a nőknek szólnak, de Olgi tervei között szerepel, hogy a férfiak hozzáállásáról is szólnának az estek, és ha van olyan bátor férfi jelentkező, aki elmegy, akkor képet kaphat arról, hogy mi is zajlik le valójában egy nő fejében, és mit érezhet bizonyos szituációkban.

Az esemény a HellóAnyu családbarát közösségi tér, és kávézóban lesz megtartva 2016.03.25.-én 19h-kor. A belépés díjtalan!

Köszönöm Olgának, hogy beszélgetett velem a közösségről, a céljáról, és a jövőbeni terveiről. Biztos vannak olyanok, akiknek teljesen más elképzelésük van a családról, az anyaságról, de Olgát idézve: “Mindenki úgy csinálja, ahogy jól esik neki…”, viszont egy másik nézőpont építő jellegű lehet az életünkre.