Amikor a törtető, naív és fiatal mini ragadozók, akik tehetségesek, intelligensek és jó képességekkel rendelkeznek, óriási lendülettel csapódnak bele a pénz és a hatalom hálójába, akkor a hálószővők, a jóval nagyobb ragadozók, kíméletlenül szívják ki belőlük a vért, hogy a saját érdekeiket érvényre juttatva csillapítsák hatalom és pénzéhségüket. Darwinizmus 2.0, 21. századi verzó, a világot uraló pénzügyi és gazdasági piacra formázva.

 

A darwinizmus fő elemei: versengés a fennmaradásért, a legrátermetebb kiválasztódása, a gének örökítése, tehát a természetes szelekció. A civilizációs fejlődés csúcspontján a liberális demokrácia alaptörvényei szembementek a természettel, mert azt állították, hogy minden ember egyenlő, minden élet számít. Ezen a ponton túlhaladva, a globális kapitalizmusban, újra a darwini folyamatok kerülnek előtérbe, elfeledve az empátiát, az erkölcsöt, nem foglalkozva a joggal és a társadalmi normákkal. Ha az ember gyenge, levetik a Taigetoszról, ha nem figyel oda, átgázolnak rajta, és ha nem alkalmazkodik, dróton rángatják. Az öltönyös ragadozókra jellemző megjátszott civilizáltság felületes képmutatása alattomosan örli fel a fiatal karrieristákat, amíg a paranoia és a bizalmatlanság el nem uralkodik az életükön. A végeredmény, hogy neurotikussá, vagy szociopatává válnak. Az első esetben bukták a versenyt, a második esetben viszont kialakul a csúcsragadozók új generációja.

 

Ritkán ajánlok sorozatot, de A pénz hálójában (Bad Banks) pénzügyi thriller egy sokrétű és erőteljes gazdaság- és társadalomkritika. Európában még a filmek között is ritkaság számba megy az ehhez hasonló bírálatok kinyilatkoztatása, leginkább ilyen magas, filmes minőségben. Bemutat egy, a bankszektorban érvényesülni akaró, ügyes, reményteli fiatal nőt és az ő személyiségbeli átalakulását. Eközben hatalmi játszmát folytat egy etikus munkamániás, egy manipulatív hatalommániás, és egy csapat sznob bankvezetőnek kikiáltott deviáns. Amellett, hogy elmélyíti és árnyalja a karaktereket, górcső alá veszi a bankrendszer felelősségvállalását, az állam tehetetlenségét, és az emberek kiszolgáltatottságát. Mindehhez tökéletesen passzol a német ridegség és távolságtartás.

 

Az első évad csak hat részből állt, de izgalmas, tanulságos, sokat mondó és tartalmas volt. Mindenképp javaslom ennek a kevésbé ismert német sorozat megtekintését. QFS Kapcsolat