Százezreket érő, milliókat érintő, adóbevallási tanácsok

Amíg a cégeknél a jutalom, és a bónuszok kiosztását év végére időzítik, addig az állam a prémiumot, adókedvezmény formájában, év elején utalja át a pénzügyileg tudatos családoknak. Összegszerűen a pár tízezer forinttól a több százezer forintig terjedhet ennek mértéke, amit az adóbevalláskor kell visszaigényelni. Viszont érdemes odafigyelni és ellenőrizni a folyamatot, hiszen a cél, hogy az adózók minnél hamarabb a teljes összeget megkapják. A 2017-es adóbevallásról és az adóvisszaigénylés gyakorlati tudnivalóiról Békési Gabriellát kérdeztem, aki a Békési Consulting Kft ügyvezető igazgatója, és Ő készséggel állt rendelkezésemre.

“Fontos határidő közeleg – indította beszélgetésünket Gabriella. – Idén már a NAV készíti el számunkra az SZJA bevallás tervezeteket, melyek hétfőtől már elérhetőek az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére. Azok a magánszemélyek, akik nem rendelkeznek Ügyfélkapuval, 2018. március 19-ig kérhetik, hogy a NAV papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetüket. Célszerű azonban még nekik is Ügyfélkaput nyitni, mivel akkor a módosítást már azon keresztül intézhetik el.”

Mi van akkor, ha valaki idegenkedik az internetes megoldásoktól?

“Papír alapú bevallástervezet kérelme többféle módon juttatható el az adóhatósághoz:

 • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon 2018. január 8-tól (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn);
 • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
 • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;
 • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),
 • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).”

A bevallás tervezet nem maga az adóbevallás. Mit kell tenni, hogy véglegesítve legyen?

“Mivel a NAV csak tervezetet készít, s ez még nem végleges bevallás, nagyon fontos, hogy átnézzük, s véglegesítsük. Amennyiben egyetértünk vele, nem kell tenni semmit, a tervezet 2018. május 22-én Szja bevallássá válik. Átnézni azonban mindenképp szükséges, mivel vannak olyan jövedelmek melyek befolyásolhatják fizetendő adónkat, s az adóhivatalnak nincs róla tudomása, pl. ingó- ingatlanértékesítésből származó jövedelem, vagy pl. olyan adókedvezmény, amit év közben nem érvényesítettünk, de szeretnénk, mint pl. a családi adókedvezmény.”

Ha várnak az adózók 2018 május 22-ig, akkor csak júniusban érkezik meg az adókedvezmény a különböző számlákra? Ha igen, akkor ezt meg lehet gyorsítani?

”Adókedvezmények esetén célszerű a tervezetet a határidő előtt jóváhagyni, mivel a kiutalási határidő a bevallás benyújtásától számított 30 nap.”

Mi alapján tudják leellenőrizni az adózók, hogy rendben vannak-e a számok?

“A tervezetet a NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján készíti el, melyekről mi is 2018. január 31-ig a munkáltatónktól/kifizetőnktől kiadott igazolásból értesültünk. A tervezet átnézéséhez szükségünk van még a 2018. február 15-ig az egészségpénztáraktól, nyugdíjpénztáraktól, pénzintézetektől, biztosítóktól megküldött, kedvezményre jogosító igazolásokra is.

Azoknak, akik 2017-ben egy önkéntes pénztárba fizettek, azoknak a rendelkezését is kitöltötte az adóhivatal. Azoknak azonban, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, ki kell egészíteniük a rendelkezést, hiszen nekik dönteniük kell arról, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át a NAV.”

Hogyan nézzék át a tervezetet? Speciálisan mire kell odafigyelni?

“Amennyiben az olvasónak 2017-ben csak egy munkahelye volt, ahonnan egy igazolást kapott, akkor csak annyi a teendője, hogy összenézze a NAV által ajánlott tervezet adatait; az van-e a tervezeten, ami az ön kezében van. Ha igen a válasz, akkor – majdnem biztos – elfogadhatja a tervezetet, és ezzel meg is van a bevallása.

Amennyiben azonban ezen kívül az olvasónak több igazolása van, több helyről származott jövedelme, van adókedvezménye, érdemes az alábbi listán végig mennie, s ellenőriznie, minden szerepel-e a tervezetben. Amennyiben nem szerepel, úgy módosítani szükséges:

 • ingatlan adásvétel volt-e
 • ingatlan bérbeadásból származott-e jövedelme
 • családi kedvezményt érvényesítettek-e év közben, vagy megosztását szeretnék-e
 • súlyos fogyatékosságra való jogosultság fennáll-e
 • első házasok kedvezményének megosztását szeretnék-e
 • külföldről származó jövedelme van-e
 • önálló tevékenységből származó jövedelem esetén
  1. mezőgazdasági őstermelő,
  2. fizető-vendéglátó tevékenység átalányadózással,
  3. áfás magánszemély volt-e
 • szerepel-e valamennyi adókedvezménye – önkéntes nyugdíjpénztár, biztosítás, egészségpénztár”

Akiknek reagálnia kellene a tervezetre, de nem teszi, akkor van második körös figyelmeztetés?

“A NAV 2018. április 30-ig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki, illetőleg az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 19-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.”

…, és ha erre sem reagálnak…

“2018. május 22. a 17SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje, az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Szintén ez a határideje az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának. Ha a magánszemély 2018. május 22-ig nem fogadja el egészíti ki, javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.”

Köszönöm Gabriellának ezt a teljeskörű tájékoztatást, és hogy időt szakított ránk! Ha Önnek is gyanús, hogy nem, vagy csak alig vesz igénybe adókedvezményt, kérem forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat