A yuppiek felszínes világa az Amerikai pszichó árnyékában


Amikor a fogyasztói társadalom által megteremtett felszínes, kiüresedett, egoista, státuszszimbólumokkal önkifejező sorozatgyártott herceg beteg ámokfutásba kezd, hogy frusztrációját kezelje, és valódi érzelmeket érezzen a maga pszichopata valóságában.
A huszadik század második felében már nemcsak a gyárak futószallagjain készültek termékek, hanem a Wall Street-i üvegpalotákban is. A termék neve nem más, mint a pénz. Az amerikai álmot, a meggazdagodást és a társadalom által elismert sikert már nem a valódi, kézzelfogható termékek gyártásával lehetett elérni, hanem játékkal, pénzcsinálással, aminek az anyagi hasznán kívül nem volt tényleges eredménye. A fogyasztói társadalom felszínessége miatt a siker elinflálódott, és már nem az értéket teremtő, tiszteletreméltó személyek voltak a sikeremberek, hanem az anyagias, törtető, a luxust reprezentáláló yuppie-k (Young Urban Proffesional). Emocionális és intellektuális sekélyességük miatt az elismerést leginkább materiális eszközök, magas színvonalat, minőséget képviselő, vagy csak egyszerűen irdatlan drága termékek birtoklásával tudják kivívni. Az eszméket felváltotta a tulajdon, az érvelést a versengés, hogy kinek van drágább, jobb és nagyobb. Az egész értelmetlen, hiszen nem mindent/mindenkit lehet megvenni és mindig van egy magasabb szint, ami frusztráló, és egy beteg, pszichopata viselkedésbe csaphat át.
Az Amerikai pszichóban Patrick Bateman frusztrációja és határtalan kiüresedettsége erőteljes öldöklésbe csap át, amely szélsőséges, éles és egyértelmű kritikája a ’80-as, ’90-es évek sikeremberének, és azt megteremtő fogyasztói társadalomnak. Ez az alkotás sokkal több, mint egy sorozatgyilkos bemutatása, tettének véres prezentálása. Christian Bale zseniálisan formálja meg a pszichopatát. Ijesztő elmebeteg, de mégis magával ragadóan drámai. A mellékszerepekben is színész géniuszok vannak, mint például Willem Dafoe, vagy Jared Leto. Nem egy tipikus pénzügyi film, de a mögöttes tartalom miatt mindenképp ajánlom a megtekintést. Nem túl explicit, de mégis egy véres thriller, ezért csak erős idegzetűeknek és 18+ ajánlom. Jó szórakozást! QFS Kapcsolat