A hitel fogyasztóbarát, a jövőben a CSOK családbarát?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni 189 milliárd forint összegben, megcáfolva azt a korábban sokak által hangoztatott városi legendát, hogy a imponáló milliók ellenére, ez a támogatás csak kevesek által használható ki. Ezt cáfolandó március 15-ével könnyítenek az igénylésen, és kiszélesítik a jogosultak körét.

 

Tény, hogy a kettő vagy többgyermekesek esetében, az eddigi otthonteremtéssel kapcsolatos szociálpolitikai támogatások közül, a CSOK-nál a legmagasabb az igényelhető összeg, de az is igaz, hogy ennek a legbonyolultabb a feltételrendszere.  Közvetlenül a választások előtt egy ilyen változtatásnak a politikai motivációját nehéz figyelmen kívül hagyni, pedig szükséges, mert sok egyéb fontosabb kérdés merül fel ilyenkor. Például, hogy mire megoldás a CSOK, milyen hatása van, mi változik, és ennek milyen hatása lesz az egész gazdaságra.
A könnyítéssel kapcsolatban az MTI arról számolt be, hogy bevezetik a nyilatkozati elvet, amelynek az a lényege, hogy az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük. A jövőben a CSOK banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár

 

elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a TB jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.

 

Ez nagyon megkönnyíti az eddigi rendkívül bürokratikus ügyintézési folyamatokat, igaz a korábban több helyen tapasztalható visszaélések száma is újra megnőhet. De erre vannak a hatóságok. Ami az idegtépő banki ügyintézést illeti (lsd: a hitelezés szedi áldozatát), a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő. Változás, hogy a CSOK iránti igény benyújtására két hónappal több, tehát hat hónapjuk lesz a családoknak. A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybe vételének nem lesz időbeni korlátja.
Magyarországon a gazdasági növekedést ma már a jól képzett munkaerő hiánya gátolja, viszont

 

a CSOK ösztönözheti a külföldön munkát vállaló magyarokat, hogy hazajöjjenek, vagy akár a külföldön állást kereső pályakezdőket, hogy itthon maradjanak.

 

Egyrészről a változást követően a külföldről hazatérő családok is igénybe vehetik a támogatást. A feltétele, hogy külföldi TB jogviszonyt igazoljanak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar TB jogviszonyt létesít. Másrészről a jövőben a bankok által hitelképtelennek minősített fiatalok a CSOK igényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat.
A CSOK-nak vannak egyéb gazdaságélénkítő hatásai, amire továbbra is számít a kormányzat. Például

 

a rövid és középtávú cél az építőipari beruházások további ösztönzése.

 

Ennek okán március 15-étől minden család kérhet CSOK-ot akkor is, ha már van ingatlantulajdona (eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg). Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, 5 millió forintig kérheti az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.

 

A hosszútávú cél pedig, hogy gyermekek szülessenek. Ezzel nem csak a jövőbeli munkaerőhiányt oldanák meg, hanem elhalasztódna az elöregedő társadalmaknál prognosztizált, tömegeket érintő nyugdíjkatasztrófa is.

 

Idő kell ahhoz, hogy a megtakarítások széles körben, az öngondoskodás pedig kultúrálisan elterjedjen Magyarországon. Így azok a családok, amelyek korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott „szocpolt”. Emellett az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a támogatást, továbbá akár minden költségüket fedezhetik a CSOK-ból a támogatás összegéig.

 

A CSOK-nak van létjogosultsága Magyarországon. Tény, a mesterségesen gerjesztett kereslet gyors ingatlanár emelkedést eredményezett, ami miatt a támogatás sokszor csak a különbözet pótlására elegendő. Ettől függetlenül érdemes megvizsgálni a jogosultságot, és ha ingatlanvásárlás van tervbe véve kár lenne nem kihasználni. Ha további kérdése van forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat