Főhősnőnk a Győrben élő, 30 éves irodavezető Éva, aki épp most készül az esküvőjére, és a családalapításra. Élettel teli, mosolygós hölgy, aki imádja a munkáját, és a leendő férjét. Még nem is sejti, hogy milyen jövő vár rá, ha a statisztikákat nézzük. Minden jel szerint, az időskori elszegényedésre jóval nagyobb esélye van, mint Gábornak, csak azért, mert NŐ. Szörnyű, hogy a cigarettás dobozokra írt elrettentő szövegek, a rák növekvő esélyéről, a KSH számai között köszönt vissza ránk.

Az esküvőn, a hozzátartozók és a barátok, egy kiegyensúlyozott, örömökkel teli életet, sok gyermeket, felhőtlen boldogságot kívánnak Évának és Gábornak. Be is fejeződhetne a történetet, hiszen a nyugdíjkatasztrófára, egymásra támaszkodva, függetlenül a nemi hovatartozástól, könnyebben fel tudnak készülni. Viszont a statisztika kegyetlen, hiszen a házasságok közel 40%-a válással végződik (2015-ben 44%). A nők átlagosan 29,6 éves korukban házasodnak össze, miközben a férfiaknál három évvel korábban átlagosan 59,9 éves korukban mennek nyugdíjba. Ha a családi költségvetés tartalmazza a nyugdíj előgondoskodást, akkor is “csak” 30 év áll rendelkezésre, hogy összegyűjtsenek egy jelentős vagyont az elszegényesedés elkerülésére. Viszont a gyermekvállalás még tovább ronthat a nők helyzetén. Amíg a férfiak 73%-a dolgozik, addig a nők csupán 60,2%-a, hasonló munkanélküliségi ráta mellett, ami sokszor a gyermekkel való otthonmaradás eredménye. Ez növeli a férfiaktól való függőséget, és jövedelem híján csökkentheti az önálló vagyon felépítésének esélyét. Egy válásnál ennek tragikus következménye lehet. A gyermekelhelyezéseknél 85%-ban az anyák, és csak 10% kapják apák a felügyeletet, miközben a nők bruttó átlagkeresete 15,5%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké. Éva, ebben az esetben, már csak erős megszorítások árán tud félretenni nyugdíjra, hiszen egy szülő sem akar idős korában a gyereke terhére lenni.

Éva és Gábor csodálatos pár, mindenki biztos benne, hogy az Ő szerelmük örökké fog tartani. A statisztika szerint, Éva ebben a helyzetben is jelentős veszélynek van kitéve, ha nem gondoskodnak időben nyugdíjas korukról. Gábornak kevesebb pénzre lesz szüksége idős korára, hiszen miközben a férfiak 62,8 évesen mennek nyugdíjba, a születéskor várható élettartamuk 72,43 év, tehát 9,63 évig nyugdíjasok. Addig a nők 59,9 évesen mennek nyugdíjba, és a várható élettartamuk 79,21 év, tehát kétszer annyi ideig, 19,31 évig nyugdíjasok. 2015-ben 36.182 férfi, és 80.414 nő lett újonnan nyugdíjas. Ugyanebben az évben a nyugdíj keresetpótló képesége 62% volt, ami 38%-os kiesést jelent minden ember számára. Mindez leginkább akkor igaz, ha nő az illető. A nyugdíj függ például a munkában töltött évek számától, és a jövedelem nagyságától. Mivel a nők átlagosan kevesebbet töltenek a munkaerőpiacon, és kevesebbet is keresnek, várhatóan alacsonyabb lesz a várható nyugdíjuk, ha egyáltalán lesz ilyen ellátás. A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról rengeteget lehet olvasni, így nem is kérdés a megszorítások jövőbeni szükségessége.

Éva a nászúton könnybe lábadt szemekkel nézegeti az esküvői fotókat, és nem is gondol arra, hogy időskorára szereplője lehet az “Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén” című darabnak az élet színházában. QFS Kapcsolat