Családoknak gyermeknevelési támogatás, egy negyed évszázadon keresztül

Többször beszéltünk már a CSOK-ról, ami egy állami támogatás, viszont most az adókedvezményi lehetőségeket vizsgálom. Mi a különbség az állami támogatás és az adókedvezmény között? Az állami támogatás alanyi jogon jár, az adókedvezmény egy rendelkezési jog. Röviden és általánosságban az adókedvezményhez kell, hogy legyen az igénylőnek személyi jövedelemadó befizetése, és az évente beadandó adóbevallásában fel kell tüntetni, hogy a befizetett adójából mennyit igényel vissza, a megfelelő igazolással bizonyítva igényének jogosságát.

Széles körben ismertek az egészségpénztári számlák, amik hasonlóan működnek, mint a normál bankszámlák két különbséggel. Az első, hogy korlátozva van a rajta lévő egyenleg felhasználhatósága, a második, hogy ezért a korlátozásért cserébe adókedvezményben részesül az, aki erre a számlára befizet (egy évben 20%, de maximum 150.000,-Ft, ha nincs más pénztári számlája). Az egészségpénztári számlán lévő összeget leginkább gyógyszerekre, illetve egészségvédelmi célból létrejött kezelések költségeire lehet felhasználni. Van viszont egy olyan pénztári forma, aminek jóval szélesebb a felhasználhatóságának lehetősége, az pedig az önsegélyező pénztárak. update: 2016.01.01.-től összevonhatóak az egészség, és önsegélyező pénztárak, így sok társaság élt is a lehetőséggel

Ha például hamarosan gyermekünk születik, akkor ennek a számlának a terhére kifizethetünk akár 1.000.000,-Ft-ot is, ami azt jelenti, hogy ha például az anyuka előre gondolkodik, és egyik évben befizet 500.000,-Ft-ot, a másik évben még 500.000,-Ft-ot., akkor  innen visszakap, adókedvezmény formájában, 200.000,-Ft-ot az önsegélyező pénztári számlájára. Ha ezt mind a két szülő megteszi, akkor az adókedvezmény mértéke is megkétszereződik. Ha a nagyszülők is csatlakoznak ehhez a művelethez, akkor igen jelentős adókedvezményt tudnak kihasználni. Fontos, hogy 180 napig kamatoznia kell a számlán a befizetett összegnek, de utána a bankszámlára utaltható.

Sok családnak nem megoldható, hogy ekkora összeget nélkülözzön a család költségvetéséből. Ahogy korábban írtam, a kieső jövedelem pótlására is használható a pénztári befizetés.  Ahogy a gyermek cseperedik, óvódába kezd járni, általános, majd középiskolába, úgy bejönnek új felhasználási lehetőségek, mint a gyermekruházat, tankönyv, tanszervásárlási kedvezmény, a felsőfokú tanulmányokat végző hallgatóknál pedig tandíj, kollégium, albérleti kedvezmények.

Összeségében elmondható, hogy egy kis odafigyeléssel, és egy megfelelő pénztár kiválasztásával több milliós adókedvezményt tudnak kihasználni addig, amíg gyermekük önálló, kereső felnőtt nem lesz.

Érdemes lépni, kérjék tanácsadójuk segítségét, illetve ha kérdésük van, forduljanak hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat