Pénzügyek mellett egy kis kultúra, avagy hogyan szerezzünk új barátokat?

Sokszor keresnek meg emberek, családok, hogy segítsek a költségeiket csökkenteni, a pénzügyi termékeiket optimalizáni, jobb minőségűvé, olcsóbbá tenni. Ez a legtöbb esetben sikerül is, és átlagosan több tízezer forinttal is sikerül évente a bankszámlájukat gyarapítani. Egy részletes költségvetés átvizsgálásánál kiderül, hogy hol tudunk spórolni, és sokszor sajnos a szórakozásból akarnak, vagy kénytelenek lefaragni a családok. Emberek maradnak otthon, mert vagy anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy kimozduljanak, vagy egyszerűen nem találnak olyan társaságra, ahol szabadon jól érezhetik magukat. Elmondhatom magamról, hogy közeli kapcsolatban vagyok az ügyfeleimmel, és már nem csak a pénzügyi szakértőjük vagyok, hanem barátként tekintenek rám. Ezért vállalkoztam arra, hogy időről-időre olyan programokat, olyan kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket gyűjtök össze, ami anyagilag nem megterhelő, de mégiscsak szebbé teszi a mindennapjainkat.

Amikor kigondoltam, hogy egy ilyen küldetésre vállalkozom, egyszerre egy olyan szerveződés jutott eszembe, ahol ötletes, kreatív programokat szerveznek, aminek nincs, vagy alig van anyagi vonzata, de mégis jól érzi magát az ember. Én 2011-ben találtam rájuk, és hihetetlenül megtetszettek az emberek, a programok, éreztem, hogy részese vagyok egy jó kezdeményezésnek. A HaverVagy! közösséget Kéri Csaba alapította, Ő találja ki a programokat, szervezi le, és koordinálja ezeket, Haverok segítségével. Kértem, hogy találkozzunk egymással, hogy bemutathassam a blogomban, mert értékesnek tartom a munkáját!

 

Kéri Csaba egy nagyon laza 30+-os srác, akit szinte az egész város ismer. Ahogy beültünk egy bevásárlóközpont bárjába, észrevettem, hogy nagyon otthonosan mozog, mint ahogy gondolom minden színvonalasabb szórakozóhelyen a városban. Kértem mutassa be a HaverVagy!-ot. Mit lehet róla tudni? Honnan indult? Hol tart jelenleg? Milyen felépítése van? Milyen jövőbeli tervei vannak? Most az Ő szavaival röviden, ezt foglalom össze.

2009 májusában alapította a HaverVagy!-ot. A motivációja onnan származott, hogy kíváncsi volt, hogy egész évben hol bulizik az a sok “tiszta tekintetű, nyitott, jó ember”, akikhez a fesztiválokon, szabadon odamehet, leülhet közéjük beszélgetni. “A Szigeten bárkihez hozzászólhatsz, de a városban ez a nyitottság hiányzik, főleg az éjszakában!” Ki akart alakítani egy “jókedvűbb, lazább közeget, ahol a nyitott, kedves és barátságos emberek a bulikban is megtalálják a társaságukat” a fesztiválokon túl, a városban, az év többi napján. Ott van például a “30+-os korosztály, akiknek a társasága megházasodik, és hirtelen nem találja a helyét”. Első körben a saját baráti társaságából, és azok ismerőseiből akart kialakítani egy két-háromszáz fős klubot, és így elindult a HaverVagy!. “Az első buli egy illegális grill party volt az alagút tetején, ahol 50-en voltunk, de nagyon jól sikerült”. Beindult a folyamat, egyre többen hallottak róluk, és akartak csatlakozni, így már sokakat megmozgatott, és egyre többen regisztráltak a havervagy.hu-n, ami akkor még meghívásos rendszerben működött.

“Jöttek a visszajelzések, hogy nagyon jók a bulik, de erőteljes a klikkesedés, így kitaláltam, hogy csináljunk egy klikkmentes bulit.” A klikkmentes buli lényege, hogy sorsolás útján négy-négy ember ül az asztalokhoz, és bármiről beszélgethetnek, viszont fél óránként váltás van, és ezt csinálják meg háromszor. Így a következő összejövetelen már ismerősek lesznek az emberek, nincs klikkesedés. Jelenleg a klikkmentes bulik mellett a péntek, szombat esti zártkörű, saját DJ-s bulik a legnépszerűbbek. Minden jelentősebb budapesti szórakozóhely HaverVagy!-os nyitás előtti party-val indít (Hello Baby, Trafiq, Park, Ötkert, Kraft, stb.). Ahogy bővült a közösség, úgy jöttek be különböző tematikájú, leginkább kultúrális rendezvények. Gasztro és borkostolók különleges helyszíneken, mint a Bazilika, Zsinagóga, vagy a Sziget. Kiállításokat szerveznek tárlatvezetéssel, kirándulásokat szerte Európában, moziklubot meghívott vendégekkel, tánciskola is működik.

Fontos a közösség számára a társadalmi szerepvállalás. Jótékonysági árveréseket szerveznek a Csodalámpa Alapítvány, és a Kaposfői szegénytelep javára. Ma már több mint 13.000 tagja van HaverVagy!-nak! Vallják, hogy a “HaverVagy! talán az egyetlen közösség Budapesten, aki kulturális programokra is több száz főt tud megmozgatni.” Csaba jövőbeli terveiről annyit, hogy több nemzedéket is meg akar mozgatni, a fiatalabbaktól az idősebbekig. Akar nyitni a vidéki nagyvárosok irányába, át akar lépni Budapest határain, de még Magyarország határain is, és egy olyan magyarok által sűrűn lakott városban is tevékenykedni, mint például London.

Csaba elköteleződött amellett, hogy minden tiszta tekintetű, nyitott, jófej embernek biztosítson kikapcsolódási, szórakozási, kulturális programokat elérhető áron. Vannak ingyenes, és minimális költséggel járó (500-1000,-Ft-os) rendezvények is. Érdemes megkeresni!

 

http://prezi.com/cxlueci-ssas/havervagy/

 

Szeretnék köszönetet mondani Kéri Csabának, hogy rendelkezésemre állt, és egy idézettel köszönök el, amit a havervagy.hu-n olvastam először: “Mivel olyan vagy, amilyen vagy, szeretném, ha közénk tartoznál” (Arisztophanész)