Nagycsaládosok nyugdíjkilátásai, avagy a gyermekeinkre támaszkodni akarunk, vagy támogatni őket.

Nyugdíjkatasztrófa fenyeget, Ketyeg a nyugdíjbomba, A nyugdíjhiány ijesztő mértéket ölt…

Nyugdíj előtakarékosság. Sokszor az az érzésem, hogy a csapból is ez folyik. Sok emberrel beszélgetek, és a legtöbben már unják ezt a témát. Én is sokáig haboztam, hogy írjak erről, de úgy éreztem szükség van rá, hiszen azok kerülnének hátrányba, akiket érdekel az öngondoskodás ezen formája, leginkább, ha jelentős adókedvezményt lehet igénybe venni rá.

Vannak, aki már most folyamatosan tesznek azért, hogy mikor leteszik a munkát, ne mondjanak egzisztenciális csődöt. Vannak, akik még mindig bíznak az állam szociális hálójában. Vannak, akik azt gondolják hol van az még. Mindemellett vannak, akik egyszerűen azt sem tudják merre induljanak el, milyen lehetőségeik vannak, és hogy tudnak minnél magasabb adókedvezményt kihasználni, leginkább ha több gyermek van a családban.  Az állam jelentős adókedvezményekkel támogatja a nyugdíj előgondoskodást, több tipusú termékben, többféle befektetési formában.

2015-ben három ilyen megtakarítási formába tehetünk pénzt. Mindegyikhez a befizetett összeg mellé a 20 százalékának megfelelő adójóváírást kaphatunk, de a támogatásnak vannak éves felső összeghatárai is:

  • Nyugdíjbiztosítás – legfeljebb 130 ezer forint
  • Önkéntes nyugdíjpénztár – legfeljebb 150 ezer forint
  • Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) – legfeljebb 100 ezer forint (2020-ig nyugdíjba vonulóknak 130 ezer forint)

Az adójóváírást akár mindegyik megtakarítási forma után is igénybe vehetjük, akkor viszont az összes kedvezmény felső korlátja 280 ezer forint.

A hvg.hu cikkében (lsd. ITT) pontos információk vannak ezekről a termékekről, és érdemes konzultálni a tanácsadójával, hogy melyek a legoptimálisabb személyreszabott lehetőségek. Viszont arra is kitér az író, hogy mivel a gyermekek után jár a családi adókedvezmény, sokszor nincs SZJA befizetés, és nincs miből visszaigényelni a nyugdíj előgondoskodásra járó adókedvezményt. De ami nem szerepel a cikkben, hogy van megoldás a nagycsaládosoknak is! Például a nyugdíjbiztosítások esetében a biztosított nyugdíjbiztosítási szolgáltatására kötődik a szerződés, de az adókedvezményt a szerződő befizetései után a szerződő SZJA befizetéséből igényli vissza. Így ha van egy megbízható családtag, barát, rokon, aki még nem merítette ki egyrészről a SZJA-ját, másrészről a limiteket, amik feljebb megtalálhatóak, akkor megoldható, hogy jelentős mértékű adókedvezményt vehessenek ilyen esetben is igénybe. Mindenképpen érdemes konzultálni tanácsadójával, illetve ha kérdése van, kérem forduljon hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat