Egy lakásvásárlás árnyoldalai, avagy hogy ne veszítsünk el milliókat pár hét alatt.

Az idei évben erős déjá vu érzésem volt, mintha visszajöttek volna a 2008 előtti idők, amikor mindenki ingatlant akart venni, és erre kerestek finanszírozási lehetőségeket. Idén is ez volt a sláger. Sokan kerestek meg, hogy segítsek a finanszírozásban, hiszen annyira átláthatatlan a banki hitelezési rendszer, és olyan sok mindenre oda kell figyelni egy hitel felvételekor, hogy egyedül képtelenség belevágni. Legtöbben első lépésként az interneten megtalálható kalkulátorokkal próbálkoztak. Rá kellett jönniük, hogy felettébb sok tényezőtől függ egy pozitív hitelbírálat, amiket nem tud egy ilyen rendszer kezelni. Minőségben sem tudja rangsorolni a hiteleket, maximum az áruk (kamat, THM) alapján. Fontosnak tartom, hogy mindenki számára érthető nyelven mondjam el a folyamatokat, arra törekszem, hogy a legpontosabb eredményt kapják egy előminőítésnél, figyelembe véve törvényi korlátozásokat, banki egyediségeket, egyben leveszem az ügyfeleim válláról az ügyintézés sokszor jelentős terheit. Miért annyira fontos, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjunk egy előminősítésnél? Mert ha valamilyen buktatója lesz a hitelfelvételnek, akkor akár milliós veszteségünk is lehet, amit úgy gondolom nem árt megelőzni.

Amikor kinéznek egy lakást, és kigondolják, hogy miként szeretnék finanszírozni megvásárlását, érdemes megkeresni a pénzügyi tanácsadónkat, aki keres több finanszírozó bankot. Amikor kiválasztották a számukra legkedvezőbb hitelt, akkor a bank adás-vételi szerződéssel kapcsolatos követelményeit el kell juttatni az ügyvédnek. Miután megegyeztek a foglaló/előleg nagyságáról, akkor megköthetjük az adás-vételi szerződést. Itt merül fel a milliós kérdés, hogy mit adjon, foglalót, vagy előleget?

Előleg vagy foglaló? Mi a különbség?

A foglaló és az előleg között csak abban az esetben van különbség, ha végül meghiúsul az adásvétel, tehát a vevő vagy az eladó visszalép a megállapodástól. Az előleg ebben az esetben visszajár a vevőnek, míg a foglaló a vétlen fél részére jár. Ha az eladó vétlen, akkor megtarthatja, ha viszont a vevő vétlen, akkor visszajár neki a foglaló, de mivel ez eredetileg is az ő pénze volt, ennek a duplája jár neki. Fontos tudni, hogy aláírt adásvételi szerződés nélkül nincs foglaló. A szerződéskötés előtt átadott pénz minden esetben előlegnek számít.

Nagyon körültekintőnek kell lenni, mert akár milliókat is elveszíthetnek, ha figyelmetlenek. A pénzcentrum.hu cikke részleteiben boncolgatja, hogy mit vizsgáljanak, és hogy milyen lehetőségeik vannak az esetleges veszteségeik minimalizálására.

Egy ingatlanvásárlásnál azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen állami támogatások járnak, hiszen bizonyos feltételek teljesülése esetén milliós összegeket is tudnak igényelni az államtól ingatlanvásárlás, építés, és több ingatlancél esetén.

Figyeljenek oda, mindannyiuk érdeke, és kérjenek segítséget, hogy optimálisan dönthessenek egy ilyen komoly kérdésben. Ha kérdése van, forduljanak hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat

http://www.penzcentrum.hu/hitel/se_lakas_se_penz_igy_bukhatsz_milliokat_egyetlen_rossz_dontessel.1046710.html