Devizaalapú autóhiteled, autólízinged vagy/és személyi kölcsönöd van? December 1. után új időszámítás kezdődhet.

Devizahitel, ez szinte szitokszó a mai köznyelvben, de még sokszor szakmai berkekben is. A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság hatására a svájci frank menekülő devizaként funkcionált, amivel soha nem látott mértékben nőtt az árfolyama. Ez párosult egy forint gyengüléssel, így az olló erőteljesen kinyílt nagy problémát okozva magyar családok ezreinek, akik az alacsony kamatszintjük miatt, devizaalapú hitelekben adósodtak el. A kormányzat több lépcsős adósmentő csomagokat állított össze, kezdve a kedvezményes 180 forintos végtörlesztéssel, az árfolyamgát lehetőségének bevezetésével, és a legvégén a forintosítás, elszámoltatással. Most jött egy új lépcsőfok. A devizalapú jelzáloghitelek forintosítása után az autóhitelek, és személyi kölcsönök következnek. Ez a folyamat elvileg a törlesztőrészletünk csökkenését eredményezheti, hiszen alacsonyabb árfolyam mellett, előreláthatóan hasonló kamatszinten történik meg a forintosítás. Tény, ezzel elkönyvelünk egy szintű árfolyamveszteséget is, igaz sokan ezt már rég elkönyvelték magukban.

Kinek lehet ez az intézkedés jelen pillanatban rendkívül kedvezőtlen? Akinek fix havi törlesztőre beállított hitele van, hiszen ebben az esetben sem az árfolyamváltozás, sem a kamatváltozás nem volt rá eddig negatív hatással, de természetesen a bank ezeket a különbségeket nyilvántartotta, és egy összegben követelte a futamidő végén, vagy kihúzta a futamidőt, vagy átdolgozták adósságrendező hitelbe, amivel még jó néhány évig adósa lett az ügyfél a banknak.

Egy konkrét példát alapul véve, találkoztam pár éve egy olyan devizaalapú személyi kölcsönnel, amit öt éve fizetett az ügyfél, hét évre vett fel egy millió forintot, fix 22.600,-Ft-os törlesztőrészlettel, és kétmallamcsodilliókétszázezer forint tőketartozása volt. Miért? Az első, hogy időközben megemelkedett az árfolyam, és a befizetett fix havi törlesztő a megnövekedett tőketartozás kamatát sem fedezte, nemhogy csökkent volna a tőke, így öt éven keresztül csak nőtt a tőketartozás, amit elvileg egy összegben kellett volna rendezni. Találtunk megoldást, hogy rendezze hitelét kedvezőbb feltételekkel, viszont most ezek a kölcsönök normál annuitásos hitelek lesznek, így az előző példát alapul véve nemhogy a havi törlesztésünk csökkenése várható egy ilyen esetben, hanem inkább annak növekedése.

A portfolio.hu cikke részletesen foglalkozik ezzel a témával, érdemes elolvasnia annak, aki ebben érintett, illetve javaslom keresse fel tanácsadóját, vagy forduljon hozzám bizalommal.

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/eljott_az_autohitelesek_ideje_sokan_meglepodnek_a_bank_levelen.1.223229.html