Egy miniesernyős Őrangyal nagyító alatt, avagy az egészségbiztosítás ára, vagy a szolgáltatása kisebb

Egyre több egészség és önsegélyező pénztár kínál tagjainak olcsó egészségbiztosítást, amivel bővítik a termékpalettájukat, magukhoz kötik a tagjaikat, és növelik a szolgáltatásuk minőségét. Igaz, ezek nem biztosítják egy család teljeskörű védelmét, de a kedvező árfekvésnek köszönhetően, jövedelemtől függetlenül, mindenki számára elérhetőek. November elsejétől az IZYS Egészség és Önsegélyező Pénztár is kínál hasonló, biztosítási elven működő pénztári szolgáltatásokat. Ez segítséget jelenthet nem csak az egészségügyi állapot romlása kapcsán, hanem például lakáshiteltörlesztésnél, szüléssel, gyermekneveléssel, vagy temetéssel kapcsolatos költségek térítésénél is. 

Egy családnak több százezer forintot is jelenthet a pénztárakon keresztül igényelhető adókedvezmények kihasználása.

Az egészségügyi kiadásoktól, egy gyermek megszületésén és a lakáshitel havi törlesztőjén keresztül, egy temetés költségéig, széleskörű azoknak a szolgáltatásoknak és eseményeknek a halmaza, amikre közvetetten lehet adókedvezményt igényelni.

Ha már a pénztáron keresztül fut ezeknek az életeseményeknek a finanszírozása, akkor ebből logikusan következik, hogy más, akár biztosítási szolgáltatást is érdemes hozzákapcsolni.

Az MKB-Pannónia és a Prémium Egészség és Önsegélyező Pénztár külön biztosítóval szerződött le, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatásokat a tagoknak elérhetővé tegye. Az előbbi az Uniqa-val, az utóbbi az Union-nal és a Posta Biztosítóval. Az IZYS nem szerződött le egy külsős biztosítóval, hanem a tagjaiból saját veszélyközösséget hozott létre, és havi 395 forintos áron kínál széleskörű szolgáltatásokat.

Az egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak összeolvadását engedélyező, 2016 január elsején életbe lépő törvény előtt az IZYS, a többiekkel ellentétben, önsegélyező pénztár volt. Nem csoda, hogy ez a biztosítási szolgáltatásokban, mint például a lakáshitel törlesztés, a gyermeknevelés és a temetési költségek térítésében is visszaköszön.

Az összeolvadás után minden pénztárnak bővült a szolgáltatása, de megmaradtak a jól bevált preferenciák. Például a Prémium fókuszában még mindig az egészségpénztári szolgáltatások állnak, mint például a gyógyszerek, orvosi kezelések és ellátások térítése. Ennek megfelelően kiterjedt kártyaelfogadó hálózata van, és elsőként vezette be a lakossági folyószámláról való fizetést biztosító Csodakártyát. A Csodakártya egy rendkívül innovatív elképzelés volt, hiszen több lépcső kihagyásával egyszerűvé tette az egészségpénztári számla használatát, így a hozzá kapcsolódó adókedvezmény kihasználását is. Az IZYS is most vezeti be a Most pénztári kártyát, ami a Csodakártyának egy továbbfejlesztett verziója, viszont ezt kevesebb helyen fogadják jelenleg el, mint a konkurensét. A Prémiumnak és az IZYS-nek is van gyenge pontja, de folyamatosan vezetnek be különböző fejlesztéseket.

A QFS Blognak Belányi- Sztraka Szabolcs, aki az IZYS Egészség és Önsegélyező Pénztár egyik alapítója, igazgatótanácsának elnöke, mutatta be az Őrangyalnak elnevezett, biztosítási elven működő pénztári szolgáltatást.

A szolgáltatások három csoportra oszthatóak. Az első az egészség- és balesetbiztosítási, a második a családalapítással, gyermekneveléssel kapcsolatos, a harmadik az egyéb kiegészítő elemeket tartalmazó csoport. Az utolsó kettőben kitűnik, hogy önsegélyező pénztári szolgáltatásokat egészítenek ki, amiben az IZYS sokáig piacvezető volt. Ezekben tudnak többet adni, mint a többiek?

Az önsegélyező pénztári szolgáltatásokban nagyon sok tapasztalatunk van, így ebben tudunk plusz hozzáadott értéket adni egy ilyen termék bevezetésekor. Az egészség- és balesetbiztosítási elemek is széleskörűek, de azok máshol is elérhetőek, ha nem is pont ugyanebben a formában.

Az egészség- és balesetbiztosítási elemek közé tartozik:

Elnézve ezeket a biztosítási elemeket rendkívül széleskörűek, mégis olyan érzésem van, hogy van is biztosítása a tagnak, meg nincs is. Például baleseti rokkantság esetén megtérítenek bizonyos költségeket, de a legnagyobb anyagi katasztrófát, a család egzisztenciájának bebiztosítását nem oldják meg. Mi erről az álláspont?

Egyrészről a biztosításoknál ki kell hangsúlyozni, hogy a keretösszegek erejéig térítenek. Havi 395 forintos szolgáltatásba nem tudunk mindenre megoldást nyújtani, de kiegészítésnek tökéletes. Emellett sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy havonta többezer forintos biztosításokat fizessenek, így nekik óriási segítséget nyújthat az Őrangyal.

Az önsegélyező pénztáraknál kiemelt szolgáltatások közé tartozik a családalapítás és a gyermekek taníttatása és jövője, amire közvetetten családonként több százezer forint adókedvezményt igényelhetnek az arra jogosultak. Az Őrangyal szolgáltatásainak második csoportjába is ezek tartoznak:

Itt is oda kell figyelni a keretösszegekre, hiszen sokszor a pénztári számla használatához van kötve a térítés maximum limite. Kell még valamire figyelni?

A várakozási időre még érdemes odafigyelni, ami szolgáltatásonként különböző. A meglévő, aktív számlával rendelkező ügyfeleinknél, illetve több szolgáltatásnál nincs várakozási idő. Ahol van, ott 3-12 hónapig tarthat. Kiemelném, hogy az éjjel-nappal hívható call centert ennél a csoportnál is érdemes megemlíteni. Előfordulhat, hogy egy anyuka az éjszaka közepén tehetetlenül áll egy számára ismeretlen helyzet előtt és megnyugtató lenne számára, ha konzultálhatna egy orvossal, hogy kizárja valami nagyobb probléma meglétét. A call center felhívásával szakemberhez fordulhat és nem kell az interneten található cikkek alapján, előzetes tapasztalatok nélkül, esetleg téves diagnózist felállítania.

Az utolsó csoporthoz érkeztünk. Ebbe tartoznak:

Itt is fontos kiemelni a keretösszeget és a várakozási időt. Egy tűzkárnál alacsony a 250 ezer forintos limit, így nem vált ki egy lakásbiztosítást. Viszont a temetési költségek térítése sok idős embernél érdekes lehet. A nyugdíjasoknak sok esetben nincs személyi jövedelemadójuk, így a pénztár fenntartásának költsége is rátevődik a 395 forintos díjra. Így is megéri az idős embereknek pénztárat fenntartania?

Igaz, nem vált ki az Őrangyal egy lakásbiztosítást, de kiegészítésnek tökéletes. Gondoljunk csak arra, hogy leég a lakás, és nincs egyetlen ruhánk sem, amit felvehetnénk. A lakásbiztosítás meg fogja téríteni minden kárunkat, de az időbe telik. Addig is jól jöhet egy kisebb összegű, de gyors segítség, hogy pótolni tudjuk az elveszett ruhatárat, vagy legyen pénz egy albérlet kifizetésére. A nyugdíjasokkal kapcsolatos másik kérdésre a válasz, hogy még úgy is megérheti. Akkor marad aktív egy pénztártag, ha minimum 3 ezer forint érkezik havonta a számlájára. Ebből az összegből levonunk 177 forintot a működésre és 395 forintot az Őrangyalra, tehát összesen 572 forintot. Ha van SZJA befizetése a tagnak, akkor az évente 36 ezer forintos befizetésre kap 20% adókevezményt, ami  7.200 forint (havi 600 forint), tehát ingyen veheti igénybe a szolgáltatásokat. A megmaradt pénzt elköltheti különböző pénztári szolgáltatásokra, mint például gyógyszervásárlásra, vagy akár egy szűrés kifizetésére. Ha nincs SZJA-ja, mert nyugdíjas, akkor is megérheti, hiszen 150 ezer forintos térítést összehasonlítva a díjjal közel 22 év után fordul át ráfizetésbe. Természetesen nem ez a fő irányvonal, de ha egy idős ember szeretné biztonságban tudni, hogy a temetés költségeinek egy részét fedezi egy biztosítás, akkor érdekes lehet.

November elsejétől minden tagot beléptettek ebbe a közösségbe és levonták a 395 forintos díjat. Ha valaki nem akar tag maradni, milyen lehetőségei vannak?

Természetesen, az IZYS Őrangyal szolgáltatás november végéig lemondható és jóváírjuk a november elején levont 395 forintos díjat. Bízom benne, hogy ezekkel a széleskörű szolgáltatásokkal, és rendkívül alacsony árral elégedettek lesznek tagjaink és a közösségben maradnak.

Összegezve: az IZYS a trendeknek megfelelően többletszolgáltatást nyújt tagjainak, ami igaz olcsó, viszont nem nyújt teljeskörű biztosítási védelemet.

Köszönöm Belányi-Sztraka Szabolcsnak, hogy rendelkezésemre állt. Ha bármilyen kérdés felmerül, kérem írjanak, vagy hívjanak bizalommal! QFS Kapcsolat