Lakástakarékpénztári körkép: a múlt, a jelen és a jövő

A négy hazai lakástakarékpénztár közül az Aegon bejelentette, hogy felfüggeszti értékesítési tevékenységét és előreláthatólag kivonul ebből a piaci szegmensből. Felmerül a kérdés, hogy mi történt az elmúlt években, mi vezethetett ehhez a döntéshez és mi várható a jövőben.

 

Az Aegon Lakástakarék honlapján megjelent a hír, hogy a pénztár 2018 október 1-vel felfüggeszti értékesítési tevékenységét. A meglévő szerződéseket továbbra is a pénztár kezeli, így a jelenlegi ügyfeleknek nincs semmi teendője. 

 

A Fundamenta, az OTP és az Erste mellett az Aegon volt a legújabb, egyben a legkisebb lakástakarékpénztár (LTP). Tevékenységét 2013-ban indította el, egy számára több szempontból is kedvezőtlenül alakuló piaci folyamat kezdetén. Korábban a válság alatt az állami támogatás relatív magas nyereséget garantált, ami mellé az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) garancia megtakarítók számára egy plusz védelmet biztosított. A másik oldalon az LTP-k, a magas kötvényhozamoknak (volt 10-12% is) köszönhetően, jelentős nyereséget könyvelhettek el.

 

A lakáselőtakarékoskodók csak 1-3%-os betéti kamatot kaptak, hiszen a tényleges nyereségüket támogatás formájában az állam fizette ki.

 

Emelett az ingatlanpiac pangott, akinek volt LTP szerződése nem vette fel a megtakarítását, inkább hosszabított. A hitelkihelyezés ugyancsak minimális szinten volt, így az új, fellendülő időszakra készülhettek a pénzintézetek.

 

Ez a megtakarítási lehetőség vonzó volt a lakosságnak és a pénzintézeteknek egyaránt. Egy erőteljes állománynövekedés vette kezdetét, és hirtelen egyre többen akartak egy szeletet ebből a jól jövedelmező tortából. Elsőnek az Erste lépett és 2011-ben elindította a saját LTP-jét. Nem meglepő, hiszen korábban jelentős mennyiségben értékesítettek Fundamenta szerződéseket, így a saját hálozatának volt értékesítési tapasztalata és tudtak a korábbi számokkal tervezni.

 

Az Aegon Lakástakarékpénztár 2013 decemberében stratolt el, amikor már változtak a körülmények. A kötvényhozamok meredeken zuhantak, így a profit is folyamatosan zsugorodott. Az LTP-k hirtelen lecsökkentették az 1-3%-os betéti kamatokat 0,1%-ra, de ez sem segített. Emellett az addig alacsony kamatozású LTP hiteleknek konkurenciája akadt. A jegybanki alapkamat a 2011-es 7%-ról 2016-ra 0,9%-ra esett, így elárasztották a piacot az olcsó jelzáloghitelek. Az ingatlaneladások és ezzel az árak is meredeken emelkedtek, mert a lakosságnál újra preferált cél lett az ingatlan. Ennek oka egyrészről a jövedelmek emelkedése, másrészről az otthonteremtési támogatások kibővítése (például CSOK), harmadrész – az egyéb befektetési lehetőségek hozamcsökkenése miatti – befektetési célú vásárlás elterjedése volt. Az alacsony banki kamatok viszont az LTP-nek kedveztek, hiszen az állami támogatás még mindig magas hozamot biztosított. A kérdés, hogy meddig. Az állam 2017-től egy új alternatív lakás-előtakarékossági lehetőséget kezdett támogatni, a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget (NOK) és felmerültek olyan hírek, hogy ki akar az LTP-k mögül hátrálni. Ez, eddig még nem történt meg, de szerződéskötéseknél egy plusz érvként már az is elhangzik, hogy

 

“Addig használják ki a magas garantált hozamot, amíg lehet!” 

 

Az Aegon ezekből a pozitívumokból sem tudott előnyt kovácsolni, mert az érintettek most akarnak ingatlanhoz jutni, nem 4-10 év múlva. Előtérbe kerültek a hitelek. Egyrészről az áthidaló kölcsönök, amivel a megtakarítás teljes összegét előre fel lehet venni. Az Aegon friss indulóként nem jelent meg ezzel a termékkel. Másrészről sokan kihasználták azt a lakáskölcsönt, amit a korábban kötött LTP szerződések alapból tartalmaztak. Lejáró szerződése és áthidaló hitele csak a Fundamentának, az OTP-nek, és feltörekvő harmadikként az Erste-nek volt. Harmadrészről az OTP-nek a bankfiókok révén országos lefedettségű hálozata van, az Erste-nek ugyanez, kicsiben. A hitelezésnél inkább a bank hitelei kerülnek előtérbe, és a megtakarítást például ezek előtörlesztésére tudják felhasználni. A Fundamentának viszont az LTP-hez kötött áthidaló kölcsönt, vagy lakáskölcsönt kellett helyzetbe hoznia, amit megtett, méghozzá jelentős sikererrel. Személyi bankárok toborzásával felfejlesztette értékesítési hálozatát, és jól felépített ösztönzőrendszerével megtartotta piacvezetőségét. Tény, ehhez jelentős bevételre van szükség, és nem engedhetnek meg olyan számlanyitási akciókat, kedvezményeket, amikkel például az OTP igyekszik előnyre szert tenni. Az Aegonon kívül mindhárom pénztárnak, de leginkább a Fundamentának emelkedett jelentősen meg a hitelkihelyezése. Ezáltal részesedni tudtak az egyre nagyobb kamat és díjbevételekből is.

 

Nem meglepő, hogy az Aegon az értékesítés felfüggesztéséről döntött. Az Erste a veszteségei ellenére komoly potenciállal rendelkezik és az évek során jelentősen megerősödhet. Az OTP betétállományt tekintve kevésbé, de a hiteleknél  jelentősen le van maradva a Fundamenta mögött. Ha továbbra is folyamatosan akciózik, és a legnagyobb költségnek, a számlanytási díjnak a nagy részét elengedi, akkor a betéteknél várható fordulat. Viszont a hiteleknél valószínűleg megmaradnak a normál banki termékek kihelyezésénél, így nem várható a sorrendben változás. A Fundamenta pedig az értékesítési hálózatának töretlen építésével, igyekszik továbbra is megtartani első helyezését. QFS Kapcsolat