Amikor az ember a végtelenben nem ismeri a lehetetlent, fénysebességgel száguld egoista törtető hajóján az elismerés és gazdagság galaxisa felé, amíg hatalmas erővel be nem nyeli a felelőtlenség és a kétségbeesés fekete lyuka, hogy a hideg és magányos űrben atomjaira hulljon szét.

Ázsia a ’90-es években az egzotikus befektetések, és végtelen lehetőségek kontinense volt, azon belül is Japán mellett leginkább a kistigrisek. A világ pénzügyi rendszerét irányító észak-amerikai és nyugat-európai nagybankok ebben az időszakban vetették meg a lábukat a térségben, óriási várakozással és nulla helyismerettel. Ezek a több száz éves múlttal rendelkező intézmények magabiztosan elkezdték gazdaságilag gyarmatosítani a független Dél-Kelet-Ázsiát, élükön a kiöregedett, öntelt és sznob arisztokratákkal, és az ugyanolyan pénzéhes, a ’80-as években kinevelt törtető, gátlástalan yuppie (young urban professional) helytartóikkal, akikre rábízták a piszkos munkát, a betakarítást. Az 1997-1998-as ázsiai pénzügyi krízis előtt volt egy bróker, aki megtörte a gyarmatosító harmóniát, és az üzletelésével csődbe vitte az Egyesült-Királyság egyik legrégebbi magánbankját a Barings Bankot. Nick Lesson egy becsvágyó karrierista, aki óriási célokkal vágott bele a nagybetűs életbe, és a dícsőség részegítő mámorában felelőtlenül belerántotta magát, az ügyfeleit és a kezet, amely etette egy feneketlennek tűnő pöcegödörbe, és szép lassan addig süllyedt, amíg teljesen el nem lepte a sz@r.

A Csődtömeg (Rogue Trader, 1999) nem a legminőségibb alkotás, de rengeteg potenciál, és érdekesség van benne. James Dearden remekül ért a téboly, az őrület bemutatásához. A néző együtt emelkedik piedesztára, majd botlik meg és süllyed a kétségbeesés mocsarába a karakterekkel. A film korhű és a legnagyobb erősége a nyilvánvaló érzelemátvitelen kívül, hogy remekül érzékelteti a pénzpiac sérülékenységét. Az emberi gyarlóság bemutatása mellett belekukkanthatnak a netes kereskedés előtti, izgalmas, idegtépő tőzsde világába, a szerencsejáték eme milliárdos kaszinójába. Egyedüli negatívuma, hogy kissé játékfilmesre sikeredett, és igaz Ewan MGregor fantasztikusan alakít, a mellékszereplők felejthetőek.

SPOILER! A másik, és cseppet sem elhanyagolható tanulsága a történetnek, hogy minden helyzetből fel lehet állni. Nick Lesson 1,4 Mrd USD vesztett el a tőzsdén, csődbe vitte az egyik legtekintélyesebb bankot, és ha megnézzük a további életét azt látjuk, köszöni jól van. Miután 6,5 évre ítélték, ténylegesen 4 évet töltött le, és a rosszindulatú rákja miatt kiengedték a börtönből. Meggyógyult, és jelenleg Írországban él második feleségével, kiadott egy könyvet, üzleti tanácsokat ad, és a Galway United FC elnöke. A legnagyobb kétségbeesés közepette is jó rágondolni, nincs minden veszve, még ha úgy is néz ki. Jó szórakozást! QFS Kapcsolat