A felelős szülők iskolakezdése, avagy minőségi segítségnyújtás ingyen

“Irányjelző táblákat próbálunk adni a szülőknek a gyereknevelés útvesztőjében, amely igaz szép, de olykor rögös is tud lenni.” 

A tanévkezdéssel a figyelem újra a gyermekekre összpontosul, a fejlődésükre, az oktatásukra, a boldogulásuk megalapozására. A QFS Blog szerzőpartnere a Felelős Szülők Iskolája (FSZI) hisz abban, hogy a szülők minden segítséget megérdemelnek a jövedelmi helyzetüktől függetlenül. Költséghatékony, sokszor ingyenes programjaikkal, tartalmas és fejlesztő szabadidős tevékenységeikkel, szakmailag magas szintű edukációs előadásaikkal valódi segítséget nyújtanak. Ennek a missziónak lehetnek tanúi a szeptember 9-én megrendezésre kerülő és ingyenesen látogatható, Őszköszöntő Fesztivál a Bikás Parkban nevű rendezvényen is, amely hasznos kikapcsolódásnak ígérkezik gyermekeknek és szülőknek egyaránt.

A QFS Blog egyik célja, hogy anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára elérhető, magas színvonalú kikapcsolódási lehetőségeket mutasson be. Ha ez egybe van kötve szakmai tartalommal és edukációval, akkor mindez rendkívüli módon felértékelődik. A Felelős Szülők Iskolája Kft. rendszeresen szervez ilyen programokat, így megkértem Vargacz Alexandrát, a cég egyik ügyvezetőjét, hogy mutassa be a tevékenységüket.

“Igaz, hogy a Felelős Szülők Iskolája Kft. jogi formáját tekintve gazdasági társaság, de társadalmi vállalkozásként szoktuk magunkat definiálni”– kezdte beszélgetésünket Alexandra. – Mi irányjelző táblákat próbálunk adni a szülőknek a gyereknevelés útvesztőjében, amely igaz szép, de tud olykor rögös is lenni.

Milyen problémákkal szembesülhetnek a szülők?

“Sok hétköznapi kihívás mellett például a gyermekeik mozgásfejlődési problémáival, vagy tanulási zavaraival. Egyre több az ADHD-s (Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), SNI-s (sajátos nevelési igényű), BTM-es (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő) és egyéb zavarokkal rendelkező gyermek. Sokszor tanácstalanok a szülők, hogy mit lehet ilyenkor tenni, kihez lehet fordulni, egyáltalán hogyan induljanak el a megoldás útján és mi ebben is igyekszünk segítséget nyújtani. De ezen kívül foglalkozunk például érzelmi intelligencia fejlesztéssel, szervezünk olyan programokat, ahol van iskolai érettség felmérés és finommotorikai gyakorlat, vagy éppen élménypedagógiai-, múzeumpedagógiai aktivitásokat valósítunk meg.

A lényeg, hogy mindenben megtalálható az edukáció, a fejlesztés, ami segíthet a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt, hogy boldogabb, minőségileg tartalmasabb életük legyen.”

Honnan indult ez a társadalmi vállalkozás?

“Tibenszky Moni Lisa álmodta meg az FSZI-t nyolc évvel ezelőtt. Az egész a Honvédkórház koraszülött osztályán kezdődött, ahol megmentették Lisa második kisfiát. Hihetetlen hatással volt rá az ott dolgozó emberek munkájukhoz, betegekhez, szülőkhöz való hozzáállása, szakmaisága, empátiája, a szó nagybetűs értelmében mutatott embersége. Ez inspirálta, hogy ennek mentén további szülőknek segíthessen. Ezt követően nem sokkal találkoztunk mi először, az ismeretségből először munkakapcsolat lett, majd nagyon jó barátság, idővel pedig kiforrta magát a közös misszió a Felelős Szülők Iskolája égisze alatt.”

Azt hallottam, a cég a bevételének egy részéből, támogatja is az osztályt. Ez igaz?

“Igen, felépült egy gyógytornász szoba, ahol babák mozgásfejlesztésével foglalkoznak.  Az egész történet odáig nyúlik vissza, hogy Lisa a koraszülött osztályon eltöltött hetek után elkezdte „kiírni magából” cikkek formájában a megélt helyzeteket, a tapasztalatokat, hogy ezáltal segítséget nyújtson azoknak a szülőknek, akik hasonló problémákkal néznek szembe. Ebből alakult ki a Felelős Szülők Iskolája weboldala. A csatlakozásomat követően különböző gyereknevelési témák kapcsán szerveztünk edukációs előadást, majd hétvégi gyerekrendezvényt is, de még mindezt mellékállásban a kommunikációs ügynökségi munkánk mellett.”

Hogy nőtte ki magát ennyire?

“Fokozatosan egyre ismertebbé vált az FSZI és egyre több, a gyerekneveléssel kapcsolatos témakör kapcsán kerestek meg minket.  A későbbi rendezvényekre tudatosan kerestük azokat a – saját területükön hiteles – szakértőket, akik a gyereknevelés különböző kérdéseiben a szülőknek valós segítséget tudnak nyújtani, és az FSZI lassan egy szakmai közösséggé formálódott. Ma már több lábon állunk.

A cél, hogy minden szülő számára elérhető legyen a szakszerű segítség, a minőségi és szűrt információk elérhetőek legyenek egy helyen.”

A gyakorlatban ez mit jelent? Miből finanszírozzák a rendezvényeket? Hogy épül fel a működésük?

“Minden lehetőséget megragadunk, hogy segíteni tudjuk. Az egyik ilyen eszköz a szponzoráció. Ebben az esetben különböző cégek finanszírozzák az edukációs tartalmakat. Ilyen például a táboroztatási időszakban a kullancs elleni kampányunk vagy a beiskolázási időszakban a különböző szakköröket, különórákat, foglalkozásokat szervező cégek ráfordításai. Egy másik eszközünk a szakmai jelenlétA nem saját szervezésű rendezvényeken, edukációs expókon, nagyobb gyermekrendezvényeken kiállítóként veszünk részt.

Saját szakértőkkel, szakmai tanácsadással, minőségi, szakmai programokkal települünk ki.

Ebben az esetben csak a rendezvény belépőjének az árát kell megfizetni. Ezen kívül vannak saját szervezésű gyermekrendezvények, sportrendezvények is.

A sport általi nevelésben, már a kisgyermek kortól való mozgásfejlesztésben nagyon hiszünk!

Emellett tartunk edukációs előadásokat, ahová kifejezetten olyan szakembereket hívunk meg, akik elismertek az adott szakmai területen belül. Az egy, másfél órás előadások után sokszor rendezünk kerekasztal beszélgetést is, ahol a szülők a szakembereknek feltehetik a kérdéseiket. 

Mennyibe kerül mindez a szülőknek?

“A saját szervezésű rendezvényekre igyekszünk forrást teremteni, amely sokféle lehet az alapítványi támogatástól, pályázati forrástól kezdve, az önkormányzati támogatásig. Gyakran előfordul, hogy egy cég, a társadalmi felelősségvállalás jegyében megtámogat egy-egy előadást, eseményt. Ebben az esetben a résztvevők számára ingyenes a rendezvény. Ha nem sikerül külső támogatásból finanszírozni, akkor azon vagyunk, hogy részvevőnként maximum egy mozijegy árából gazdálkodjuk ki az eseményt, ezzel is biztosítva minél több szülő számára a szakmai rendezvények elérhetőségét.”

Milyen egyéb csatornákon lehet követni a FSZI által készített, a szülők számára hasznos tartalmakat?

“Van egy weboldalunk, ahol több, mint 2 ezer szakmai cikk érhető el, mindezt teljesen ingyen és bárki számára publikusan. A Facebookon már több, mint 40 ezer követővel rendelkezünk, ahol szintén értékes tartalmakkal segítjük a szülőket. A Youtube csatornán neves közéleti személyeket, szakembereket – mint például Palya Bea, Csernus Imre, Vekerdy Tamás –szólaltatunk meg, akik 3-6 perces kisvideókban válaszolnak arra a kérdésre: ‘Hogyan neveljünk boldog gyerekeket?’ Továbbá bárki feliratkozhat a hírlevelünkre, ami által hetente értesülhetnek a szülők az aktualitásokról.”

Rengeteg rendezvény, hasznos tartalmak, szerteágazó tevékenység. Ehhez, gondolom kell egy csapat. Hányan dolgoznak a háttérben?

“Jelenleg ketten vezetjük a céget stratégiai, irányítási szinten, van egy több, mint 20 főből álló szakértői csapat, valamint egy hasonló létszámú animátori gárda, akik leginkább rendezvényfókusszal működnek és emellett az események kapcsán sok alvállalkozóval dolgozunk együtt. Egy nagyon jó csapattal büszkélkedhetünk és a cél a további fejlődés.”

A QFS és az FSZI céljai, ha más területen is, de közösek.

Mindannyian hiszünk abban, hogy tevékenységünkkel értéket teremtünk és akarunk segíteni a családoknak a boldog, nyugodt élet elérésében.

Ezért is dolgozunk a közös együttműködésen. Megkértem Alexandrát, hogy a Pénzügyileg tudatos szülők zárt facebook csoportjához vendégszerzőként csatlakozzon és ezentúl vele közösen fogunk pénzügyileg hasznos tippeket, aktualitásokat megosztani családok százainak.

Köszönöm Alexandrának az interjút és találkozunk szeptember 9. vasárnap az első őszi ingyenes rendezvényen (részletek: ITT), ahol sok izgalmas és tartalmas programmal várja Önöket a Felelős Szülők Iskolája saját Élményszigetén. QFS Kapcsolat