Az egészségügyi kiadásaik után a magyar emberek évente több, mint százmilliárd forintot hagynak bent az államkasszában, pedig erre a pénzre jogosultak lennének. A kérdés az, hogy a megnövekedett átlagjövedelem, a lehetőségek ismeretének hiánya, vagy a lustaság az oka, hogy nem talál gazdára ez az óriási összeg. Dr. Váradi Péterrel, a Prémium Egészségpénztár igazgatótanácsának elnökével erre keressük a választ.

“Gyakorlatilag egészségügyi kiadása mindenkinek van, így az adókedvezmény kihasználása a lakosság nagy részét érinti” – kezdte beszélgetésünket Péter. – Magyarországon évente 700 milliárd forintot költenek gyógyszerre, egészségügyi szolgáltatásra, fogorvosra, optikára, gyógyászati segédeszközre, ami elvileg egészségpénztáron keresztül finanszírozható volna. Lényegében ez azt jelenti, hogy amikor nem pénztári számlán keresztül költik el ezt az összeget, akkor pénzt hagynak az államnál. Ez olyan, mintha az emberek nem vennék fel a GYES-t, vagy a családi pótlékot.”

Konkrétan az egészségpénztári számla használatáról van szó, amire jár a 20%, de maximum 150.000,- Ft adókedvezmény. Mi a probléma? Sokan nem tartják jelentősnek ezt az összeget? Ha csak egyszerűen megkapnák, akkor valószínűleg jelentkeznének érte. Mi lehet az oka, hogy nincs mindenkinek egészségpénztári számlája?

“Az ok, hogy kissé körülményes, mert előre kell gondolkozni, be kell lépni a pénztárba, előre kell fizetni, számlákat kell gyűjteni, majd vissza kell igényelni, hogy visszakapják a befizetésüket. Tény, a befizetések után járó 20%-os adókedvezménnyel jelentős összeget lehet az adóból visszaigényelni, de sok embernek nyűg ezzel foglalkozni. Ezt felismerve a Prémium Pénztár célja, hogy ezt a folyamatot szög egyszerűvé tegye. A folyamatot optimalizáltuk, így csak egy kártyát kell használni, nem kell számlát küldeni, nem kell előre pénzt utalni.”

Akkor a tudatosságra csak ott van szükség, hogy a patikában a megfelelő kártya legyen odaadva a kasszánál?

“Igen, ez a lényeg.

A jelenkor és a jővő vásárolja nem akar ügyet intézni, mindent egy-két kattintással akar megoldani. A lényeg a kényelem.

Erre az igényre volt válasz a csodakártya koncepciója, így a sok ügyintézés helyett csak élvezni kell az adókedvezményt. Az a tapasztalat,

ha csak egy kártyát kell használni, és nincs a művelettel külön teendő, akkor akár többszöröződnek a pénztári számlán keresztüli költések és így az adókedvezmény mértéke is.

Röviden: Ha az egészségügyi kiadásaidról van szó, csinálj mindent úgy, ahogy eddig, csak ne felejtsd el, hogy ezzel a kártyával kell fizetni!

Hogy működik ez a gyakorlatban?

“A netpénztári felületen meg kell adni a bankkártya adatait, amivel össze is kötik az egészségpénztári kártyával, így az ügyfeleink a számlájukról közvetlenül tudnak fizetni. Plusz könnyebbség, hogy költségekkel növelten veszi le a rendszer az elköltött összeget, így arra sem kell külön figyelni.” 

Mi van a költségekkel?

“A normál pénztári költségek mellett olcsóbb a csodakártyás befizetés, hiszen ez vásárlásnak minősül, így nem vonnak le az utalásra banki költséget és tranzakciós illetéket.”

Ki a célközönség?

“A technológiailag edukált ember, aki már legalább egyszer életében vásárolt neten és fizetett bankkártyával. Számuk idővel többszöröződni fog, de most is kiteszik a lakosság több, mint 30 %-át. Ez a jövő, és a pénztár erre van felkészítve.”

Ez egy rendkívül egyszerű termék. Kapcsolódik egyéb szolgáltatás is a számlához?

“A pénztári számla mellé vannak kiegészítő egészségbiztosítási elemek. Az egyik, a minden számlához automatikusan tartozó Védőháló Szolidáris Alap, amely tartalmaz egy rettegett betegségek biztosítást 1M Ft fedezetig, amit három éven keresztül felhasználhat egészségügyi szolgáltatásra. Emellett magában foglal CT/MR vizsgálatot is évente 300.000,- Ft-ig, és az egynapos sebészeti ellátás is fedezi 300.000,- Ft-ig. Az egész csomag díja havonta 85,- Ft. A másik a külön igényelhető csomag, a Pajzs, amely tartalmaz egy kétévente kihasználható szűrőcsomagot, orvosi call centert, orvosi másodvéleményt, gyógyszertámogatást, 12 szakmára kiterjedő egészségbiztosítást,  valamint Várólista egészségbiztosítást a nagy értékű képalkotó eljárásokra. Ennek díja havi 1.990,- Ft.”

Miért pont a Prémium Egészségpénztár?

“Egyrészről a kedvező költségelvonás, ami mellett erős az ügyféltámogatás és a technológiai háttér. Magyarországon a Prémium a második legnagyobb pénztár, erős jelenlétünk van a piacon. Amit fontosnak tartok, hogy mi az innovációra helyezzük a hangsúlyt, így a folyamatos fejlődés garantált.”

Összegezve: a Prémium Pénztár Csodakártyájával megszűnnek a kifogások, és kilapátolhatóvá válik az a több milliárd forint, amit évről-évre bent hagynak a családok az államkasszába. Köszönöm Dr. Váradi Péternek, hogy rendelkezésemre állt és válaszolt a kérdéseimre. Ha kérdés merül fel, kérem forduljanak hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat