Amikor egy céltudatos, erős és intelligens nő a tűsarka alá akarja nyomni a hatalommal bíró férfiakat, akkor ők a felsőbbrendűségüket bizonyítandó megrendszabályozzák, bedarálják őt.
Pénzügyi szempontból a világ összvagyonának jelentős részét férfiak birtokolják. A Forbes magazin szerint a világ 1826 dollármilliárdosa közül csak 197 nő és közülük is csupán 29 gazdagodott meg a tehetségének köszönhetően. A leggazdagabb nő a 16. a listán, és az első tízben is csak olyanok vannak, akik örökölték apjuktól a vagyonukat, vagy csak jól házasodtak. A világ vezetőit illetően, minden országban két tisztséggel számolva, 5%-os a nők aránya. A hétköznapokban a nők még mindig kevesebbet keresnek, és a hatalmi pozicíókat is leginkább férfiak uralják. Még a nőket célzó és rendeletekkel biztosított pozitív diszkrimináció is negatív élethelyzeteket eredményezhet (lsd: https://qfsolution.hu/…/nok-a-teljes-anyagi-osszeomlas-szel…/). A siker az elmúlt száz évben egyet jelentett az anyagi javak és a hatalom megszerzésével. A materializmus és az egoizmus győzedelmeskedett a spiritualizmus és az altruizmus felett, így a racionális férfiak érvényesültek, az emocionális nők pedig háttérbe szorultak. Az egyensúly felborult. A nők válasza nem a szerepük elismertetése, hanem inkább az elférfiasodás volt. Ezzel a mérleg egyik nyelve tovább ereszkedett frusztrációt okozva nőknek és férfiaknak egyaránt. Egy modern kor elvárásának megfelelve teljesítményorientáltan törnek előre harcolva egymással és a világgal, miközben a legjobb megoldás a feminista férfi megszületése és elterjedése lenne.
Molly Bloom egy okos, eltökélt, karakán nő, aki apja feltételes szeretetére vágyva, egyben vele küzdve tör előre. Így megmássza a csúcsot, viszont idővel lezuhan a mélybe. Az Elit játszma című film annak az Aaron Sorkin-nak az első rendezése, aki olyan filmeknek írta meg a forgatókönyvét, mint a The Social Network- A közösségi háló, a Pénzcsináló, a Steve Jobs (ezeket a MoneyMovie-n is ajánlottuk, lsd: https://wp.me/s7QrNu-3386, https://wp.me/p7QrNu-SY) és az Egy becsületbeli ügy. Sorkin minden eddigi tapasztalatát felhasználta művének megalkotásakor és tisztességes munkát végzett. A különleges, magas intelligenciájú, a célukért elvetemülten küzdő férfiakról szóló filmeket vegyítette az intézményesített megrendszabályozásról szólóval és mindezt profin, PC (political correctness) kompatibilisen. A hatalomgyakorlás erőszakosságát, amit korábban a katonaság keretein belül megszokott testi fenyítéssel reprezentált, lefinomította a nyugati civil társadalomban tapasztalható alattomos, lélekörlő és elvárásokkal teletűzdelt pusztításra. A finomítás viszont valamelyest oldotta a feszültséget is, amit a rendező igyekezett a cselekmény bepörgetésével ellensúlyozni. Sorkinra jellemző, hogy hihetetlen mennyiségű szöveget ír a karaktereinek, amit sokszor megspékel nagy adag szakzsargonnal. Ezek a forgatókönyvek David Fincher, Danny Boyle, Bennet Miller rendezőóriások feszültségkeltési praktikáival kombinálva ütős egyveleget alkotnak, de ebben a konkrét esetben inkább követhetetlenné teszik az eseményeket. Sorkin nem annyira jó rendező, mint amennyira fantasztikus forgatókönyvíró. A főszereplő kiválasztásánál elsőre logikusnak tűnik Jessica Chastain neve, hiszen a Miss Sloane-ban már bebizonyította, hogy milyen tökös tud lenni, itt mégis kicsit összeszedetlen és zavaró a játéka. Néha nem tud mit kezdeni a szereppel, de ettől még szerencsére hiteles tud maradni. Ez a film egy tipikus felemelkedés, bukás történet, amely egy férfi központú világban mutatja be egy nő uralkodásának és trónfosztásának történetét, egy több milliós üzlet felépítésén és elvesztésén keresztül. Ezt összekombinálva a társadalomkritikai vonatkozásával egy nem hibamentes, kicsit kaotikus, de élvezhető, elgondolkodtató és átérezhető alkotást kapunk. Ami még érdekesség a filmben, hogy eredeti nyelven nézve nagyon gyors a szöveg és tele van szakkifejezésekkel, amihez nagy angol nyelvi jártasság szükséges. Feliratos verzióban a gyors események, és a jól felépített képi világról marad le a néző, mert igyekszik követni a leirtakat. A szinkron igaz nem a legjobb minőség, de talán ez okozza a legnagyobb élvezetet. De lehet, hogy érdemes kétszer megnézni. Mindenképp javaslom a megtekintést! Jó szórakozást! QFS Kapcsolat