Megfizethető, gyógyító, akár megelőző kényeztető tevékenység, ez a jóga

Egy átlag magyar ember évente 97.820 percet, ami 1.630 óra, tehát 68 napot tölt szabadidős tevékenységgel (forrás: KSH). Ez a kevéssel több, mint két hónap olyan, mint a minimálbér: megélni kevés, éhen halni sok. Érdemes tehát jól kihasználni a rendelkezésre álló időt, mert a pazarlás ebben az esetben végleges és visszafordíthatatlan.

 

Többszörösen bizonyított, hogy a minőségi, tartalmas kikapcsolódás nem pénz kérdése. Az olvasók minimális pénz és időbefektetéssel kereshetnek barátokat, kihasználhatnak egyedi kultúrális programokat, könnyed szórakozási lehetőségeket, megnézhetnek egy tartalmas és elgondolkodtató filmet, vagy járhatnak színházba és ingyenes családi programokra (a következő nyílt nap május 12. szombat, részletek hamarosan).

 

A sport mindenki számára elérhető, testi, szellemi és lelki fejlődést segítő szabadidős tevékenység.

 

Elmenni a természetbe, a jó levegőre futni minimális pénzbefektetés, mégis maximális pozitív hatása van. Sokan mégsem szeretik, mert lehetnek például mozgásszervi problémáik, vagy egyszerűen magasabb szinten akarják fejleszteni a test-szellem-lélek hármasát. Nekik érdemes kipróbálni a jógát.

 

A jóga sokaknak egy misztikus jelenség, egy indiai vallás. Másoknak, leginkább a nyugati ember számára leginkább egy mozgásforma. A nyújtásaival, az egyensúly és a mélyizmok fejlesztésével tökéletes kiegészítője a különböző sportolási lehetőségeknek, de egymagában is alkalmas a szükséges testmozgást kielégítésére. A komolyan művelőknek viszont egy mindent átszővő különleges életstílus. Mindenkinek mást jelent, de tagadhatatlan, hogy egy építő jellegű, minőségi szabadidős elfoglaltságról van szó, aminek a kiprobálása a pénztárcákat sem terheli meg.

 

“Ha olyan életet élsz, amiben nincs benne a napi nyolc óra egyenletlen talajon járás, akkor mindenképp torzul a testképed és lesz valamilyen deformitás a testedben.” 

 

– Idézte Bene Máté Zoltán gerinc és porckorongspecialistát Korpás Eszter jógaoktató, a Yogatree Studio ügyvezetője és tulajdonosa.

 

Korpás Eszter idegenforgalmi szakközgazdászként végzett, de pályája kezdetén először ingatlan tanácsadó, majd az Erste Ingatlan Alapnak az ingatlan befektetője volt. Az alap indulásától (2005) tíz évig építette karrierjét, majd éles váltásként saját vállalkozásba kezdett és megalapította a Yogatree Studio-t. A gazdasági szektorban szerzett 14 évnyi tapasztalat segített sikerre vinni a vállalkozását, mely összekötődött az életmód váltásával. 
Elvégzett tanfolyamok és képzések:
2012: 120 oras vinyasa flow tanfolyam
2014: 200 órás Hatha jóga oktatói képzés (YA RYT-200)
2014: 60 órás Vinyasa Flow oktatói továbbképzés
2015: 120 órás Relaxáció és meditáció oktatóképzés
2015: 4 napos Vinyasa Flow oktatói továbbképzés
2015: Unnata® Aerial Yoga teacher training program, Helsinki – oktatói továbbképzés
2015: 160 órás jóga terápia képzés
2015-2016: 200 órás Ashtanga oktatói képzés (YA RYT-200)
2016: Aerial Yoga Practical Immersion Workshop, Vienna – 3 napos gyakorlati továbbképzés

 

“A jóga 2002-ben jött az életembe, amikor még nem volt minden utcasarkon egy jógastudió – kezdte beszélgetésünket Eszter. – Addig is sportoltam, konditerembe jártam, dzsessz táncoltam, de valami mélyebb dolgot is kerestem. Úgy éreztem a jóga lehet ez, és elkezdtem Bálint Jánoshoz (Purnam Jóga és Meditációs Központ) járni, aki az egyik legelső jógaoktató volt Budapesten. Az első 10 évben hobbi szinten űztem, de 2011-ben jött egy magánéleti válság, melynek hatására napi szinten kezdtem gyakorolni. Minden egyes nap, amikor ráálltam a szőnyegre jobban lettem, így elkezdtem mélyebben is foglalkozni a jógával.”

 

Onnantól már nem csak mozgás szinten?

 

“Szellemi és lélek szinten is. Egyre több információt akartam szerezni, hogy mi van emögött, ezért mentem el az oktatóképzésre is. Itt még főállásban az Erste-nél dolgoztam, de mellette 2014-ben elkezdtem jógát oktatni. A legelső csoportom máig megvan. Nekem rengeteget ad az oktatás, egy teljesen más dimenzió. Tudtam, ez a jövőm, így egy nagy ugrással 2015-ben otthagytam az Erste-t, ami a biztosat jelentette számomra és átvettem egy jógastúdiót. Ma már a Yogatree-n kívül a Mantra jógastúdióban aerial (antigravitációs, lógva relaxálós) jógát oktatok, amivel Magyarországon az elsők között voltam. Emellett a szegedi Oázis Rehabilitációs és Egészségfejlesztő Központban is tanítok és workshopokat (tematikus, 2-4 órás) tartok.”

 

Kinek érdemes elkezdeni a jógázást?

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbben azért mennek jógázni, mert fáj valamilyük, leggyakrabban a hátuk. Mindenkinek van valamilyen deformitás a testében. Nem mozgunk napi 8 órát egyenletlen talajon, így ez kikerülhetetlen. Ezt Bene Máté Zoltán gerinc és porckorongspecialista mondta, aki sok továbbképzést tart jógatanároknak is. 

 

A 21. század emberének mindenképp torzul a testképe, és még ha mindennap jógázik sem lesz olyan a teste, mint a 150 évvel ezelőttieknek.

 

Nem ülő életmódra van a testünk kitalálva. Például elkezdenek beszűkülni az izmok, és a porckorongsérv is innen alakul ki. Ha mozgunk tudunk korrigálni tartáshibákat, és a különbséget már az átlag harmincasok is érzik. Egy tudatosabb ember felfogja, hogy karban kell tartania a testét, és nem kell, hogy eljusson a fájdalomig. Valaki már a tudatosággal lelki és szellemi úton indul el, a koncentráltságot, a testudatosságot fejleszti. Az elme kondicionálható, segít felfedezni testünket, hogy mi is történik velünk, bennünk.

 

Megfigyelhetjük önmagunkat, frissen tarthatjuk az elménket, miközben tökéletesen ki tudjuk zárni a külvilágot. 

 

A jóga mindenki számára elérhető, és nagyon könnyen elsajátítható. Ha csak mozgásra vágyik, fejleszteni akarja önmagát, vagy a közérzetén javítani, mindenképp ajánlom. Több fajta jóga is van náunk, érdemes többet is kipróbálni.

 

A stúdiónkban a 10 egymást követő napra szóló korlátlan bérlet, új vendégek számára 2.500 Ft.”

 

Alkalmanként párszáz forintos másfél órás feltöltődés. Most is bizonyítást nyert, hogy a minőségi időtöltés nem pénz kérdése. A bérletről részletesen ITT olvashat. Köszönöm Korpás Eszternek a beszélgetést, hogy sok érdekes információval szolgált erről a különleges, és mindenképp minőségi kikapcsolódási lehetőségről. Jó szórakozást, mozgást, fejlődést mindenkinek! QFS Kapcsolat