Amikor a szürke kispolgári szánalom, az álmodozását tényként tálalva, kiskeresetűekkel finanszíroztatja kalandozását, hogy végül arannyal vásárolja meg a megbecsülést, amire szemernyi esélye sincs.
Az elmúlt években átalakult a kalandfilm műfaja. Az alapja általában egy az alkotók által szabadon értelmezett igaz történet, sok pénz, lehetőleg dollár száz milliók, akció, meghökkentő fordulatok, felemelkedés, majd óriási bukás, és az sem árt, ha megfűszerezik egy komolyabb mondanivalóval, vagy némi társadalomkritikával. Ilyen film A Wall Street farkasa, a Haverok fegyverben, vagy a Barry Seal: A beszállító. Bevállt a recept. Élvezhető, jó minőségű filmekkel élesztették újra a műfajt. Ennek a zsánernek az egyik különleges darabja Stephen Gaghan második rendezése, az Arany.
A különlegessége abban rejlik, hogy az első gyenge benyomást követően, alattomos hatásfokozással beeszi magát a néző fejébe, szélsőséges érzelmeket gerjesztve, mindezt úgy, hogy egybeolvasztotja a jól ismert történeteket. Kisember nagyratörő vágyakkal? Pipa. A gazdagság okozta személyiségtorzulás? Pipa. Korábban jól működő kapcsolatok szétesése? Pipa. Kalandok egzotikus helyszíneken? Pipa. Hatalmi játszmák kereszttüzében őrült, kiszámíthatatlan cselekvés? Pipa. Mindezt láttuk már? Igen, de soha nem egyszerre.

Rengeteg gondolatot ébreszt a nézőben a film.
SPOILERVESZÉLY! Furcsa látni, hogy mennyire működik Hollywood feloldozása, ha egy történetnek a főhősét kell eladhatóvá tennie. Matthew McConaughey által fantasztikusan megformált Kenny Wells egy csődtömeg, akit még sajnálni is lehetne, ha felemelkedésének anyagi eszközeit nem kispénzű emberektől, hazugsággal, felelőtlen ígéretekkel csalná ki. De érdekel ez valakit?
‘Szegény szerencsétlent, a milliárdjai ellenére sem fogadják be a Wall Street-en, lenézik, mert közember, át akarják verni, pedig annyira szimpatikus. Hiszen csak az álmaiért harcol!’ Igaz állandóan részeg, láncdohányos, vállalhatatlanul viselkedik, és óriási arca van, de megdolgozott mindenért, nem? Szerethetővé tesznek egy olyan embert, aki a saját álmai megvalósításáért sok család pénzével hazárdírozott. Tény, ez igaz a “nagykutyákra” is, de rájuk ki is mondja a film az ítéletet. SPOILER VÉGE!

Egy kalandos, érzelmekkel teli történeten túl a film bemutatja a Wall Street sebezhetőségét, a hatalom és a pénz összefonódását, az aljas játszmákat, és a kisemmizés politikai technikáit. Tele van sok finom, de elképesztő csavarral. Az elején lassan indul be, de van benne potenciál, mindenképp érdemes rászánni az időt. Jó szórakozást!

Az utolsó gondolat újra SPOILERES! A Washoe cég tőzsdei bevezetése, a papír árfolyamának alakulása, majd a totális csőd felfedte a pénzügyi rendszer hiányosságait. Elméletileg ellenőrzött keretek között állapították meg a cég tényleges értékét, és egy szabályozott környezetben bocsátották ki a részvényt. Bukás lett, és emberek vesztették el a megtakarításaikat. Mi van akkor, ha nincs szabályozó környezet, és nincs semmi az emberek által vásárolt termék mögött, csak és kizárólag a kereslet által generált árfolyamemelkedésbe vetett hit? Nincs GDP, nincs termelés, nincs nyersanyag, nincs semmi, csak egy piramisjáték. Ez addig tud jól működni, ameddig vannak rendszerbe egész vagyonokat befizető tömegek. Ez nem átverés, nincs semmi eltitkolva, erről elvileg mindenki tud, mégis működik. A kapzsiság működteti, és egy óriási lufi van kialakulóban. Ez nem más, mint a kriptovaluta. Már várom azt a filmet, amikor bemutatják, hogy mely pénzügyi körök kaszáltak milliárdokat akkor, amikor bedöntötték ezt a rendszert! QFS Kapcsolat