A tél derekán járva Lina igencsak gondolkodóba esett. Az oviban épp a farsangi bulira készülődtek, mindenki jelmez lázban égett, neki azonban nem volt ötlete. Hiába törte a fejét, mint a máktörő, csak dirregett-durrogott, mint a mozsár. Az agyalás helyett inkább egy dalocskán agyalt reggeltől estig. Az oké, hogy itt a farsang és áll a bál, de keringőzik a fakanál? Meg csárdást jár a dobverő? Táncolni Lina is imádott, azonban lelkesedése ellenére ő nem tudta mozgásra invitálni a konyhai eszközöket. Szépen kirakta a villát és a kanalakat, elkezdett szökdécselni előttük, de az evőeszközök nem mozdultak. Kicsit megpöcögtette őket, az egyik le is esett, pattant egyet a konyhakövön és hosszasan csörömpölve fejezte be kecses landolását. Lina ezt elkönyvelte táncnak. Most már azonban semmi sem tántoríthatta el attól, hogy kiválassza a jelmezét. Anyát hívta segítségül, neki mindig olyan szuper ötletei voltak. Anya ismét elővette a kreativitását és felnyitotta a laptopját, hisz Google a jóbarát. Nézegették a képeket, de Linának egyik sem jött be igazán. Anya megkérdezte.

– Mi az, amit nagyon szeretsz?

– A pónikat, de már tavaly is az voltam. Ideje újítani.

– Mit szeretsz még a pónikon kívül?

– Strandolni imádok! Beöltözhetnék valami nyári szerkóba, lehetnék turista. Remélem jó még rám a szandálom, a fürdőruhám is tökéletes és végre nem csak úszásra használnám!

– Ez remek ötlet, de szerintem fáznál egy szál bikiniben – mosolygott anya.

– Majd megkérem az óvó nénit, hogy fűtsenek be jobban! Biztos meg lehet oldani!

– Megoldani biztosan meg lehet, de ki fogja kifizetni az óriási fűtés számlát? Tudod, hogy milyen drága dolog, meséltem már neked erről.

– Igen, emlékszem. Szörnyűséges, hogy ilyen drága! Valami mással kellene fűteni…

– Mire gondolsz?

– Olyan dologra, ami nem kerül pénzbe és mindig kéznél van, mint a napocska – csillant fel Lina szeme. – Apa már mesélt róla, tudom, hogy mindig ugyan olyan meleg, és még éjszaka sem hűl ki! Anya, megvan a legújabb találmányom. A nappal kell melegíteni!

Anya nevetve tapsolt a kislány zsenialitásán, de aztán szomorú tényeket közölt.

– Az ötleted fantasztikus, de sajnos ezt már feltalálták.

– Lehet füteni a nappal?

– Igen! Napkollektornak hívják, és a háztetőkre szokták építeni. Ez a masina összegyűjti a napocska finom melegét, amivel aztán nem csak fűteni lehet, de akár forró vizet is csinál az esti pancsoláshoz.

– Ez remek hír! Akkor inkább azt mondom majd az óvó néninek, hogy szerezzenek be egy ilyen napkollektort, hogy jövőre mehessek úszógumival a farsangi bálba. Idén viszont akkor napocska leszek, ha felnövök pedig feltaláló!