Amikor az “amerikai álom” ideológiája befészkeli magát a fejekbe, és a “lehetetlen nem létezik” hazugsága ad erkölcsi alapot az önzésre, és a veszélyeztetésre.
A jó felemelkedés film receptje: egy szerethető karakter, egy zsák szívszorító nyomor, egy-egy evőkanál fokozatosan adagolt drámai csavar, egy bögre optimizmus, egy fazéknyi kitartás, két csipet erős hit, és mindez két órás főzés után összeáll egy ízletes, fenséges, irigylésre méltó végkifejletté, amelyet nyugodt lelkiismerettel fogyasztanak el, mert ezek után megérdemlik!
Ez a recept veszélyes, mert lehetnek negatív környezeti hatások, vagy az egyén lelki, szellemi, képességének hiányossága is közbeszólhat. Ha ez megtörténik, akkor hirtelen az egytálétel megkeseredik. Ezután az ember depresszív állapotban csak annyit mantrázhat magának: “Tessék ennyit érsz, akkor most edd meg, amit főztél!”
A veszélyek ellenére, ha megfelelő fenntartással kezeljük ezeket az alkotásokat, rendkívül inspirálóak lehetnek! Adhatnak egy lökést, hogy merjen az ember változtatni, legyen ereje kitartani és a célok eléréséért szakadatlanul dolgozni. Adhatnak egy mintát, hogy az ember önmaga tegye meg, amit kell, ne várjon másra, ne keressen kibúvókat, ne bújon kifogások mögé. A tett a lényeg, és a cél, de mi van az eszközzel? Itt vetett fel kényes kérdéseket mai filmünk “A boldogság nyomában”. Ez egy (többé-kevésbé) igaz történet, ami egy apa megprobáltatásairól, és a boldogság keresésének buktatóiról szól. Bemutatja hogy lehet sok munkával, kitartással és hittel egy hajléktalanból milliomos. A film sok nézőben mégis visszás érzéseket kelt. Ha csak a saját életét kockáztatná az álmai megvalósításáért, akkor egy hős lenne, de a saját kisfiát is veszélyezteti, ami miatt sokak szemében önző őrülté válik. Mindezek ellenére a film rendkívül hatásos. A történeten sokat változtattak, hogy át tudják adni a helyzet megfelelő drámaiságát, a mondanivaló fókuszban tartása mellett. SPOILERVESZÉLY! Például a valódi Chris Jr. két éves volt, amikor a történet játszódott, miközben Will Smith fia, aki a filmbeli gyereke is volt, a forgatás alatt öt évvel idősebb. Így az életbölcsességek befogadó fülekre találtak. A Rubik-kockás eset is, ami nem történt meg, eszköz volt, hogy rátermettségét ne kelljen olyan sokat magyarázni. A dráma fokozását segítette, hogy gyakornokként a filmben nem kapott fizetést, pedig a valóságban ezer dolláros havi bevétele volt. VÉGE!
Minden idegenkedésem ellenére ajánlom a filmet, mert a történet a ferdítések ellenére tanulságos, a drámai vonal rendkívül szívszorító, a bemutatás korhű, a színészek fantasztikusak, és a befejezés katartikus. Jó szórakozást!
 QFS Kapcsolat