Amikor a bazári kereskedő az ócska hamisítványait, fals ígéretekkel, luxusboltban árulja, és emberek ezreit letarolva, vásárolt önbecsüléssel ellensúlyozza kispolgári frusztrációját.
Az évezredfordulóra egyértelművé vált, hogy a hatalom megszerzéséhez kizárólag pénzre van szükség. Már nem elvárás a műveltség, a kultúráltság, és a felelősségvállalás. Kereskedők léptek a vezetők helyébe, beteljesítve ezzel önző törekvéseiket, megszilárdítva érdekérvényesítésüket. Az újgazdagok kisöpörték az arisztokratákat a legmagasabb társadalmi rétegekből. A magaskultúrát a felszínes, űres, hedonista élvhajhászat, a mecénásokat pedig a kontrol nélkül fogyasztó homo sapiensek váltották fel.
Egy ilyen feltörekvő kisember Jordan Belfort is, aki hazugsággal több százmillió dollárt csalt ki családoktól, egzisztenciális csődbe sodorva őket. Más kárán élte az amerikai álmot, aminek csillogó, de céltalan egysíkúsága a kultúrember számára csak nyomasztó rémálom. Martin Scorsese mesterien nyúlt ehhez a témához. A Wall Street farkasában szinte észrevétlenül lesz a gátlástalan, vad, kéjsóvár, gazdag, vonzó, motiváló világ érdektelen és egyszerű. Nem tol a néző arcába éles társadalomkritikát, egyszerűen három órán keresztül, koncentráltan mutatja be a nihilt, az erkölcsi, és szellemi sivárságot, amitől mindez demotiváló és gyomorforgató lesz. Mindezt szórakoztatóan, jó poénokkal, elképesztő helyzetkomikumi elemekkel, így egy percig nem vállik unalmassá. A karakterek nincsenek elmélyítve, de mindegyik hihetetlen laza. Leonardo DiCaprio játéka fergeteges, ahogy a mellékszereplőké is. Jonah Hill egyszerűen perverzen haláli. A kivitelezés, a fényképezés profi,a történetvezetés kidolgozott, körülbelül ezt várjuk egy olyan filmtől, amit Hollywood mágusa delegált. Ez egy könnyed köntösbe bújtatott drámai alkotás, ami tökéletes kikapcsolódást, de mégis komoly továbbgondolást ígér. Jó szorakozást! QFS Kapcsolat