Városi legenda, hogy olcsón, akár egy hazai vonatjegy árából elrepülhetnek például Londonba, Párizsba, Rómába, Barcelonába? Kinyílt annyira a világ, hogy egy havi magyar átlagbérből eljuthatnak Thaiföldre, Balira, Kínába, Mexikóba? Mi szükséges ahhoz, hogy emberek minimális pénzből egzotikus helyeket, csodálatos kultúrákat ismerjenek meg? Tippek, trükkök, tanácsok, hogy járja körbe a földet fillérekből. 

A tél múlásával az emberek elkezdik szervezni a párnapos tavaszi városnézéseket, a nyári tengerparti nyaralásokat, és szeretnék mindezt a legkedvezőbb áron megoldani. A munkahelyeken lassan le kell jelenteni, hogy ki, mikor akar elmenni szabadságra, a vállalkozóknak tervezniük kell a munkákat, a vállalásaikat, a helyettesítésüket, és mindezt összehangolni az útitársakkal, a családdal. Nem egyszerű folyamat, aminek az első lépése az időpont és a tartam kijelölése, a közös metszet megkeresése. Ezt követi az úti cél kitalálása, majd hosszú keresésbe kezdenek, hogy a legolcsóbb utazási lehetőséget megtalálják. Adott az időintervallum, adott a helyszín, és jön a csalódás. A szomszéd, a munkatárs, a rokon, mindenki fillérekből elutazik egzotikus országokba, az interneten is rengeteg ilyen hirdetés található, de a keresésnél mégis többszörös ár jön ki. Mi lehet a gond? Mi lenne akkor, ha megfordítanák a folyamatot? Először összeraknák a költségvetést, majd ennek megfelelően keresnének időpontokat és helyszíneket. Az ötlet fantasztikus, hiszen a legolcsóbb árakat lehet így megtalálni, de rákeresni ezer és ezer időponti kombinációra, majd ezt összehangolni a legjobb szálláslehetőségekkel szinte lehetetlen.

Ha ezt sikerülne megoldani, az új szintre emelné a turizmust, és a fapados járatok után egy újabb, az utazási szokásokat is megváltoztató, kultúrális és pénzügyi forradalom részesei lehetnénk.

Az informatikai fejlődés a technikai hátteret biztosította, már csak kellett valaki, aki ezt a rendszert létrehozza, aki ezt az innovációt elindítja. Bogár Péternek, a bogAIR alapítójának és üzemeltetőjének ez a küldetése, mert hisz abban, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek is meg kell adni a lehetőséget, hogy felfedezhessék a világot. Péterrel beszélgettem, aki elárulta a titkot, és tényekkel támasztotta alá, hogy a városi legenda bizony igaz.

A 40 éves, háromgyermekes, budapesti családapa 2001-ben végzett a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán (2000-től már BGF-KVIK). A szakdolgozatát egy internetes portál megépítéséről írta, így már akkor összekötötte a turizmust az informatikával, mikor Magyarországon, de még a világban is az internet gyerekcipőben járt. Később a Magyar Turizmus Zrt weboldalán dolgozott, majd egy nagy hazai médiaügynökségnél helyezkedett el, ahol például a Malévnak 3,5 éven keresztül csinált kampányokat. Ekkor jött az ötlet, hogy létrehoz egy olyan weboldalt, ami egyedülálló módon a rugalmasságot kihasználva keres olcsó repülőjegyeket, és ezeket összekombinálja szálláshelyekkel.  Keresett technológiát, szakembert, de végül maga tanult meg programozni, hogy megcsinálja a saját ötletét, és 2013-ban kész is lett a robot, ami a bogair.hu-n a háttérben dolgozik. Azóta is online marketinggel foglalkozik, jelenleg egy FMCG (Fast Moving Consumer Goods, magyarul: Gyorsan Forgó Fogyasztási Cikkek) cég ecommerce divizióját vezeti.

A kulcsszó a rugalmasság, – kezdte a beszélgetésünket – hiszen repülőjegyet, sőt sokszor szállást is a megfelelő időpontban kell lefoglalni, megvásárolni. Ebben a két szegmensben, de leginkább a repülőjegyeknél, az árképzés nem úgy működik, mint egy vonatjegynél, hogy meg van adva a kilométer, és fel van szorozva az egységárral. Ennél még a szállásárak meghatározása is kifinomultabb volt, ahol a szezonális hatások, tehát a kereslet-kínálat is közrejátszott az árképzésben. Ennek a rendszernek a finomhangolása a Yield Management, ami már a kereslet-kínálat mellett a vásárlás időpontját is figyelembe veszi.

Konkrétan ugyanannak az útnak, az idő múlásával, folyamatosan változik az ára.

A társaságok ezzel maximalizálhatják a nyereségüket, de ez ad lehetőséget arra is, hogy rendkívül olcsón nyaralhassunk akár egy távoli országban is.”

Mikor a legolcsóbbak a repülőjegyek? Sokan azt gondolják, ha nagyon korán megveszik a jegyeket, akkor a legjobb árat kapják, mások a last minute ajánlatokra hajtanak. 

“Ez sok tényezőtől függ, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az interkontinentális utazásoknál fél évre, az Európán belülieknél viszont két-három hónapra előre lehet a legjobb árakat tudni. A lényeg a rugalmasságon van. A két meghatározó változó a hova és a mikor. A legjobb, ha mindkettő rugalmas, de ha csak az egyik van meg, akkor már nagyon jó ajánlatokat lehet találni (Rugalmas repülőjegy kereső). Ha az időpont az állandó, akkor a rugalmasságnál érdekes lehet, hogy az indulást egy nappal korábbra, vagy az érkezést egy nappal későbbre szervezzük. Például lehet, hogy ha Korfuról hazafelé, az athéni átszállásnál, egy nappal később repülnek tovább, spórolnak 40 ezer forintot. Ha megtehetik, akkor inkább vegyenek ki egy szobát 10 ezer forintért, és még az is beleférhet, hogy megnézik a várost.”

A hosszú átszállási idők fárasztóak lehetnek, de jelentősen csökkentheti az árat, ha bevállalják ezt a kényelmetlenséget.

“Nem feltétlenül igaz, hogy ha hosszú a várakozás, akkor olcsóbb a jegy. Tény előfordult, hogy Bali oda-vissza 30 óra utazással 320 ezer forint volt, miközben 60 órával 220 ezer forint. Itt is a rugalmasság a lényeg. Ha időben belefér, nagyobb eséllyel találhatnak olcsó jegyeket, hiszen több kombináció áll a rendelkezésre.

Ha nincs rugalmasság, akkor nagyon behatároltak a lehetőségek.

Ebben az esetben a különböző repülőjegykeresők árai között nincsenek nagy különbségek. A bogair.hu a rugalmassági opciókkal tud többet. Itt az árhoz kereshet repjegyeket, nem a helyszínre.”

Igen, a rugalmasság fontos, de az emberek többsége még mindig a fix időpontokra keres rá.

“Van olyan réteg, aki már most is könnyen megteheti, hogy rugalmassan szervezze az utazásait, és ez az attitüd szerencsére széles körben terjed. Kultúrálisan is tapasztalható némi változás. Egyre többen mondják azt, hogy például: tavasszal el akarunk menni 4-5 napra valamerre, nézzük meg a lehetőségeket. A szabadságot is érdemes az ajánlottaknak megfelelően tervezni, hogy mikor tudnak jó áron elmenni.

Az is előnyt jelenthet, hogy nem kell repülőjegyet és a szállást összeegyeztetni.

Az Inspirációk és az Alternatív kereső segítségével kész csomagokat kap az érdeklődő. Egy repülőjegy viszonylag könnyebben ajánlható, de a szállás sokkal rétegeltebb kérdés. Sok a variáció, hiszen nagyon egyénfüggő, hogy kinek milyen igényei vannak. Kérdés az elhelyezkedés (belváros, külső kerület, tengerpart közelsége), a minőség (hostel, apartman, több csillagos hotel), a plusz szolgáltatások (wellness, all inclusive lehetősége), és még hosszan sorolhatnám. Vannak csomagok, amiket kiposztolok a facebook oldalunkon. Ezeknél én gondolok bele, hogy milyen lehet egy adott helyszínen a legideálisabb szituáció. Beleképzelem magam a helyzetbe és így rakom ezeket össze. Ami fontos, hogy mindig ellátás nélkül jelentetem meg az árakat, a különböző igények miatt.”

Milyen egyéb hasznos és fontos tanácsot adnál az utazóknak?

Nem feltétlenül kell Budapestről indulni. Érdemes megvizsgálni a bécsi, pozsonyi reptéri indulást/érkezést is. Van, akinek ezek a városok még közelebb is vannak, mint például a soproniaknak. Sokszor, leginkább a fapadosoknál, az átszállást self-connect-tel szervezzük. Ebben az esetben ki kell checkolni, fel kell venni a poggyászt, majd be kell újra checkolni. Ha azonos szövetségen belüli társaságokkal utazunk, akkor működhet, hogy egyáltalán nem kell a csomaggal foglalkozni, de ha igen, akkor az kicsit időigényes. Minimum 2-3 órás átszállással kell számolni.

Köszönöm Bogár Péternek, hogy rendelkezésemre állt, és hogy rendkívül hasznos tanácsokat adott. Utazzanak sokat, fedezzék fel a világot, hiszen ma kiderült, az utazás ma már nem luxus.

FONTOS! Ha biztonságban akarják tudni a családjukat, kössenek utasbiztosítást! Ha bármilyen pénzügyi kérdésük lenne, kérem forduljanak hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat