Melyik drágább? Egészségest, vagy szemetet enni?
Kamaszkoromban olyan volt a gyomrom, mint egy ipari aprítógép, bármit megehettem, bármilyen mennyiségben. A húszas éveimben rengeteget sportoltam, így a mennyiség maradhatott, de a minőségre egyre jobban oda kellett figyelnem. Majd felütötte a fejét egy addig ismeretlen probléma, válogatós lett az aprítógépem. Gyomorgörcs, felfúvódás, és rossz közérzet keserítette meg az életemet, így változtatnom kellett az étkezésemen. Hiába sportoltam, a harmincas éveimben már a mennyiség sem volt mindegy. Az addigi (étel)tömegpusztító fegyver hirtelen figyelmet követelt magának. Egyértelművé vált, hogy a szója és a laktóz az ellenségem, amiket egyre jobban elhagytam, így enyhültek a tünetek, de nem szűntek meg. A közelmúltban voltam ételintolerancia vizsgálaton, ahol kimutatták, hogy nem csak a laktóz és a szója, de mindenfajta tej- és búzatermék, néhány édesítő- és tartósítószer is gondot okoz. El kell kerülnöm ezeket, ha nem akarok nagyobb problémát magamnak. A gluténnel korábban már foglalkoztam (lsd: 1.rész, 2.rész, 3.rész), de most még mélyebbre kellett ásnom a témában.

 

“Étkeznék én egészségesen, ha lenne rá pénzem!”
“Minden kétszer annyiba kerül, ha az egészségesebb fajtát választom.”
“Ki mondja meg, hogy mi egészséges és mi nem? Az egész lehúzás. Ki tud kiadni ennyi pénzt ezekre?”
“Itt a karácsony, egy kész anyagi csőd önmagában is, nem, még ha mindenből adalékanyag-, és tartosítószer-menteset ennénk.”

 

Egy hét alatt 12 ügyfelemet kérdeztem meg a témával kapcsolatban. Vitathatatlan, hogy az egészséges étkezés nagyrészt anyagi kérdés. Mit tehet ilyenkor egy pénzügyi blog írója? Felkeres egy a témában kompetens személyt, és készít vele egy interjút.

 

Pálinkás- Kutasi Kelly férjével, Ákossal együtt 2015. május 28-án alapította meg a Kellys Healthy Life Kft-t, ami ma KELLYS HUNGARY márkanév alatt több üzletágat is működtet. A HEALTHY FOOD & DRINKS ágazat egészségtudatos ételek és italok színes palettáját foglalja magában. A HEALTH & CARE divízióban a környezettudatos tisztítószereket és a tökéletes alvásminőséget népszerűsítik. A TRENDS & BEAUTY kategóriában fitness ruházatot és bio minősítésű kozmetikumokat, tisztálkodó szereket forgalmaznak. A FITNESS & LIFE STYLE ágazat a fitnesstermek üzemeltetését, fitnesz oktatásokat és sporteszközök kereskedelmét fedi le. A termekben 22 edzővel dolgoznak, megtartva a táplálkozási tanácsadást is, de az egyik fő tevékenység az import és saját márkás egészségtudatos ételek gyártása és forgalmazása.

 

“Öt évvel ezelőtt derült ki, hogy több féle ételallergiával rendelkezem, ami nagy kihívás elé állított engem. Sportolóként naponta 8-10 edzést tartok és mellette még edzenem is kell, ezért különösen sok múlik a táplálkozásomon – kezdte a beszélgetésünket Kelly. – Akkoriban nem volt ekkora választék, így nehéz volt megkeresni a megfelelő alapanyagokat, és alternatív megoldásokat a gluténmentes, tejmentes, szójamentes, búzamentes, mesterséges színezék-mentes ételekre.”

 

Mivel nem voltak elterjedtek a különleges alapanyagok, ezért a beszerzésük sokba kerülhetett.
“Órákat, napokat töltöttem azzal, hogy csak kerestem és kutattam, főképpen külföldi oldalakat böngésztem, és onnan rendeltem minden szükséges alapanyagot ahhoz, hogy szó szerint fenntartsam a szervezetem optimális működését. Ákos segített és támogatott ebben, még attól sem riadt vissza, hogy gyakran külföldre kellett utaznunk emiatt. Így született meg a közös vállalkozás és a koncepciónk kiterjesztésének ötlete. Ma már másoknak is tudunk segíteni vele.”

 

Legalább utazni nem kell, ami mindenképp egy költségcsökkentő tényező.
“Egy nagyon jól képzett csapattal, saját márkás és import egészségtudatos termékeket forgalmazunk. A budapesti irodánk alatt van a raktárunk, egyben nagykerünk is.
A koncepciónk szerint:
Egészségtudatosabb alternatívát biztosítunk a KELLYS HUNGARY termékpalettájával, hogy egy egészségesebb és jobb minőségű életet élhessünk.”

 

Az elmúlt években divat lett az egészséges táplálkozás, de sokaknál még mindig nem priorítás. Tény, az egészség megőrzése anyagi szempontból is elsődleges. Sokan nem számolnak a kieső jövedelemmel, vagy az orvosi költségekkel, ami a család egzisztenciájára katasztrófálisan hathat.
“Igen, ez jelenleg trend a piacon, de ez eredeztethető abból is, hogy egyre több ember lett beteg.

 

Az immunrendszerünk 70%-a a bélflórában található, ha pedig a bélflóránk valami miatt meggyengül, sokkal fogékonyabbak vagyunk a vírusokra, a baktériumokra, és az ételintolerancia is könnyebben alakulhat ki. 

 

Különbség van az ételintolerancia és allergia között. Érdemes még az intolerancia idejében elkapni a dolgokat, szakemberhez fordulni és a megfelelő tesztek elvégzése után egy speciális diétával és vitaminfeltöltéssel, bélflóra visszatelepítéssel rendbe hozni magunkat. Az allergia már sokkal kellemetlenebb tünetegyüttes tud lenni, és a szervezet visszaállítása is nehezebb, illetve hosszabb időt vesz igénybe.”

 

Sokan kockáztatnak, mert általános az a vélekedés, hogy az egészséges ételek jelentősen drágábbak, mint a megszokottak.
“Sokszor kérdezik tőlem a hozzám edzeni és táplálkozási tanácsadásra járó vendégeim is, hogy én mennyit pénzt költök a táplálkozásomra. Biztos nagyon drága lehet, és macerás, hogy állandóan erre kell figyelnem… de ezt cáfolni szoktam! Amikor vásárolni megyek, és kasszánál várakozom, unalmamban figyelem az emberek kosarát. Biztos, hogy én költök kevesebbet a fizetésnél, hiszen nálam semmilyen cukoradós nasi és üdítő nem szerepel. Mindig megvan a listám, amikre éppen szükségem van, nem járkálok órákig a sorok között és csábulok el egy-egy új ízesítésű édességre, sajtra, stb. A másik érvem arra, hogy én költök kevesebbet, hogy nagyon jó minőségű, tápanyagdús táplálékokat fogyasztok, amik egész napra megfelelő energiával látnak el, és nem ingadoztatják a vércukorszintemet. Megfelelő fehérje, szénhidrát, zsír és elegendő vitamin kerül így a szervezetembe. Meg vannak a szokásaim, az ételeim is, amiket szeretek, így rendszerben és egyensúlyban tudom tartani a táplálkozásomat. Ezt a részt a legnehezebb kialakítani, mert ehhez az embereknek figyelni kell magukra és a szervezetük jelzéseire. Enélkül nem lehet egy stabil életmódot kialakítani, amiben jól érzik magukat és hatékonyan tudnak működni.”

 

Mi az első lépés?
“A tartós életmódváltást mindig kis lépésekkel kell kezdeni. Egyszerre mindig csak egy szokást változtassanak meg. Kezdetben három hónappal számoljanak, és azt bontsák vissza heti tervekre. Fontos, hogy az első három hónapban ugyanazokat az étkezési szokásokat kövessék, amit előtte, csak az alapanyagokat kezdjék el kicserélni. Ha például valaki eddig minden reggel kenyeret reggelizett, ezután is egyen azt, csak ne a fehérlisztes változatát. Ha valaki a nassolásról, csokievésről nem tud lemondani, akkor cserélje ki a csokit egy organikus, magas kakaó tartalmú, vagy cukormentes változatra. A húsevőket ne próbálják vegetáriánussá nevelni. Aki eddig minden nap süteményt evett, az is maradhat, csak más minőségben.”

 

Akkor kevesebb mennyiséggel ugyanannyi tápanyag kerül a szervezetbe, ezért nem kerül többe az egészséges étkezés? Alakformálás piacára is betörnek?
“A KELLYS HUNGARY nem kifejezetten a fogyókúrás piacot építi. Mi inkább a bio, natúr, tiszta minőségű alapanyagokat részesítjük előnyben, és az életen át tartó életmódváltásban hiszünk. Remek alternatívák vannak, amik meghagyják a szeretett ízeket is a szánkban, csak egészen más hatást gyakorolva a szervezetünkre. Emellett természetesen az edzések sem elhanyagolhatóak.”

 

Sokaknak nincs ideje otthon főzni. Milyen élhetőbb alternatívák vannak?
“Igen, lehet otthon főzni a tudatosan bevásárolt élelmiszerekből. Ez a legolcsóbb megoldás. Lehet rendelni, ami szintén kizárja a melléevést, és emiatt megéri az árát. Lehet készen venni mindent, ha nincs idő a sok munka miatt. A munka minőségét fenn tudják tartani azzal, ha jókat vesznek és jókat esznek.”

 

Más anyagi jellegű, vagy pénzügyi gondolat?
“Testünk a bankunk, tekintsünk rá egy hosszútávú befektetésként.”

 

Köszönöm Kutasi Kellynek, hogy rendelkezésemre állt, és megmutatta, hogy egészségesen étkezni nem feltétlenül pénz kérdése.

 

Végezetül ezúton kívánok minden kedves olvasómnak kellemes karácsonyi ünnepeket, finom falatokat, egészségben, sikerekben, és anyagi jólétben gazdag boldog új évet!

 

Jövőre újra találkozunk! QFS Kapcsolat