Halloween-i pókember
2017-10-20
Helló Wien!
2017-10-26
Mutasd mindet

Költés nélküli családi feltöltődés

Mindig is hittem abban, hogy a tartalmas, építő jellegű, sokszor kultúrális szórakozás nem pénz kérdése. Korábban bemutattam egy fantasztikus közösséget, ahová bárki beléphet, barátokra találhat, és minimális költségen exkluzív kultúrális eseményeken vehet részt. Később írtam egy oldalról, ahol a hét minden napján, last minute árakon, sokszor csak párszáz forintért lehet színházjegyhez jutni. Rengeteg a kihagyhatatlan, pénztárcakímélő lehetőség, amely bizonyítja, a minőségi szabadidő nem pénz kérdése.
A családi programok eddig elkerülték a blogot. A cél, hogy jó áron elérhető, a gyermek mellett a szülőt is lefoglaló, tartalmas eseményekről is hírt adjunk. November 11-én szombaton megrendezésre kerül a zuglói EnerChi Központ nyílt napja, amely egy egész napos, színvonalas, élményekkel teli szórakozási, és tanulási lehetőség.

 

Az EnerChi Központ megálmodója és alapítója Szalay Beáta, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi karán, és a University of Lincoln-on (UK) végezte tanulmányait. Korábban informatikai projektmenedzsmenttel foglalkozott, de a munkán kívül a testi és lelki egészség elérésének módszereit kutatta. Ellátogatott egy barátnőjéhez Mexikóba, ahol testközelből tapasztalta meg, milyen egy autista gyermek élete, és milyen hatással van ez a családra. Megdöbbentő, és egyben meghatározó tapasztalás volt ez számára. Folyamatos problémákat okozó autoimmun betegsége kapcsán a funkcionális táplálkozás irányelveit kezdte követni, és hamar felismerte az autizmus és a táplálkozás közötti lehetséges összefüggéseket is. Egyértelművé vált számára, hogy rengeteg embernek van szüksége segítségre, információra. Ez egyrészt a gyermekek fejlesztését, másrészt a szülők számára a saját magukkal való foglalkozást, a lelki egészségük megőrzését, és a megfelelő szakmai tudásanyag megismerését jelenti.  Mexikó után kikristályosodott a fő célkitűzése. Olyan gazdaságilag működtethető céget akar létrehozni, amivel az embereknek is segíthet. Tudta, hogy nem ez a szakterülete, ezért ő a vezetői feladatokat látja el, és keresett maga mellé olyan embereket, akik szakmailag rendkívül felkészültek. A területek különbözősége miatt az EnerChi Központot két részre osztotta, a Fejlesztő és az Életmód szobára. Még Mexikóban ismerkedett meg Pócz Anita gyógyterapeutával, aki hazatérése után segítette őt az előkészületekben, leginkább a fejlesztő szoba kialakításában, szakemberek keresésében. 

 

A sok munka és szervezés után eljött a idő, hogy egy nyílt nap keretében hivatalosan is megnyítják a központot. A fejlesztőszobában klasszikus gyógypedagógiai foglalkozás folyik. Elsősorban bármiféle sajátos nevelési igényű, mint például autista, hiperaktív, ADHD-s, értelmileg akadályozott, és részképesség zavaros gyermekek fejlesztésével foglalkoznak, de neurotipikus gyermekek iskolai felkészítését is vállalják.
“Minden gyermekből, a képességeinek megfelelően, ki akarjuk hozni a maximumot.” – kezdte a bemutatást Pócz Anita, akit korábban már bemutattunk – “Ennek elérésére személyre szabott foglakozásokat, például mozgásos, játékos, úgynevezett szenzoros integrációs terápiát, vagy autizmus specifikus fejlesztést alkalmazunk. A folyamat az anamnézissel, állapotfelméréssel kezdődik, ahol kiderül, hogy minek a fejlesztése szükséges. Van olyan gyermek, akinél a szobatisztaság nem működik, van, aki nem beszél, nem tud szociális kapcsolatokat kialakítani, vagy nehezen tanul. Életkorban én az óvodáskorúakkal, kisiskolásokkal foglalkozom, de kollegák lefednek, 18 éves korig, bármilyen korcsoportot. Szakképzett gyógypedagógusokkal dolgozunk együtt. Kocsis Rita pszichopedagógus, aki az EnerChi Központban, és a nyílt napon is, a Szakrális Körtánc Hagyományoknak megfelelő mozgásmeditációt, énekes-verses mozgást, és agyműködést harmonizáló, gyermekjóga elemekre épülő foglalkozást fog tartani. Dan Viktória édesanyákkal is foglalkozó gyógypedagógus, aki szülőcsoportokat szervez, és mellette játékfejlesztő is. Egy valódi alternatív játékmester. Ő, a nyílt napon az életmód szobában fog felnötteknek, szülőknek interaktív előadást tartani.” 
“Az életmód szobában a klasszikus orvoslás, és szintetikus gyógyszerek nélkül akarunk eredményt elérni.” – vette át a szót Szalay Beáta, a központ vezetője – “Vannak olyan lélekgyógyító technikák, mint a theta healing, a családállítás, a medítációs körtánc, amik az önismeretet, a nyugalmat, a stressz elhárítást segítik. A csapat tagja Horváth Ádám kinesio tape terapeuta. Profi táncosként már nagyon fiatalon találkozott mozgásszervi problémákból adódó fájdalmakkal, így elhivatottsága mellett, igazán empatikusan fordul pácienseihez. A nyílt napra ellátogatók, és az időben regisztrálók ingyen kiprobálhatják a kinesio tape varázsát, valamint tanácsokat kaphatnak egy eredményorientált, profi segítőtől. Farkas Edit projektív rajzvizsgálati tréninget tart, Zakor Tünde pedig könnyen és gyorsan alkalmazható stresszkezelési technikákat javasol szintén a felnőttek számára. A nyílt nap programját pedig lélekgyógyító zene, a handpant és perzsa szantúrt megszólaltató, kéttagú Kaan Luum együttes zárja.  Ráadásként 100%-ban természetes összetevőkből, adalékanyagmentesen, kézzel készített kozmetikumokat is gyártunk, amelyeket a nyílt napon a résztvevők is kiprobálhatnak.”

 

Összegezve a fejlesztő szobában kizárólag gyermekeknek (leginkább 4-8 éves korúaknak) szóló előadások, csoportkohéziós játékok, játékos mozgásfejlesztő programok, és kézműves foglalkozások lesznek. A csoportos játékokkal, alapvető mozgásfejlesztéssel, reflexgátlással, elemi mozgásminták elmélyítésének gyakorlásával az a cél, hogy a gyerekek megismerjék egymást, jól szórakozzanak, mert a jó hangulat alegfontosabb. Az életmód szobában a felnőtteké, a szülőké a főszerep. Kinesio tape ragasztás, szülőklub, ‘mit játszunk gyerekünkkel’ játékos foglalkozás, és még sok egyéb érdekes előadás és interaktív műsor lesz. Ez egy egész napos, 10-18h-ig tartó egymásra épülő programsorozat. Ettől függetlenül bármikor lehet csatlakozni, már csak azért is, mert szakemberektől lehet kérdezni, illetve csak körbe is lehet nézni. Fontos, hogy bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek! Egy pihentető, de mégis tartalmas és különleges hangulatú esemény várható, ami teljesen ingyenes. A tervek szerint évente két nyílt nap várható. Előreláthatólag januárban lesz a következő, ahol az életmódszoba lesz kiemelve.

 

Köszönöm Szalay Beátának és Pócz Anitának, hogy a rendelkezésemre álltak, és megszervezték ezt a fantasztikus napot! Minden olvasómnak, és az egész családnak kívánok a programokhoz jó szórakozást! QFS Kapcsolat