Rendkívüli híreink következnek: Így lehet a saját tőkéjét állami pénzből tovább gyarapítani

Őszi gyűjtögetés
2017-09-15
Bankár boszi
2017-09-23
Mutasd mindet

Rendkívüli híreink következnek: Így lehet a saját tőkéjét állami pénzből tovább gyarapítani

Beaking news: A kormány ingyenhitellel támogatja a felsőoktatási hallgatókat.
A kormány 2017 októberétől magára vállalja a Diákhitel2 kamatát, amit már nemcsak képzési költségekre, hanem idegen nyelvű képzések térítési díjára is igényelhetnek.
A szabadon felhasználható Diákhitel1 havonta felvehető összege 70 ezer forintra nő, ami limitált külföldön tanulással megduplázható.
A cafetéria elemek tekintetében is változást történt. Jövő évtől nemcsak a lakáshitelek tölesztésére lesz felhasználható az adó és járulékmentes juttatás, hanem a diákhitelek törlesztésére is. A felső korlát a törlesztőrészlet összege, vagy a minimálbér 20 százaléka lesz.
Korábbi a diákhitelről szóló cikkünkhöz képest, több változás is történt. Például a Diákhitel1 kamata 2,3 százalékra csökkent, és a teljes igénylési folyamat elektronikusan elvégezhető.

 

Ezzel az intézkedéssel kapcsolatban több nyitott kérdés is felmerült bennem.
  • Természetesen kitörő örömmel üdvözlünk minden olyan intézkedést, ami segítséget nyújt minden rászorulónak, hogy a képességeinek megfelelően, tovább tanulhasson. Itt valóban ez történik?
  • Gazdasági konjunktúrában, leginkább a választások előtti évben, egy új célcsoportot megcélozva, könnyen lehet adakozni. Meddig tartható fent ez az állapot?
  • Ne tegyen félre, majd az állam gondoskodik a gyermekéről! – jön az üzenet. Milyen katasztrófa elé nézünk, ha ez újra beivódik a magyar pénzügyi kultúrába?
  • Az ehhez hasonló hírek milyen hatással vannak a szülők döntéshozatalára, amikor a gyermek előtakarékosság a téma?
  • Valódi gondoskodás az ingyenhitel? Ezt is egyszer vissza kell fizetni, és nem mindegy, hogy milyen kamatokkal. Most nulla százalékra való csökkentése történik, amit például egy válság következtében újra megemelhetnek. Milyen katasztrófális helyzet alakulhat ki egy folyamatos eladósodással?
  • Egy egyetem előtt álló fiatal tud felelősségteljes döntést hozni, a Magyarországon tapasztalható pénzügyi analfabetizmust figyelembe véve?
  • A hitelek finanszírozására fordított milliárdokat nem lehetne hatékonyabban az oktatás szinvonalának javítására felhasználni?
  • Társadalmilag igazságosnak tekinthető egy rászorultságot, és tanulmányi eredményeket nem vizsgáló rendszer?
Talán kiolvasható volt, hogy kritikusan állok ehhez a fatasztikus hírhez, de legyünk optimisták. Bízzunk benne, hogy a szülők nem bízzák a véletlenre a gyermekük jövőjét. Ha majd a jövőben rendelkezni fognak akkora tőkével, hogy finanszírozzák a továbbtanulást, és még elérhető lesz a nulla százalékos diákhitel, javaslom majd, hogy inkább forgassuk tovább, extra hozamot elérve, és abból fizessék vissza a havi törlesztőket.
Jelen helyzetben pedig mindenkinek csak azt tudom javasolni, mindenképp vegye fel a diákhitelt, kössön pár lakástakarékpénztárat, használja ki az állami támogatást, és vegyen egy lakást, ha szüksége van rá, ha nem.
Majd az albérleti díjból visszacsepegteti a havi törlesztőket! Ámen! QFS Kapcsolat