Mindig úgy gondoltam, hogy az egyén cselekedhet az elvei szerint, alakíthatja a környezetét, hatása lehet a társadalomra, hisz Ő is a tagja. A magyarok hajlamosak az országukról, és az országban élőkről rendkívül negatívan nyilatkozni. Sokak számára minden rossz, ami magyar.
“A magyarok pesszimisták, negatívak, folyamatosan csak szenvednek, mindenben csak a problémát látják. Menj végig az utcán, mindenkinek gyászos a képe, tisztára lehangoló.”- mondta nekem egy barátom, amikor egy mediterrán országból hazaköltözött. Nekem erre csak egy válaszom volt: “Te is ennek a társadalomnak a tagja vagy, ezzel magad is minősíted. Miért nem leszel a környezetedben te az első, aki ezen a hozzáálláson változtat? Szeretnéd, hogy másképp menjenek körülötted a dolgok? Akkor miért nem teszel érte?”

 

Pár héttel ezelőtt, egy ember olvasott egy cikket arról, hogy az idei fagy több, mint száz ember életét követelte. Márhoffer Tamás nem csak szörnyülködött, a meleg otthonában ülve, és kereste szóban a felelősöket, hanem cselekedett. Facebook-on megszervezett egy gyűjtést, és azóta több, mint 70 embernek segített túlélni.

 

Budapesten, 2017.01.23. hétfő reggel 6 órától, szmogriadó lépett életbe. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert a szálló por (PM10) 24 órás átlagértéke a riasztási határérték felett alakult. Ez együtt járt a gépjárműforgalom korlátozásával, amely sokakban nagy felháborodást váltott ki. Hétfő óta javult a helyzet, és a határozatot ideiglenesen visszavonták, de úgy gondolom még nem vagyunk biztonságban.

 

Számomra, miután az összes többi budapesti lakossal egy levegőt szívok, egyértelmű volt, hogy csakis közösségi közlekedést használok, és nem veszem igénybe még csak taxitársaságok szolgáltatását sem. Ez nálam nem jár nagy lemondással, mert rendszeresen utazok hasonlóképpen. Igaz, én csak egy ember vagyok, és a rám eső károsanyag kibocsátás lehet minimális lenne, de ha minimum százan követik a példámat, akkor egészségesebbé tehetjük a környezetünket.
Ez a mi felelősségünk is!
Ezért is volt érthetetlen számomra sok ember felháborodása. Ők nemcsak a saját egészségüket károsítják, mint például a dohányosok, hanem szülőkét, testvérekét, barátokét, gyermekekét (tavaly közel 13 ezer magyar halt meg a légszennyezés miatt). Amikor a barátom viszi a négyéves kislányát óvodába, olyan levegőt szív be a tüdejébe, mintha dohányozna.

 

Mindezt miért? A kényelem felülírja az egészséghez való jogot? A presztizs fontosabb, mint bármelyik élet ebben a városban? Nekem nem jelent gondot öltönyben felszállni egy metróra. Mennyivel vagyok kevesebb másoknál?
Az egyik kedvenc filmemben, Az ördög ügyvédjében (1997) John Milton (Al Pacino) azt ajánlja Lomexnek (Keanu Reeves), hogy vegyüljön el az emberek között, utazzon metróval, járjon gyalog, hogy minnél jobban megismerje az embereket. Bízom benne, hogy az ördögnél jobb emberek is meg tudják ezt tenni, még akkor is, ha sikeresek. Hiszek egy olyan világ létrejöttében, amikor a státuszszimbólumok egy ilyen helyzetben háttérbe szorulnak, és hatalommal bíró emberek mutatnak példát a társadalmi felelősségvállalásra.

 

Én egy pénzügyi blogot vezetek, így természetesen az anyagi vonzatát is vizsgálom, amikor véleményt nyilvánítok.
Egészségügyi kiadások: Ha megromlik az emberek egészsége, és nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, akkor egy rendkívül költséges, nagyon fájdalmas, és a családok számára tragikus következményekkel járó helyzetbe kerülnek. Természetesen minden környezeti ártalmat nem lehet kiszűrni, ezért egy teljeskörű biztosítás mindenképpen indokolt, de a felhasználásának az esélyét, rendkívüli mértékben tudják csökkenteni.
Utazással kapcsolatos kiadások: Nagy lelkesedéssel fogadták azt a döntést, hogy a szmogriadó idején a korlátozott gépjárművek tulajdonosai ingyenesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Megértem, de nem értek vele egyet. A helyi tömegközlekedés alapból egy költséghatékony megoldás. Ha gépkocsijukat használják a tulajdonosok, az költségbe kerül, jelentős anyagi kiadás. Ezen alapból jelentős spórolást lehet elérni, így nem értem az ingyenességet. Ezt a költségcsökkentést, a közösségi közlekedés használatával, egész évben elérheti bárki. Úgy gondolom, hogy korlátlan utazási lehetőségért, egész hónapban nem sok a 10.500,-Ft-os ár.

 

Végezetül egy utolsó gondolat. Egy ember, aki leteszi az autót ezekben a napokban, ugyanúgy megment családokat, mint azok, akik ételt osztanak, és takarót a hajléktalanoknak. Cselekedjünk, ne csak beszéljünk róla! QFS Kapcsolat