Dávid parittyája: jogérvényesítés fillérekből. 3. rész

Dávid és Góliát harcában a parittya nem más, mint a jogaink védelme. Az utolsó két bejegyzés (ITT és ITT) záróakkordja következik:

“Rengeteg, külföldről behozott, és Magyarországon még forgalomba nem helyezett autót árulnak. Egyre több olyan esettel találkozunk, hogy az adásvétel után hirtelen rejtett hibák jönnek elő. Ezek akár több százezres, sokszor milliós költségbe kerülnek a vevőnek. Igaz van garanciális kötelezettség, de nagyon nehéz behajtani a korábbi külföldi tulajdonostól. Ha kereskedőtől vesszük az autót, érdemesebb az adásvételi szerződést a kereskedővel kötni, nem a külföldi tulajdonossal. Egy ilyen esetben is tud egy ügyvéd segíteni, de nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal” Ezekben az esetekben a gépjármű jogvédelem segít. Kátyúkárok esetén a hivatalok, és állami szervek felelősséget nem nagyon akarnak vállalni, pedig az utak sok esetben elhanyagoltak, és rossz minőségűek. Fenttartásra, gondozásra kötelezettek megállapítása rendkívül nehéz, akár több hónapot is igénybe vesz. Ha ügyvédhez fordul, és nincs jogvédelmi biztosítása, akkor nagyon költséges procedúra lehet, mert az ügyvédnek ki kell derítenie, hogy egyáltalán ki ellen kell fellépnie. Nem csak az ügyvédi költségekkel kell számolni, hanem a szakértői díjakkal, eljárási és egyéb költségekkel. Leginkább akkor gondolják meg az emberek, hogy belefogjanak-e, ha a kár 150-200 ezer forint, és csak elindítani az eljárást többe kerül, és nem biztos kimenetele.

“Minden kár esetében van lehetőség igényt érvényesíteni, beszélhetünk, akár kétszáz, akár 2 millió forintról, de mérlegelni kell, hogy megéri-e. A jogvédelmi biztosítás egyik előnye, hogy a kisebb, de mégis sokak számára jelentős károk rendezésére minimális díj fizetésével nyílik lehetőség.” A kártérítési jogvédelem kihasználása segít ebben a családoknak. Nem szeretnek a cégek, de a magánszemélyek sem fizetni, amig nincs egy szakértő által megállapítva, hogy ki a felelős, még ha egyértelmű is. Például év elején Istvánnak az áramszolgáltató miatt tönkrement a Smart TV készüléke. Első körben a cég nem ismerte el a felelősségét, és nem akart kárt téríteni. A cégeknek saját jogi osztályuk van, ahol akár több jogász is azon munkálkodik, hogy ne tudják érvényesíteni a kárkifizetési kötelezettséget, tehát ne kelljen a cégnek fizetni. Ez a társaságnak nem kerül plusz költségbe, hiszen fenntartja az osztályt, viszont a károsult legtöbbször meghátrál, megijedve a költségektől, az elhúzódó eljárástól. “Sok esetben drasztikusan kifejezve magam, megfélemlítés történik. Amikor egy felelősségi tárgyalásra elmegy a szolgáltató részéről két jogász, két szakértő, és a károsult ott van egyedül egy felvértezett sereggel szemben, így semmi esélye.” István egyedül volt, mint az állapotos Melinda az egyeztetésen. Semmi esélye nem volt. Azóta feladta, és továbblépett. “Senki ne hozza magát olyan helyzetbe, hogy egy ilyen tárgyalásra egymaga elmegy. Minden esetben fontos, hogy a minket képviselő ügyvéd is velünk tartson, és szakszerűen megvédje az érdekeinket. Sok esetben elefántként rontanak a porcelánboltba, és kisegérként távoznak onnan.” Nem minden esetben az állampolgárnak van igaza, de legalább legyen egyenlő tárgyalási pozíció. Az ügyvéd amúgy is előzetesen megvizsgálja az ügyet. Tájékoztat a lehetőségekről.

“Olvastam az autistákról szóló blogbejegyzésed. Volt egy eset, amikor nem akarták megítélni a meghosszabított GYES-t. Az anyuka egyszerűen nem talált olyan ügyvédet, aki ebben a szegmensben tevékenykedett volna. Már a keresés sem volt egyszerű, és még el sem indult az eljárás.” A társadalombiztosítási és szociális jogvédelem óriási segítség lehet. Ez egy speciális terület, ami az átlagember tudását maximálisan meghaladja, sőt sok esetben az “átlag” ügyvédét is. Rengeteg részletszabályozás van, ezért speciálisan erre szakosodott ügyvéd segíthet. A megtalálásukban is segítségre lehet a biztosítás.

Egy szelet finom torta, egy csésze lélekmelengető earl grey tea, egy kellemes társaság, egy hangulatos belvárosi kávéházban, és a totális döbbenet. Köszönöm Katalinnak az interjút, cselekvésre késztetett. Fel kell venni a harcot a bizonytalansággal, és kiszolgáltatottsággal, amiben ma sokan élnek, úgy, hogy nem is tudnak még róla. Jogvédelmi biztosítást sok biztosító kínál, de személyre szabott tanácsadásért forduljon hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat