Jogérvényesítés fillérekből. Ki akar örökké áldozat lenni?

Melinda 29 éves, Budapesten él férjével, és egy multinacionális cégnél dolgozik, mint csoportvezetői asszisztens. Ami a problémát okozta az életében, hogy várandós. Nem a szüléstől fél, vagy a költségektől, hiszen tervezték babát, hanem a munkáltatótól. Pár nappal azután, hogy bejelentette áldott állapotát, értesítették, hogy a beosztása megszűnik, a cégnek meg kell válnia tőle. Egyértelmű volt számára a valódi ok, ezért meg is kereste a felettesét, akivel egy jogász jelenlétében tudott csak beszélni. A társalgás az elején szívélyes hangvételben telt, majd mikor Melinda megkérdőjelezte nem csak az erkölcsi, hanem a törvényi jogosságát a történteknek, hirtelen…

“Mintha úthengerrel mentek volna rajtam végig. Szakszavak, jogszabályi rendelkezések felsorolása, rejtett fenyegetések. Teljesen megdőbbentem, és hirtelen el is hittem, hogy igazuk van.”

Amikor Melinda elmesélte otthon a történteket, Balázs körbekérdezte a barátokat, és a pénzügyi tanácsadóját (a munkatársamat), hogy mi a véleményük. A legtöbbjük tanácsa az volt: forduljon ügyvédhez. Szülés előtt, egy keresettel belevágni egy költséges jogi procedúrába, kockázatos lépés. Egy pénzügyesnek ilyenkor az első kérdése: Van jogvédelmi biztosítása? Melindának és Balázsnak fogalmuk sem volt, hogy milyen segítséget nyújthat egy hasonló biztosítás. Ilyenkor egy jó tanácsadó felelősséget érez, hogy miért nem tért ki erre a témára erőteljesebben? Miért nem nyitotta fel az ügyfelei szemét? Késő bánat. Jelenleg szülői segítségre támaszkodva küzdenek, és mellette várják kislányuk megszületését.

Látva az Ő kiszolgáltatottságukat, kétségbeesésüket, óriási veszteségeiket, meggyőződésemmé vált, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy biztonságban érezhesse magát. Az emberek nem válhatnak átverések, kihasználások, jogtalanságok áldozatává. Megkértem Dr. Szabó-Présing Katalin ügyvédnőt, a Szabó-Présing Ügyvédi Iroda tulajdonosát, ezen a néven futó (szabopresing) facebook-on is megtalálható blog íróját, hogy legyen segítségemre a jog számomra is érthetetlen útvesztőjének megismerésében.

Katalin Győrben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett ügyvédként. Budapestre költözött, és 2003-tól öt éven át, az egyik egyetemi tanárának ügyvédjelöltként, majd ügyvédként dolgozott. Saját irodáját 2008-ban alapította, ahol kezdetben leginkább szerzőjogi kérdésekkel foglalkozott. Többségben céges ügyfelei vannak, akiknek teljeskörű jogi támogatást is nyújt, zömében polgárjogi ügyekben. Elsősorban innen kerültek ki azok a magánszemélyek is, akiket jogvitájuk során ügyvédként képvisel. Évek alatt megtapasztalta, hogy egy egyszerűbb levél tartalma is sokszor értelmezhetetlen sok ember számára. Idén év elején célként tűzte ki, hogy a jog rendkívül elvont, nagyon szakmai, sok szakkifejezést használó nyelvezetét, lefordítja az átlagemberek számára. Nyáron el is lindította a saját blogját, ahol közelebb akarja hozni a jogot az olvasókhoz. Nem a szakmának, hanem a mindennapi embernek ír. Meg akarja ismertetni az olvasóival a jogi kliséket, a különböző jogi eseteket, és azok megoldásait, mindezt érthető nyelven, a könnyebb eligazodás érdekében. A munkájára jellemző a teljeskörű együttműködés. “Bármilyen jogi problémát nem csak jogi szempontból probálok megvizsgálni. Közösen, minden érdekelt fél bevonásával dolgozunk a megoldáson. Ezzel szemben nagyon sok ügyvéd csak a jogban, a jogszabályokban, csak a jogi kérdésekben tud gondolkodni.” Nem csak a tényszerű megoldásokat mutatja be, hanem munkacsoport szerűen oldják meg a problémákat (pl cégeknél pénzügyes, HR, stb). A partnerei szerint nagyon alapos, és megbízható. Jelenleg Budapesten él párjával és a gyönyörű három és fél éves kislányukkal.  A jövőben nőként a családot és a karriert akarja összeegyeztetni. A stabilitás és a folytonosság a cél, mert szenvedélye a munkája. “Nem tudom mennyire ítélnek el, de én csak az anyasággal nem tudok kiteljesedni. Szükségem van arra, hogy a munkával is foglalkozzak! Az agyi kapacitásaimat mindenképpen ki kell használnom!” 

Mennyire van Magyarországon elterjedve, hogy ügyvédhez fordulnak a károsultak? A jogorvoslás az átlagember számára valóban elérhetetlen? Kiszolgáltatottak az emberek az intézményeknek, a cégeknek? Rengeteg kérdés foglalkoztatott, amikre kerestem a választ. “Anyagilag megterhelő, költséges ügyvédhez fordulni. Leginkább emiatt hátrálnak meg az emberek. A másik ok a hanyagság. Sok esetben amire ügyvédhez fordulnak, annyira súlyos már a probléma, hogy nehéz kezelni. Megpróbálják maguk elintézni, és olyan barátok javaslataira, tanácsaira hagyatkoznak, akik nem jogvégzettek. Többnyire szégyellik a problémájukat, és amire elszánják magukat, már az ügyvéd sem tud mit csinálni.” – válaszolta Katalin, miközben bemutatta nekem a blogját. Az írásainak is az egyik célja, hogy megelőzze ezeket a rossz végkimeneteleket. “Egy jogvédelmi biztosításban a leggyakrabban előforduló káreseményekre kaphatnak fedezetet, mindezt családonként havi 1-2 ezer forintért. Ez nem költség, ha azt vesszük, hogy erre támaszkodhatunk, és igénybevételével biztonságban tudhatjuk magunkat, és szeretteinket. Óriási segítség lehet.” (korábbi cikkem: jogvédelem) Kértem Katalint, hogy mutassa be nekünk, hogy milyen területek vannak, és azok mit takarnak, hogy mindenkinek érthető legyen.

Folytatása következik… QFS Kapcsolat