Ciki ma Magyarországon tisztán szülni? Az egészségügyet feketén privatizáló, példamutató, felháborodott szülők akciója, reakciója.

A mai adásunkat a szülő”csatornáról” közvetítjük: Anyai anyagi tanácsok…
2016-09-21
Tények, vélemények a CSOK-ról, avagy hogy tűnnek el milliók a semmibe?
2016-09-28
Mutasd mindet

Ciki ma Magyarországon tisztán szülni? Az egészségügyet feketén privatizáló, példamutató, felháborodott szülők akciója, reakciója.

A legutóbbi blogbejegyzésemet a következő mondattal zártam: “Holnapi témám: Hogy tud kihasználni minőségi, VIP szolgáltatásokat kedvező áron, amire még adókedvezményt is igényelhet? Folytatása következik…”

Leírom, amit ígértem, de mindenekelőtt egy vélemény:

Mutyizás, feketézés, korrupció, hálapénz…

Érdekes reakciók érkeztek, de nem nyilvànosan, hanem privát üzenetben, email-ben, ezekre röviden reflektálok.
Pár levél tartalma:
“Ezek a szàmok a valóságtól elrugaszkodottak! Én szültem, de feléből kijöttem! Az orvosnak a szülésre is fele ennyit adtam, és elintézett nekem mindent!”
“Odaadtam a boritékot a szülésznőnek, az orvosnak, és külön szobát kaptam! Nem került ennyibe a vizsgálat sem! 5.000,-Ft/alkalomból megúsztam.”
Egy ismerősöm felháborodva hívott fel, hogy milyen túlzóak a számok, és hogy neki a főorvos  segített. Egy vidéki, állami kórházban szült TB alapon, így összesen fele ennyiből megúszta.

Ma Magyaroszágon a társadalombiztosítás finanszírozza a terhesgondozást és a szülést. Arról, hogy milyen költségekkel kell mégis számolni, korábban, egy szülésznő segítségével, kifejtettem (lsd: várt várandóság ára). Ha a leendő szülő mégis orvost “fogad fel”, és Ő nem a magánrendelőjében fogadja, nem egy magánklinikán szül, hanem az államilag finanszírozott kórházban, eszközökkel, és személyzettel teszi, akkor ez feketézés, mutyizás, korrupció, hálapénz.

Nincs számla, nincs pénztári adókedvezmény, minden fű alatt intéződik, reality show in Hungary.

Ez még nem is adott volna okot arra, hogy erről külön említést tegyek, hiszen én is ebben az országban élek, nem akarok ítélkezni, de ami számomra a legmegdöbbentőbb volt, hogy felháborodott hangvételű reakciók voltak. Azért kell Krisztinát minősíteni, mert hosszú éveken keresztül felkészült arra, hogy rendes körülmények között, a lehető legbiztonságosabban, anyagiakra kevésbé figyelve hozza világra gyermekét? Azért kellene 10 év letöltendőt kapnom, mert úgy írok a szülés finanszírozásáról, ahogy arról pénzügyileg fejletebb államokban szoktak? Állami, közintézményen keresztül igénybevett szolgáltatások, illetve az ezektől független magánorvosi intézetek, rendelők, klinikák. Lehet megköveznek, de én a tiszta dolgokat preferálom. Ennyit erről a témáról!

A biztosítások piacán több lehetőség is van, ami a szüléssel kapcsolatos költségek fedezésében segítség lehet. Maga a szülés, és az ezzel járó ellátás, önmagában nem biztosítási esemény, hiszen nem hirtelen következik be, és optimális esetben nem jár egészségkárosodással. Ettől függetlenül, egyéb előnyök mellett, kiegészítő elemként szerepelhet a terhesgondozás, vagy a szülés egy egészségbiztosításban.

Korábbi írásomban részleteztem, hogy milyen életveszélyes a mai magyar egészségügy, és azt is, hogy milyen biztosítások igénybevételével lehet túlélni (lsd: egészségügy végromlása). Ebből kiemelve:

“Vannak összeg alapú, és szolgáltatás alapú biztosítások. Az első esetben egy zárójelentés alapján fizet a biztosító a szerződési feltételekben meghatározott összeg erejéig, míg a második esetben a biztosító a szolgáltatónak térít, így a költségeket ki sem kell fizetnie a betegnek. Az első lehetőségnek kedvezőbb árazása van, a másodiknak viszont plusz szolgáltatásai. Ilyen a biztosító által leszervezett menedzserszűrések, ami prevencióként szolgál, hogy még időben felfedezzék, ha baj van. Ezzel a lehetőséggel minden évben igénybe vesszük a biztosításunkat, magánorvosi rendelőkben, gyorsan, hatékonyan, a legmodernebb technikát felhasználva látnak el minket.”

Egy példa: Megszületik egy 28 éves fiatal párban az igény, hogy biztonságban tudják önmagukat, ha bármilyen súlyos betegség, vagy baleset történik. Fontos számukra a megelőzés, és az ellátás színvonala, ezért kötnek magukra biztosítást. Mit érnek vele?

Statisztika: Ma Magyarországon a daganatos betegségek a haláloki statisztikában a második helyet foglalják el (23%). Ha van egy szolgáltatás alapú biztosítása, akkor minden évben szűrésre jár, és időben diagnosztizálhatja az orvos a betegséget. Ha további vizsgálatokra van szükség, nem kell várólistára várnia, pár napon belül megkapja a szükséges eredményeket, és elkezdhetik a megfelelő kezeléseket. Minden orvos egyetért abban, hogy a korai felfedezés a leghatásosabb gyógymód. Ha van egy összegalapú biztosítás is, akkor a kieső jövedelmet, egyéb kezeléseket, gyógyszert stb, is lehet a kapott összegből fedezni. A nyugalom, és a család anyagi biztonsága is meghatározhatja a kezelések eredményességét, és a gyógyulás gyorsaságát.

Ez a pár, hívjuk őket Annának és Péternek, tovább akar lépni, és gyermeket szeretne. A tervezésben fontos szerepet játszik, hogy vannak biztosításaik, amiből fedezni tudnak jelentős, a terhességgel kapcsolatos költségeket. A szolgáltatásalapú biztosításukban szerepel a terhesgondozás, aminek az igénybevételével magánorvosi ellátásban részesül, és minden orvosilag indokolt vizsgálatot, kezelést ezen keresztül térítenek. A szülés előtt és után is, folyamatos telefonos orvosi ügyelet áll a rendelkezésükre, ha bármi kérdésük van, gyorsan, szakszerű választ kapjanak. Leginkább az első gyermeknél ez a szolgáltatás többet jelenthet, mint azt elsőre gondolnánk. A szülésre az összegbiztosításból kapnak több százezer forintot, így nyugodtan, jelentős segítséggel állhatnak neki a gyermekük fogadásának.

Mindez mennyibe kerül?

Egy összegalapú biztosítás, amiben van többek között kórházi napi térítés, műtéti térítés, rokkantság és kritikus betegségek biztosítás, és ami jelen esetben fontos, 2X 100.000,-Ft-os szülési térítés, fejenként 7.146,-Ft/hó az UNIQA-nál.
A szolgáltatásalapú biztosítás, amiben van többek között éves menedzserszűrés, járóbetegellátás, laborvizsgálatok, korlátlan diagnosztikai vizsgálatok, házivizit, ambuláns műtétek, és ami jelen esetben fontos a terhesgondozás (ami K. Krisztina esetében 198.000,-Ft volt) is a csomag része, fejenként 8.303,-Ft/hó a Generalinál. Fontos, hogy lehet pénztáron keresztül fizetni, így 20% adókedvezményre jogosultak!

Természetesen a tájékoztatás nem teljeskörű. Van például várakozási idő (jellemzően egy év), és egészségi nyilatkozat, vagy orvosi felmérés stb. Személyre szabott tervezettel lehet tanácsadást tartani, de megközelítőleg ennyibe kerülnek ezek a szolgáltatások.

Tapasztalatom szerint nem mindenki tudja ezeket a lehetőségeket kihasználni, de sokaknak van igénye hasonló megoldásokra! Bárhogy is van, forduljanak hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat