Glutén, amíg a halál el nem választ… (és ebben segíthet)


Gluténérzékenyek, lisztérzékenyek, autisták, hiperaktívok stb. Címkék, melyeket ráaggatnak emberekre, és lassan elfelejtik, hogy ők éreznek, valódiak, és saját életük van. A címkét látják, pedig ugyanúgy küzdenek egy nyugodt, biztonságos, teljes életért, mint mindenki más.
Az elmúlt hetekben sok ilyen emberrel találkoztam. Sok anyukával beszéltem, akik mindent megtesznek a gyermekükért, hogy a lehető legteljesebb életet élhessék. Hihetetlen erővel küzdik le a föléjük tornyosuló nehézségeket. Minden tiszteletem az övék.
Pénzügyi tanácsadóként én a családok anyagi terheit igyekszem csökkenteni. Hiszek abban, hogy a segítségemmel egy kiszámítható, biztos egzisztenciát tudnak kialakítani. Ebben a küldetésben folyamatosan keresek kompetens, témákban érintett szakértőket, akikkel még több támogatást tudunk nyújtani.
A gluténmentes élelmiszerekre kapható adókedvezményekkel foglalkoztam az elmúlt hetekben. A témában szakértő Dr. Tóthné Rabóczki Ágnes, a Táplálékallergia Centrum (TAC) üzletvezetője, és a Táplálékallergia Centrum Alapítvány (TACA) alapítója, volt segítségemre. Vele beszélgettem a hivatásáról, a tapasztalatairól.

taplalek-allergia-centrum-logoA közgazdász végzetségű Ágnes, az orvos férjjel, a jogász, és élelmiszermérnők gyermekeivel tökéletes egységben tevékenykednek. Az anyaság, az üzletvezetés, és az alapítvány szervezői munkája mellett tanít, és folyamatosan képzi önmagát. Eredetileg kereskedelmi üzemgazdász, de tanult a közgázon marketinget, és végzett gazdasági szaktanár és oktatási informatikus szakon is. Akkor változott meg gyökeresen az élete, mikor a másfél éves gyermekénél diagnosztizálták a cöliákiát (lisztérzékenységet), majd hét évre rá a diabéteszt (cukorbetegséget). Azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy megkönnyítse azoknak az életét, akik ugyanilyen helyzetbe kerülnek, mint Ő 26 évvel ezelőtt.
Egy tanítványával összefogva 2001-ben megalapította a vállalkozását. “Az előszobám volt a raktár, és a tanítványom szüleinek üzletében volt pár polcunk, ahol gluténmentes élelmiszereket árultunk.” Szerte az országban voltak cöliákiás lisztérzékenyek, de szétszórva, kis csoportokban. Segíteni akart, összefogni őket! “Szinte minden hétvégén az országot jártam csoportról-csoportra.” 2004-ben átköltöztek egy nagyobb, önálló üzletbe a Lehel Csarnokba. 2005-től elkezdtek vidéken is terjeszkedni. “12 üzlettel voltunk jelen, de a kis kereslet miatt, sok város nem bírt el egy ilyen speciális tematikájú üzletet.” Jelenleg 6 bolt van, de az év végétől a terjeszkedés franchise rendszerben folytatódik. A kiszolgálást megkönyítette, hogy már az indulásnál elindították a webshopot. “Jelenleg naponta 30-40 csomagot küldünk ki.” Az e-kereskedelem jelentős növekedésnek indult, így itt is további bővülés várható. Az alapanyagoktól, mint például a saját lisztkeverék, a gyártáson keresztül a késztermékig, mindent önállóan végeznek. “A közétkeztetés és a szállodák egyre nagyobb kereslete miatt szükséges a géppark folyamatos fejlesztése, ami magával hozza az üzlet bővülését is.” 98%-ban gluténmentes élelmiszerekkel foglalkoznak, és a saját mellett hazai, és külföldi gyártók termékeit is forgalmazzák.

A kezdetek:
“1990-ben a másfél éves gyermekemen észrevettem, hogy bágyadtabb, és hígabb a széklete, de más tünete nem volt.”- kezdte az interjút Ágnes. “Amikor elvittem a háziorvoshoz annyit mondott: “Nincs ennek a gyereknek semmi baja, majd eszik rendesen. Mindenkinél van ilyen periódus.” Ezzel a lendülettel utunkra is bocsátott.” Egy hét múlva az orvos férjnek gyanúsak voltak a tünetek, ezért megnézették egy kollegájával, aki azonnal beutalta a kicsit a Madarász utcai Gyermekkórház gasztroenterológiai rendelésére. “Amit akkor mondtak, örökre beégett az agyamba: “Anyuka, mostantól semmit nem ehet a gyerek, amit a közértben lehet kapni.” Másnap bementem a munkahelyemre, egy budapesti irodának voltam a vezetője, és letettem a kulcsot.” A lisztérzékenység 1990-ben még nem volt egy ismert probléma. “Akkoriban rizslisztet, és kukoricalisztet lehetett csak kapni. Nem volt diétás közétkeztetés, csak a főzés, sütés lehetősége maradt.” Éjszakánként kenyeret sütött, hogy másnap legyen mit ennie a gyereknek. 7 év után újra a fáradékonyság jelei mutatkoztak, ami gyanús volt Ágneséknek, ezért újra orvoshoz fordultak. Kiderült, hogy lisztérzékenység mellett cukorbeteg is a gyermek. “Óriási törés volt, felfoghatatlan, és még így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Mind a két probléma viszonylag hamar kiderült, pedig sokáig húzhattuk volna. Szerencsére, az orvos férjem által, szakorvosokkal tudtam folyamatosan konzultálni.”
A válalkozás:

“Abban az időben két malomipari szaküzlet volt. Egy a Margit körúton, és egy a pesti malomnál a soroksári úton. A belvárosi bezárt, és szépségszalon lett, így egy bolt maradt.”- folytatta Ágnes. Dűhítette, hogy Budapesten, 2001-ben, caak egy üzletben lehet vásárolni számukra létfontosságú élelmiszereket. Úgy döntött kezébe veszi az ügyet, és elindította a vállalkozását. Gluténmentes élelmiszereket szerzett be és értékesítésített. “Sok végzettségem van, de minden megszerzett információt, tudást fel tudtam használni a vállalkozásomban.” Nagyon minimális pénzből indultak el, ezért hasznosítania kellett önmaga szellemi képességét. “Van egy jogász gyermekem akivel viszem a céget. Az érintett gyermekem élelmiszer mérnők és tanácsadóként van jelen. Ami a lényeg, hogy folyamatosan képezzük magunkat, ezért rendszeresen járunk konferenciákra, továbbképzésekre.”

A jelenlegi helyzet:
“Amikor ez az egész elkezdődött, ott tartott a tudomány, hogy ez gyerekbetegség, és ez kinőhető. Egy betű sem igaz belőle.” Ágnes, és a szakértők elmondása alapján, ha be van tartva a diéta, akkor a bélbolyhok regenerálódnak, de anélkül újra megjelennek a tünetek. Gyerekvonalon nagyon pozitív a tapasztalat, hamar észre lehet venni a tüneteket, felnőtt vonalon viszont még szűrés sincs. A gond ott kezdődik, hogy nincs a szakorvosok fejében, hogy az egyes betegségek oka a glutén is lehet. “Nem lehet hibáztatni az orvosokat, mert ők is úgy tanulták, hogy ez egy gyerekbetegség, és kinőhető. Amit tehetünk, hogy ezeket az információkat mindenkihez eljuttatjuk.” Az, hogy a lakosság hány százalékát érinti a gluténnal kapcsolatos megbetegedések, nehéz pontos választ adni. Sok függ a diagnosztizálástól az adott térségben, az adott országban. “Összeségében a klasszikus cöliákia 1-2%, gluténérzékeny 6-8%, tehát összesen a lakosság 8-10%-a érintett. Nagy erőfeszítések vannak a tájékoztatás szintjén. Óriási pénzeket tesznek bele, és óriási kutatócentrumok vannak. Most fedezik fel, hogy a csontritkulástól, a pajzsmirigyen keresztül a meddőségig, a betegségeket okozhatja a gluténérzékenység is.
Szükségük van a családoknak a támogatásokra, mert drágák a jó minőségű gluténmentes termékek. Nagyon korlátozott keresletű ez a piaci szegmens, ezeket a termékeket zömében olyanok vásárolják, akik betegek, és diétára vannak szoritkozva. Már az alapanyagot, a szántóföldtől el kell különíteni. Nem takaríthatja be ugyanaz a kombájn, nem tárolhatják ugyanabban a magtárban, mint a többi gabonát. A hazai malmok nem adnak gluténmentes igazolást. Jelenleg egy kukorica malom van, aki vállalja, hogy gluténmentes lisztet őröl. A többi malom azért nem, mert az összes gluténmentes gyártó, felhasználó ritkábban, és csak néhány tonna kukoricalisztet vásárol. Ez elenyésző a több ezer tonnás buzalisztes megrendelés mellett.
“Én azt vállaltam, akkor, amikor ezt a vállalkozást elindítottam, hogy csak és kizárólag olyan termékekkel foglalkozom, bármilyen szinten, akár gyártás, akár forgalmazás, amit én a saját gyerekemnek is odaadok, ez a kiindulópont.” Viszont bővül a kínálat is. Egyre több termék van, egyre nagyobb választék. “Én voltam az egyike az elsőknek az biztos.”

Az autisták:
Amikor megkerestem Ágnest beszéltem vele az autistákkal kapcsolatos tapasztalataimról. “Az autistáknál nagy a szakadék a diétát és az érzékenységet elfogadók, és a tagadók között. 6-8 éve mozgok ezekben a körökben, nagyon sok vásárlómnak van autista gyermeke. Az anyák elmondása alapján jelentős javulást hoztak a gluténmentes, és más tipusú diéták. Természetesen minnél kisebb korban kezdik el, annál látványosabb az eredmény. A felnőtteknél inkább az állapotromlás a szembetűnő, amikor például az anyagiak miatt abba kell hagyni a diétát. Nyugat-Európában, és az USA-ban ezek már elfogadottak, még a daganatos megbetegedéseknél is.

Összegezve a hallottakat:
A lisztérzékenység, és a gluténérzékenység nem gyerekbetegség, és a felnőtteknél is jelentős problémákat okozhatnak. Jelenleg a lakosság közel 10%-a gluténérzékeny. Ebben a statisztikában nem szerepelnek azok, akiket nem diagnosztizáltak, pedig sok betegségnek ez lehet a kiváltója. Mindig említeni kell a szakorvosoknak ezt a lehetőséget is, mert akár egy egyszerű diétával gyógyulást érhetnek el. A gluténérzékenyek számához képest nagyon kevesen használják ki a gluténmentes élelmiszerek után járó az adókedvezményt. A támogatásra azért is van szükség, mert ezek az élelmiszerek drágábbak, mint a normál, boltokban kaphatóak. Egyre nagyobb a termékválaszték, de fontos körültekintően eljárni, amikor vásárolunk.

Sok sikert kívánok Ágnesnek a további tervei megvalósításában, és köszönöm, hogy rendelkezésemre állt. Volt egy nyereményjátékunk az elmúlt közel két hétben, ahol a megosztók nyerhettek egy 5.000,-Ft-os vásárlási utalványt, amit gluténmentes élelmiszerre vásárolhatták le a Taplálékallergia Centrum üzleteiben. Gratulálok a nyerteseknek, és köszönöm mindenkinek, akik megosztották ezeket a fontos információkat.

Ha bárkinek kérdése lenne, kérem forduljon hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat