Szülés, költés, visszatérítés, és a glutén gubanc, avagy a kizárólagos allergén, amire adókedveznény jár

A glutén valóban gyermekdrog? Mennyibe kerül az elvonó?
2016-08-18
Glutén, amíg a halál el nem választ… (és ebben segíthet)
2016-08-31
Mutasd mindet

Szülés, költés, visszatérítés, és a glutén gubanc, avagy a kizárólagos allergén, amire adókedveznény jár

l_bread1200Az elmúlt időszakban több, sokakat érintő, jelentős anyagi teherrel járó, rendkívüli élethelyzetet mutattam be. Olyan témákhoz nyúltam, amiknek csak a intézményesített pénzügyi részét ismertem, ezért szakértői segítséget kértem. Preiszlerné Bányai Mónika szülésznő és szakasszisztens segítségével írtam a szülést megelőző, majd azt követő folyamatokról, a hozzá kapcsolodó költségekről, a meddőség több százezres, sokszor milliós kiadásairól. Pócz Anita autistákkal foglalkozó gyógypedagógus, IKT tréner, és szenzoros integrációs terapeuta pedig ismeretette a gluténmentes élelmiszerek fontosságát, és elterjedésének területeit.

Kiderült, hogy mindez rengeteg embert érint. Még soha nem volt ennyi megkeresés, segítségkérés, mint az elmúlt hetekben. Ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy 2016 első öt hónapjában 36100 gyermek jött világra (KSH adatok). Az is tény, hogy sok gyermeknek, de felnőttnek is, a glutén sok problémát okoz. Érdekesnek tartom, hogy az élelmiszerek közül, mindenfajta orvosi igazolás nélkül, csak a gluténmenteseket támogatja az állam adókedvezménnyel.

Korábbi blogbejegyzéseimben ígéretet tettem, hogy egy sorozat részeként végigveszem, hogy milyen adókedvezményeket, állami támogatásokat, és költségcsökkentő pénzügyi termékeket lehet kihasználni. Hiszem azt, hogy a segítségemmel sikerül a családoknak éves szinten több tízezer, vagy akár több százezer forintot is a zsebükben tartani, amivel megőrízhetik anyagi biztonságukat.

Van egy rendívül egyszerűen használható pénzügyi termék, amin keresztül évente akár 150.000,-Ft adókedvezményt vissza lehet igényelni. Ez az önsegélyező pénztár. Nem igényel hosszútávú megtakarítást, és jól menedzselve jelentős pénzt tud termelni annak, aki kihasználja.

Az önsegélyező pénztár lényegében úgy működik, mint az egészségpénztár. Van egy számla, aminek az egyenlegét csak meghatározott szolgáltatásokra lehet felhasználni. Ilyen lehet például a gyógyszerek, orvosi kezelések költségei, szülési támogatás, gluténmentes élelmiszerek megvásárlása, lakáshitel havi törlesztőjének fizetése. A számlára befizetett összegek után 20%, maximum 150.000,-Ft-os adókedvezményre jogosultak a pénztártagok.

Három fő kritériumnak kell megfelelni:

– legyen a pénztártagnak, vagy közeli hozzátartozójának személyi jövedelemadó (SZJA) befizetése, mert ebből történik a visszatérítés

– legyen megfelelő célja a pénztári számlán lévő összeg felhasználásának. Ilyen célok lehetnek a szüléssel, meddőséggel, gluténérzékenységgel kapcsolatos kiadások is.

– legyen egy független tanácsadója a családnak, aki személyreszabottan kidolgozza, hogy miként lehet a legoptimálisabban a legtöbb pénzt visszaigényelni adókedvezmény formájában.

Részletekről Belányi Sztraka Szabolcsot kérdeztem, aki a piacvezető Izys Önsegélyező Pénztár egyik alapítója, igazgatótanácsának elnöke.

 

1190A tiszaújvárosi Szabolcs, miután Székesfehérváron leszerelt, elvégzett egy marketing iskolát, majd a felsőfokú tanulmányait a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján folytatta közgazdaság, pénzügyi szakon. Amikor végzett, multi környezetben kezdett el dolgozni. A TESCO-hoz került nemzetközi projektvezetőnek, majd a TV2-nél projektmenedzserként tevékenykedett. Az Atmedia Kft fejlesztési vezetőjeként 5 év alatt sikerült elérni a piacvezetőséget. Ezekkel párhuzamosan az OTP Trade keretein belül, illetve az OVB Vermögensberatung Kft alvállalkozójaként dolgozott. “Az OVB tanácsadójaként kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy önsegélyező pénztárat alapítsak. Ezzel a termékkel csak nyerhetnek az ügyfelek, hiszen mindennapi költéseik után adókedvezményeket vehetnek igénybe, és cégszinten is volt hova növekedni.” 2005.03.25.-én 15-en megalapították az IZYS-t, ahol az elejétől fogva az igazgatótanács elnöke. 2007-ig hihetetlen gyors volt a térhódítása, majd egy törvényi változás következményeként (bizonyos szolgáltatások esetében az addigi 90 napos kamatozási időszak megemelkedett 180 napra, és szűkítették a felhasználási lehetőségeket), az addigi 42 pénztárból 34 megszűnt. 21 beolvadt az IZYS-be, ami megnyitotta az utat, hogy 2015-re piacvezetővé váljon. 2016.01.01-től az önsegélyező pénztár egészségpénztári szolgáltatásokkal bővült, amellyel rendkívül szélessé vált az egyéni számlákon lévő pénz felhasználási lehetősége. A korábbi egészségpénztárat átalakították Elsőlakáshitel Pénztárrá, amivel egy költséghatékonyabb, csak lakáshitelek után igényelhető adókedvezményi lehetőséggel foglalkozó pénztár kezdte el működését.

Több ügyfelem is jelezte, hogy nem hallott még az önsegélyező pénztárakról. Eddig miért nem kapott nagyobb hírverést ez a lehetőség?

“A pénztárak fejlődésében elsőkörben a felhalmozó pénztárak, vagyis a lakástakarékpénztárak, és az önkéntes nyugdíjpénztárak terjedtek el a legjobban. Itt a pénztártagok hosszabb időn keresztül befizetnek, megtakarítanak, majd egyszer, évek múlva, felvehetik a felhalmozott összeget. A bankoknak, biztosítóknak ez egy nagyon ideális termék, hiszen stabilan felépül egy nagy vagyonkezelhető állomány. Az Ő profitjuk jelentős része nem a pénztárak fenntartásából folyik be, hanem a vagyonkezelésből és a hitelkihelyezésből. Amikor egyre jobban telítődött a nyugdíjpénztári piac, kezdték elterjeszteni az egészségpénztárakat. Nem az önsegélyező pénztárat, mert itt lehet a legkönyebben felhasználni a számlán lévő összegeket, ezért itt képződik a legkevesebb tőke, így innen származik a legkevesebb vagyonkezelési díj. Ezért épült így fel a hiearchia. Az önsegélyező pénztáraknál a működési tartalékból van a legnagyobb bevétel, az egészségpénztárak esetében valamivel nagyobb tőke marad meg. Érdekes, hogy sokszor a cafeteria szakemberek sem ismerték ezt a lehetőséget. Ami egyre jobban körvonalazódik, hogy a következő lépcsőfok az önsegélyező pénztár lesz. Az IZYS-nek köszönhetően az önsegélyező pénztári szektor folyamatosan bővül. Az elmúlt 5 évben, minden évben, 70% növekedést értünk el.”

Én is azt tapasztaltam, hogy a versenytársak is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a szegmensre. Miben jobb az IZYS?

“Online belépésre van lehetőség, és online, akár hitelkártyával is lehet fizetni, amivel visszatérítéseket kaphatnak az ügyfelek. Sokkal közvetlenebbek vagyunk, mint egy biztosítói, banki háttérrel rendelkező pénztár. Az elmúlt évek növekedése szerintem ennek is köszönhető. A konkurensek is mozgolódnak, ami arra lesz jó, hogy többen hallanak az önsegélyező pénztárról. A célunk a jövőre vetítve, hogy 10000 szolgáltató felett legyen a kártyaelfogadó helyek száma. Ez jelenleg az egyetlen elmaradás.”

Az elmúlt években sok családnak segítettem visszaigényelni egy kisebb vagyont, adókedvezmény formájában, ennek a terméknek köszönhetően. A blogomban felhozott témák közül, mit emelnél ki, mire tudják az ügyfelek felhasználni a befizetéseiket, ami után adókedvezményre jogosultak?

“A szüléssel, és a meddőséggel kapcsolatos kiadások után is több százezer forint adókedvezményt lehet visszaigényelni, amivel a kismamák könnyíteni tudnak anyagi terheiken. Például szülés előtt finanszírozható az őssejt levétel. A szülésszolgáltatással finanszírozhatják a lakásfelújítást, a különböző berendezéseket, csak előtte 180 napig kamatoznia kell a később elköltésre kerülő összegnek. Ez igaz a szülés után kieső jövedelem pótlására is. Az összes orvosi szolgáltatásra, gyógyszerre, hormon injekcióra, hatóanyagokra, beültetésre, babakocsira, autós hordozóra, nemcsak egészségügyi célú csecsemő és babaépolási termékekre várakozási idő nélkül felhasználhatóak a befizetések. A meddőséggel kapcsolatos szolgáltatással sajnos egyre gyakrabban találkozunk. Olvastam a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó cikket. Itt mindenfajta gluténmentes élelmiszer elszámolható, és nincs szükség gluténintoleranciára vonatkozó orvosi igazolásra sem.”

Az IZYS Önsegélyező Pénztár támogatta azt az elképzelésemet, hogy minél szélesebb körben ismertessem meg a családokat azokkal a támogatásokkal, adókedvezményekkel, amikre jogosultak. Ezeknek a blogbejegyzéseknek a megosztásával segíthetünk, és nem kerül nekünk semmibe.

Sőt, ha 2016. augusztus 22. hétfőtől, tíz napon keresztül minden nap délben kisorsolok egy 5.000,-Ft-os vásárlási utalványt, amit gluténmentes élelmiszerekre lehet elkölteni a Táplálékallergia Centrum és Webáruházban.

Mit kell érte tenni? A sorsolás előtti 24 órában megosztani a témához kapcsolodó cikkeim valamelyikét.

Végezetül Szabolcs megemlítette, hogy a vásárlási utalvány elfogadóhelyén, a budapesti Táplálékallergia Centrumban IZYS kártya felmutatásával, minden termékre, 5% kedvezményt érvényesíthetnek a vásárlók.

Köszönöm Szabolcsnak, hogy rendelkezésemre állt! Bízom benne, hogy újra sikerül családoknak segíteni, hogy nyugodtabb, biztonságosabb életet élhessenek. Ha kérdése van, kérem forduljon hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat