A glutén valóban gyermekdrog? Mennyibe kerül az elvonó?


IMG_9983Adókedvezmény gluténmentes élelmiszerekre!

 

Amikor pár héttel ezelőtt Andival és Istvánnal arról beszélgettünk, hogy autista kislányuk speciális állapotából fakadó anyagi terheIket hogyan könyítsük (korábbi cikkem lsd: itt), felmerült a speciális étkezés költsége is. Nem mentünk bele a részletekbe, csak a későbbi, Pócz Anitával (akiről korábbi írásomban szintén olvashattak) és a családdal történt egyeztetés során. Kiderült, hogy Krisztinek gluténmentes élelmiszereket kell vásárolniuk. Erre a részletre azonnal felfigyeltem, hiszen ezekre a termékekre, ha önsegélyező pénztáron keresztül vannak vásárolva, adókedvezményt lehet visszaigényelni. Egy család esetében több százezer forintról van szó, ami sokaknak jelent segítséget. Anitával beszélgetve kiderült, hogy ez a lehetőség sok családot érint, de az autista gyermekek szüleit mindenképp. Innen jött a gondolat, hogy ezt a témát részletesebben bemutatom, és igyekszem minnél több helyre eljuttatni ezeket az információkat.

 

Én egy kisebb felajánlással tudok segíteni, amivel egyben ösztönözni is szeretném az érintetteket, hogy megosztással ők is segítsenek! De erről később részletesebben írok.

 

Visszatérve a gluténmentes élelmiszerekhez, megkértem Anitát, hogy beszéljünk erről a témáról. Mi az a gluténérzékenység? Milyen tünetei vannak? Kiknél lehet fontos, hogy ezeket a termékeket vásárolják?

 

“Én, mint gyógypedagógus nem mondhatom, hogy az autista gyerekek 100%-ban gluténérzékenyek, csak a tapasztalataimról tudok beszélni.”– kezdte az interjút. Elmondása szerint az Ő kliensei, az Ő “gyermekei” közel 95%-ban, szemmel láthatóan glutén, laktóz, és sok esetben egyéb ételintoleranciával is rendelkeznek.

 

“Sok olyan gyermek van közöttük, akik sajnos nem diétáznak. Ennek oka, hogy sokszor lebeszélik a szülőket, vagy nincs anyagi, szellemi kapacitás, hogy ezeket a termékeket megvásárolják, és elkészítsék nekik.” Például az óvodák, és az iskolák sincsenek felkészülve arra, hogy a diéta az intézményi étkezés keretein belül megvalósítható legyen, így ez időben, és anyagiakban is megterheli a szülőket.

 

“Konzultáltam több dietetikussal, és gasztroenterológussal. Azt tapasztaltam, hogy nagy a hárítás azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy kapcsolat lehet az autizmus és a gluténérzékenység között. Például az USA-ban, és Északnyugat-Európában, leginkább skandináv államokban ez nem is kérdés. Orvosi szempontból vizsgálják az autizmust, és szinte kivétel nélkül speciális étrendet írnak elő. Az a saját véleményem, hogy az általam korábban is kezelt gyermekek nagy része gluténérzékeny, és a szülők sok esetben nem vesznek tudomást róla.”

 

De mi is ez a gluténérzékenység? Milyen tünetei vannak?

 

“Ez egy autoimmun betegség, melynek tünetei: emésztési tünetek, haspuffadás, reflux, hasmenés, ekcéma, makacs ekcéma, korpás viszkető bőr, gombás felülfertőzések, hajhullás, migrén, koncentráló képesség hiánya, vagy minimális megléte, lassú gondolkodás, fáradékonyság, kedvetlenség, sztereotíp viselkedés felerősödése, dekoncentráltság, magába fordulás, hangulatzavarok. Sok esetben nem szemmel láthatóak a tünetek, és csak a szülők tájékozottsága miatt kezdett diéta általi javulás az, ami mutatja az érzékenységet. Mindez nem csak eltérő idegrendszerű, például autista, vagy hiperaktív gyermekeknél figyelhető meg, hanem “többségi”, neurotipikus gyermekek esetében is sok a gluténérzékeny.” Anita dolgozott hiperaktív magatartászavaros gyermekekkel is, és azt tapasztalta, hogy az orvosok inkább méregerős, droghatású gyógyszereket adnak nekik.

 

“Egy diétát nem hajlandóak elkezdeni, az orvosok lebeszélik a szülőket, pedig a gyógyszerek is jelentős kiadással járnak. Ez egy rendkívül kényes téma, mivel a mai napig senki nem tudott 100%-os bizonyítékot felhozni, amely alátámasztja az összefüggést. Nem vagyok orvos, de ha látom, hogy a gyereknek segít, akkor felmerül a kérdés, miért szükséges mindezt papírral alátámasztani? Sok esetben az is visszatartó erő, hogy a gluténérzékenységet béltükrözéssel vizsgálják, ami nagyon kellemetlen procedúra. Meg tudom érteni a szülőket, hogy nem akarják a gyermeküket kitenni ennek.” Anita nem lát vesztenivalót abban, hogy kipróbálják a módszert. Ugyanolyan tápanyaggal rendelkeznek ezek az élelmiszerek, így negatív hatásai nem lehetnek. Ettől függetlenül érdemes szakemberrel, például egy dietetikussal konzultálni, és összeállítani az étrendet.

 

Miben található meg a glutén? Gabonafélékben, búza, árpa, rozs, zab. Ezek Európában terjedtek el, például Magyarországon is, így alakult ki az érzékenység. Amerikában a kukorica, amire leginkább érzékenyek. Ott az terjedt el, az a fő alapanyag, pedig nincs benne glutén. Sok helyen megtalálható a glutén. Például a zöldalmára a vegyszeres kezelés során kerül. Vigyázni kell azokkal a termékekkel is, amik a gyártás során kerülhetett kapcsolatba vele.

 

Beszélgetésünk végeztével döbbentem rá, hogy itt most nem elegendő a szokásos “blogot írok, és elmondom az embereknek, hogy milyen kedvezményeket használhatnak ki” szisztémám. Most szükség van komoly segítségre, és a költségek csökkentése miatt rendkívüli figyelemfelkeltésre.

  1. augusztus 22. hétfőtől, tíz napon keresztül minden nap délben kisorsolok egy 5.000,-Ft-os vásárlási utalványt, amit gluténmentes élelmiszerekre lehet elkölteni a Táplálékallergia Centrum és Webáruházban.

ut3

Mit kell érte tenni? A sorsolás előtti 24 órában megosztani a témához kapcsolodó cikkeim valamelyikét (ez az első).

A felajánláshoz hozzájárult az Izys Önsegélyező Pénztár, és a Táplálékallergia Centrum (TAC).

Belányi-Sztraka Szabolccsal, az Izys Pénztár igazgatótanácsának elnökével, készített interjúm hamarossan megtalálható lesz a QFS Blogban. Arra keressük továbbra is a választ, hogy spórolhatunk még többet a családoknak.

Egy másik interjúalanyom Dr. Tóthné Rabóczki Ágnes lesz, aki a TAC üzletvezetője. Ágnes plusz kedvezményekről, és költségcsökkentési lehetőségekről fog tájékoztatni bennünket.

Bízom benne, hogy újra sikerül családoknak segíteni, hogy nyugodtabb, biztonságosabb életet élhessenek. Ha kérdése van, kérem forduljon hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat