A várt várandósság ára, avagy a terhesség a pénztárcánál kezdődik


A várt várrandóság ára, avagy egy szülésznő költségszámolásai… folytatása.

2. rész

Miután megszületett a kicsi, jönnek a védőoltások. Vannak kötelező védőoltások, amelyek ha nincsenek beadatva, komoly jogi következmények elé nézhetnek a szülők. “Vannak emellett kampányoltások, mint például a rotavírus elleni oltás, melynek darabja 18.000,-Ft, és kettő kell belőle, vagy például a bárányhímlő általi oltás, ami tízenezer forint. Ezek mind fizetősek. A kötelező diftéria, TBC, gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz elleni védőoltások, és a TBC elleni BCG oltás (Oltásokról bővebben) TB által finanszírozottak.”

Adult couple planning baby

Hosszú évek óta foglalkozom gyermekes családok költségeinek csökkentésével, és amit észrevettem, hogy a pelenka az egyik legnagyobb kiadás, amit a tápszerek követnek, ha szükséges. Ezeknek az ára, havi szinten, 12-15.000,-Ft között van. Ebben Mónika is egyetértett velem és megjegyezte, ha gyerekorvos írja fel, a TB támogatást nyújt, de így is jelentős költséget jelent.

Összegezve a gyermekvállalás, még akkor is többszázezres kiadást jelent, ha TB által finanszírozott ellátást használják ki a családok. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az édesanya jövedelme egy jelentős időre lecsökken, egy egzisztenciális sokk elé néznek a szülők.

“Az anyagi megterhelés akkor fokozotabb, ha normál körülmények között nem sikerül a gyermekvállalás, pedig igény van rá. A korábban felsorolt költségek többszörösét kell kifizetni egy ilyen esetben.” Mónika sok meddőségi problémákkal küzdő férfinak és nőnek segített abban, hogy szülői örömök elé nézzenek. Többszáz család tartozik az ügyfélkörömbe, és azt tapasztaltam, hogy egyre gyakoribb probléma a meddőség. A statisztika szerint “nemzőképes korban lévő párok 18%-ának nem sikerül egy éven belül a gyermeknemzés. Az ismertetett 18%-os arány még nem is teljesen hiteles: csupán azon párok adataira épít, akik szakemberhez fordulnak a problémájukkal. Gyakori pedig, hogy a meddőség „rejtve marad”, ha az érintettek elfogadják a helyzetet, és nem fordulnak orvoshoz” (Meddőség statisztikája) “Nagyon sokan halasztják a döntést, hogy szakemberhez forduljanak. A legtöbb esetben annyi idő elteik már, hogy elengedik családalapítási terveiket.” Mónika a meddőség kialakulásának okai közé a stresszt, a megfelelési kényszert, a “modern” élelmiszerek adalékanyagait, illetve az anyák egyre későbbre tolódó szülési hajlandóságát sorolta. Jellemzően 40 éves korra kitolódik a gyerekre hangolódás, pedig a női test 20-24 éves korban legideálisabb a szülésre. A kezdeti nehézségek ellenére, a megfelelő folyamatokat végigjárva, sok a sikeres gyermekszületés.

Első körben fel kell keresni egy meddőségi központot. Budapesten több ilyen intézmény is van, például a Róbert Károly Magánkórház, Dévai Intézet, és a Szent János Kórházban. A Honvéd Kórház és a  Budai Meddőségi Centrum folynak a TB által finanszírozott kezelések, mint például a mesterséges spermafelhelyezés (inszemináció), amiből hat beavatkozást térít. “Többre nincs is szükség. Ha nem működik, akkor a lombik program lehet csak a megoldás. Viszont eddig is el kell jutni, és lehet, hogy az inszemináció finanszírozott, de például a meddőségi kezelések, mint például a hormonkezelés csak részlegesen. Egy ampulla hormoninjekció 4000,-Ft-tól kezdődik, és lehet kell 10 ampulla. Ha létrejön a terhesség, de nem marad meg, progeszteron tablettát kell szedni, aminek az egy hónapos adagja 3300 Ft. Lombikot leginkább magánkórházban végeztetnek. Egy lombik kezelés előkészítés, petesejtleszívás, stb, több százezres, milliós tétel. Ha a teljes műveletet ezekben a kórházakban szeretnénk végigcsinálni, akkor mindenért fizetni kell. A hormon vérvételért (3-4000,- Ft), a gyógyszerekért, az előkészítésekért, mindenért. Volt olyan pár, aki jelzálogot vett fel a lakásra. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a lombik programok egyre hatásosabbak. Szükség van kitartásra, kudarctűrésre, de megéri!”

Egyetértek Mónikával, és igaz még nincs gyermekem, de a környezetemben sok gyermek születik szerető családba. Ha nem is egyszerre jön össze, a sok megprobáltatás ellenére is azt mondják, megérte. Én jelenleg egyet tehetek, hogy segítsem azokat, akik gyermeket szeretnének, vagy hirtelen szembesültek helyzetükkel. A következő írásomban bemutatom hogyan tudják a családok lecsökkenteni a költségeiket, hogyan tudnak adókedvezményeket kihasználni, hogy legalább az anyagi terhek ne legyenek nyomasztóak, és örömmel tudjanak felkészülni az anyaságra, az apaságra.

Köszönöm Preiszlerné Bányai Mónikának, hogy rendelkezésemre állt, és segítségemre volt!

Ha személyre szabott tanácsadásra van szüksége, kérem forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat