De nehéz az iskolatáska, és milyen drága amit beleteszünk

Minden évben július végén sok család megkeres, hogy segítsek egy kisebb összegű kölcsönhöz juttatni őket. A cél, hogy a nyáron felmerülő táborozási, és iskolakezdési költségeket fedezni tudják. Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, ha több évre felvesznek egy hitelt, hogy a jelenlegi költségeket kifizessék, mi lesz jövőre? Mi lesz két év múlva? Újabb kölcsön, növekvő eladósodottság? Nagyon egyszerűen ki tud alakulni egy adósságspirál. Természetesen segítek, de a cél, hogy megelőzzük a kölcsönfelvételt, és felkészüljünk a következő évi kiadásokra is. A tervezésnél segítségünkre lehetnek a különböző állami támogatások, adókedvezmények, amiket kihasználva megelőzhetünk egy rendkívül súlyos pénzügyi katasztrófát!

bigstock-Portrait-of-two-diligent-girls-42947929
A leggyakrabban kihasznált lehetőség, ami azonnali segítség lehet, az iskolakezdési támogatás. A kormányzat cafeteria kivezetési terve miatt, 2017-re jelentősen változotak a feltételek. Erről 2016-ban a következőket írtuk (zárójelben a 2017-es jelenlegi szabályozás):

Ez egy kedvezményes (kedvező) adózású béren kívüli juttatás, aminek az összege gyermekenként, és szülönként maximum 33.000,-Ft (korlátozás nélkül adható, nincs keretösszeg). Ez alapján például egy kétgyermekes családnál 132.000,-Ft állhat rendelkezésre utalvány formájában (adható papír alapon utalvány formájában, vagy elektronikusan kártyát feltöltve is), amit tanszerre, tankönyvre, és ruhára költhetnek el. A támogatást a munkáltató adhatja ami, a kedvezményes adózás miatt, egyértelműen megéri a cégeknek. Ha nincs még bevezetve, akkor érdemes tárgyalni az illetékesekkel, sőt, akár a bértárgyalás, vagy fizetésemelés alkalmával is felmerülhet, mint alternatíva, leginkább egy sokgyermekes családnál. A Pénzcentrum cikke (lsd: itt) szerint, “Ha bruttó 300 ezer forintot keresel, az a munkáltatódnak havi 385 ezer (371 ezer) forintjába kerül, te pedig 200 ezer forintot vihetsz haza. Így könnyen kiszámolható, hogy az állam kapott 185 ezer (171 ezer) forintot, tehát a 300 ezres bruttó béredre vetítve, ez közel 62 (57) százalékos adó és járulékteher. Az iskolakezdési támogatás viszont csak 34,51 (43,66) százalékkal adózik és 2016-ban egy szülőnek gyerekenként 33 300 forint adható (2017-ben limit nélküli), ráadásul mindkét szülő felveheti ugyanazon gyermek után. Egy kétgyermekes család, ahol mindkét szülő dolgozik, hozzájuthat 133 200 forinthoz (akár többhöz is), és csak 45 967 (58.155) forint adót kell befizetnie utána.”(a tanévkezdés megelőző 60. naptól adható év végéig)

Villányi Ajándékkal készített, a 2017-es cafeteria szabályozással kapcsolatos interjút ITT olvashatja.

Ha sikerült átvészelni az idei nyarat, akkor kezdődhet a felkészülés a jövő évre. Ahogy arról korábban már írtam (lsd: itt), az önsegélyező pénztáron keresztül vásárolt tanszerek, tankönyvek, és a ruházat után tudunk 20%-os adókedvezményt visszaigényelni, aminek a maximális összege 150.000,-Ft/év. Vegyük az előző példát. Van egy kétgyermekes család, ahol anyukának, és apukának is van önsegélyező pénztára. Miután láttuk a szülők idei iskolakezdési költéseit, érdemes megtervezni a jövő évi finanszírozást is. Mindkét szülő, a pénztári számlájáról, ezekre a célokra költhet 255.000,-Ft-ot. Ha a fedezetét idén, akár részletekben is, befizetik, jövőre 102.000,-Ft adókedvezményre lesznek jogosultak. Három fontos feltétel van. Az első, hogy legyen a szülőknek személyi jövedelemadó befizetésük, amiből visszaigénylik a kedvezményt. A második, hogy a számlára befizetett összegnek 180 napon keresztül kamatoznia kell, hogy iskoláztatási támogatásra felhasználható legyen. A harmadik, hogy a vásárlásról kiállított számla dátumának a tanév első napját megelőző 15. nap és a tanév utolsó napját követő 15. nap közé kell esnie.

 

Természetesen minden család egyedi eset, és csak külön elemzéssel és személyre szabott tervezettel lehet teljeskörű tájékoztatást adni. A cél, hogy ne kelljen bankhoz fordulni, kölcsönt felvenni, bármennyire csábítóak a könnyű megoldást kínáló reklámok. A megoldáshoz keresse fel független tanácsadóját, vagy forduljon hozzám bizalommal. QFS Kapcsolat