Katasztrofális az oktatás, az egészségügy és a szociális ügyek helyzete Magyarországon? Mit tehetünk MI ez ellen? Magányszemélyek társadalmi felelősségvállalása Magyarországon.

Mennyit ér az ingatlanom? A kérdés inkább az, kinek mennyit? Milliós tévedések, romba dőlt tervezések!
2016-04-19
“Gyermekünk jövőjének biztosítása”- a cél, amiért egy szülő minden pénzét félrerakná, de nem mindegy, hogy hova…
2016-06-07
Mutasd mindet

Katasztrofális az oktatás, az egészségügy és a szociális ügyek helyzete Magyarországon? Mit tehetünk MI ez ellen? Magányszemélyek társadalmi felelősségvállalása Magyarországon.

Adományozás, adakozás, felajánlás. Az egyik fő tevékenységem, hogy embereknek segítsek abban, hogy minél magasabb életszívonalon élhessék életüket az adott jövedelmi helyzetüket figyelembe véve. Ehhez adókedvezményeket igényelünk vissza, állami támogatásokat veszünk fel, a meglévő pénzügyi termékeket optimalizálunk, és pénzügyi szempontból rendkívül körültekintően építjük fel a jövőt, amikkel éves szinten sokszor több tízezer, akár százezer forintos nagyságrendben is marad pénz a család költségvetésében. Ezek számomra a mindennapi sikerek, és ha sikereket érünk el, nem szabad elfelejteni egy fontos szabályt. Vissza kell valamit adni a közösségnek, a rosszabb sorban élőknek. Magam is nemrég fedeztem fel ennek jelentőségét, és cselekszem ennek megfelelően.

Korábbi blogbejegyzésemben felhívtam arra a figyelmet (QFS Blog), hogy az adóbevallásunkban tüntessük fel, hogy milyen adókedvezményre vagyunk jogosultak, különben eleshetünk több tíz, akár több százezer forinttól. Most arra szeretnék rávilágítani, hogy az adóbevallás időszakában, egy kis odafigyeléssel, úgy támogathatunk alapítványokat, közhasznú szervezeteket, hogy nekünk egy forintunkba sem kerül. Nem tisztem megmondani, hogy egy család a jövedelmét mire fordítsa, de kérhetem az embereket, hogy annyi időt és energiát szánjon a kérdésre, hogy rendelkezzen adója 1%-áról.

13059760_10201827771774063_240452823_n1996-ban született meg a törvény, mely lehetővé tette a személyi jövedelemadónk 1%-ának felajánlását egyesületeknek, alapítványoknak, közalapítványoknak és a törvényben meghatározott kedvezményezetteknek. Sok szervezetnek ez az egyik legkiemelkedőbb támogatása, melynek segítségével elvégezheti közcélú munkáját, így ez igen jelentős lépésnek bizonyult. Viszont jelenleg az adózó lakosság csaknem fele nem rendelkezik adója 1%-ról. Mit is jelent ez a számokban? 2014-ben a Heim Pál Kórház Fejlesztéséért alapítvány kapott 154 millió forintot, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 92,9 millió forintot, a Bátor Tábor alapítvány pedig 82,9 milliót. Ha az állatvédőket vesszük alapul, akkor a Noé Állatotthon 68,3 millió forintot kapott, a Rex kutyaotthon 61,8 millió forintot, és az Országos Állatmentő Alapítvány 44,8 milliót ugyanebben az évben. Ez csak a TOP 3 helyezett ebben a két kategóriában, ami azt jelenti, hogy ennek az összegnek a többszörösét ossztották szét a szervezetek között úgy, hogy minden második ember nyilatkozott. Óriási jelentősége van annak, hogy május 20.-ig rendelkezzünk a felajánlásról. Hogy álljunk neki? Mihez kezdjünk?

Akik még nem nyújtották be az adóbevallásukat, nem szabad elfeledkezni a rendelkezésről, csak meg kell találnunk azt a szervezetet, amit támogatni szeretnének. Akik már benyújtották bevallásukat vagy a NAV-ot bízták meg a bevallás elkészítésével, és még nem rendelkeztek, azok sem maradtak le semmiről. Legegyszerűbben ügyfélkapun keresztül lehet eljuttatni a NAV-hoz a rendelkező nyilatkozatot (Nyilatkozat), de ennek a nyilatkozatnak a leadására bármelyik NAV kirendeltségben van lehetőség. Már csak az a kérdés kit támogassunk. Érdemes minden évben megnézni a támogatásra jogosultak listáját, mert változtathattak rajta az előző évihez képest (Támogatási lista), majd érdemes megnézni a szervezet weboldalát, hogy pontosan mivel is foglalkoznak, illetve mire költötte a korábban kapott 1%-os felajánlásokat. Minden csatornán lehet érdeklődni ezeknél a szervezeteknél, és az a tapasztalat, hogy részletekbe menően adnak tájékoztatást a működésüket illetően. Ha megtaláljuk a számunkra legideálisabb szervezetet, és felajánljuk az adóforintunkat, javaslom gondolkozzunk el plusz összegek adományozásán, természetesen mindenki csak a pénztárcája és az adakozó kedve függvényében.

“Sok kicsi sokra megy”, mondja a közmondás, és itt ez halmozottan igaz. Ne mástól várjuk a problémák megoldását, mi is tegyünk érte! Úgy gondolom, hogy szükséges ezzel a témával foglalkozni, legyen az cég, vagy magánszemély (Jotekonykodási körkép).

Ha bármilyen kérdés felmerülne, forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat