Több milliós támogatás, hosszútávú befektetés, az otthonunkba beruházás. Családi háza van? Így spórolhat évente akár több százezer forintot a rezsiköltségén.

Egy bátor ember, aki férfiként ad gyakorlati tanácsokat nőknek, hogyan lehetnek sikeresebbek az életben
2016-04-08
Mennyit ér az ingatlanom? A kérdés inkább az, kinek mennyit? Milliós tévedések, romba dőlt tervezések!
2016-04-19
Mutasd mindet

Több milliós támogatás, hosszútávú befektetés, az otthonunkba beruházás. Családi háza van? Így spórolhat évente akár több százezer forintot a rezsiköltségén.


Energiahatékonyság, megújuló energia, környezetvédelem, fűtéskorszerűsítés, energiaosztályok stb, szavak, amelyek a jövőt mutatják, a költségeinket csökkentik, de beruházást igényelnek. Hosszú ideje segítek elkészíteni  családok költségvetését, és az a tapasztalatom, hogy jelentős összegeket emésztenek fel havonta az energiaszámlák. Fűtés, melegvíz, gáz- és áramszolgáltatás; tízezreket fizetünk be azon a bizonyos sárga csekken, pedig ezeket az összegeket le is lehetne akár felezni. Múlt hónapban voltam egy kétgyermekes családnál, ahol segítettem kihasználni különböző adókedvezményi lehetőségeket, és a visszakapott pénznek a felhasználásáról beszélgettünk. Láttam, hogy nagyon sokat fizetnek az áramszolgáltatónak, és kértem, vizsgálják meg, mennyit fogyasztanak a több éves háztartási gépeik. A javaslatom az volt, hogy cseréljék le ezeket, és egy korszerűsítéssel havonta akár tízezer forintot is spórolhatnak. Megtették, és igaz, még nem tudjuk ennek mi lesz az eredménye, de legalább elindult egy folyamat. A megtakarításukat olyan célra tudják felhasználni, ami addig lehetetlennek tűnt, és iszonyatos erővel nyomasztotta a szülőket, hogy a gyermekeik jövőjéről gondoskodhatnak.

epuletenergetika

Kevesebb energiafelhasználás, alacsonyabb rezsi számlák, több elkölthető jövedelem, csökkenő energiafüggés, tisztább levegő, élhetőbb jövő. A nemzetgazdaságra egyértelműen pozitívan ható beruházásokat akarja ösztönözni, illetve támogatni az állam az Otthon Melege Programmal. Április 6.-án az Öko City kiállításon bejelentették, hogy július 1-jétől maximum 2.500.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphatnak mindazok, akik a 1996 előtt épült, és legfeljebb 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű saját ingatlanjukat energetikailag korszerűsítésíteni és felújítani akarják. A támogatás összege a teljes költségvetés (elszámolható költségek) 40-55%-a attól függően, hogy milyen komplex fejlesztés valósul meg. Ez azt jelenti, hogy jelentős önrészre van szükség, hogy lehívható legyen a támogatás.

 

A támogatási összeget a pályázati portálon keresztül elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek. Itt megtalálható a pontos leírás onnantól kezdve, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, és hogyan lehet az ügyfélkapura regisztrálni: http://www.kormany.hu/download/3/2b/a0000/Palyazati%20Utmutato.pdf. Én nem is részletezném tovább, inkább három pontot emelnék ki.

 

  1. A finanszírozás. Itt sok családnak leginkább az önrész megteremtése okozhat gondot. A kalkulációnál vegyük figyelembe a nem elszámoltatható költségek körét, illetve az egyéb előre nem látható kiadások lehetőségét. Mindemellett nem árt, ha a családnak marad likvid tőkéje más, nem a korszererűsítéssel járó váratlan kiadásokra is. Az önrész lehet hitel, amely a mostani alacsony hitelkamatok mellett egy elfogadható hitelcél, hiszen költségcsökkentésre van felhasználva a felvett összeg. Finanszírozási megoldás lehet, ha van a családban olyan lakástakarékpénztári szerződés, amely több, mint négyéves. Ebben az esetben veszteség nélkül, állami támogatással fel lehet venni a számlán lévő összeget. De mekkora összegről beszélünk? Ha az 55%, de maximum 2.500.000,-Ft támogatást ki akarják használni, akkor a teljes (elszámolható) költségvetés minimum 4.550.000,-Ft, aminél 2.050.000,-Ft az önrész.
  2. Mit érdemes korszerűsíteni, felújítani? Megkérdeztem egy szakembert, hogy mit javasol egy ilyen esetben. Elmondása szerint mindenképpen a nyílászárók és a hőszigetelés felülvizsgálatával kell kezdeni. A megfelelő szigeteléssel már rengeteg energiát megspórolhatunk. Ebben segíthet egy szakértő is, aki kiállíthatja a ház energiatanúsítványát, egyben hasznos tanácsokat adhat,mivel kezdjünk, és milyen felszerelést szerezzünk be. Ennek természetesen van egy 40-50 ezer forintos költsége, de hasznos segítséget nyújthat. A következő lépés a gépészet korszerűsítése, mert hiába szigeteljük le a házat, ha nem megfelelően szabályozott a hőmérséklet, és az ablak kinyitásával engedjük ki a meleget az utcára. A másik ok ugyanaz, mint a korábbi példámnál a régi háztartási gépek, a korszerűbbek kevesebbet fogyasztanak. Itt viszont megjegyezte a szakértő, hogy gépészet korszerűsítése még lehet belefér egy 4.550.000,-Ft-os keretbe, de a teljes hálózat felújítása nagy valószínűséggel nem, ahogy a megújuló energiaforrások (napelem, biomassza stb) kiépítése is ennyi pénzből kivitelezhetetlen. Természetesen mindez függ a ház nagyságától, és az alapállapotától.
  3. Hogyan készüljünk fel? Elsősorban alaposan el kell olvasni a feltételeket. Ha megfelelünk, akkor felkérhetünk egy szakértőt, hogy mit javasol, és össze kell állítani egy költségvetést. A http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/fejlesztes-es-klimapolitikaert-valamint-kiemelt-kozszolgaltatasokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/csaladi-hazak-felujitasaval-folytatodik-az-otthon-melege-programweboldalon, a jobb felső sarokban található egy költségvetési minta, ami segítséget nyújthat. A következő lépés konzultálni egy kivitelezővel, majd meg kell tervezni a finanszírozást. Érdemes beszélni a pénzügyi tanácsadónkkal, mit javasol. Össze kell állítani a pályázatot, regisztrálni az ügyfélkapura, és július 1-jével elindul a beadási roham. Óriási érdeklődés várható, így egyszerre lépni kell, mert akár egy-két nap alatt is elfogyhatnak a pénzek. 5 milliárd forint a teljes keret.

 

Nincs sok időnk cselekedni, de ne kapkodjunk. Felelősségteljes döntést kell hozni, ami hatással lehet a jövőnkre. Ha bármilyen kérdése van, kérem forduljon hozzám bizalommal. https://qfsolution.hu/#contact