Évente több százezer forintot jelenthet az éves családi költségvetésben!

Nagyon sok olyan család keres meg, akik gyermekvállalás előtt állnak, vagy már megszülettek gyermekeik, hogy segítsek nekik megkeresni, az általuk kihasználható adókedvezményeket, állami támogatásokat. Az esetek többségében nem ismerik teljes körűen, hogy mire jogosultak. Felmerült bennem a kérdés. Mi van a többi családdal? Ha nem keresnek fel egy szakembert, akkor elesnek évente akár több százezer forinttól? Szerintem ezt senki nem engedheti meg magának, így arra vállalkoztam, hogy az eddig felsorolt, a pénzügyi termékek által igényelhető adókedvezmények, állami támogatások mellett utánajárok, hogy milyen egyéb kedvezményeket lehet elérni. Ebben a keresésben segítségemre volt egy pénzügyi tanácsadó ismerősöm, a könyvelője, és természetesen körbe néztem, hogy milyen elérhető publikáció található.

Nézzük, amire mindenképpen érdemes odafigyelni 10 pontba szedve!

  1. Anyasági Támogatás: Az anyasági támogatás – gyermekenként – összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-kal (2016. évben 64 125,-Ft), ikergyermekek esetén 300%-kal (2016. évben 85 500,-Ft). Az első hat hónapban kell igényelni.
  2. Szülési támogatás (SZJA-ból): Önsegélyező pénztáron keresztül lehet igényelni. A szülők, és/vagy közeli hozzátartozóik egyénenként 750.000,-Ft-os befizetése pénztári számlákra, majd annak visszaigénylése (hat hónap kamatozás szükséges). A befizeztések után fejenként 150.000,-Ft-os adókedvezmény vehető igénybe. További tájékoztatást ITT olvashat.
  3. Gyermek születésével kapcsolatos orvosi költségek (pl: szülész nőgyógyász vizsgálata, lombik program, stb.), és a születés utáni gyermekkel kapcsolatos költségek (oltások, pelenka, tápszerek, babaápolási szerek, gyógyszerek, stb.) költéseiből visszajár 20%, max 150.000,-Ft az SZJA-ból, ha önsegélyező pénztári és/vagy a szűkebb felhasználási körrel rendelkező egészségpénztári számláról történik a vásárlás. További részletek: lsd. 3-as pont.
  4. Babakötvény (egyszeri):  Egyszeri 42.500,- Ft, amely a gyermek felnőtté válásakor válik felhasználhatóvá. Nem kell igényelni, és a szülők írásban kapnak értesítést a Magyar Államkincstártól.
  5. Babakötvény (Rendszeres): Kötött a felhasználása, a hozzáférhetősége, ahogy az egyszeri díjas Babakötvénynek is. A befizetett összegek után jár 10% támogatás, maximum 6.000,- Ft.
  6. CSED (TGYÁS) (6 hónapig a Br. jövedelmünk 70%-ig) ––› GYED (a gyermek 2 éves koráig (ikrek +1 év!)  Nettó jövedelmünk 70%-ig de 2016-ban havonta max. 178.500,- Ft/hó-ig) ––› GYES 2-től 3 éves korig 28.500,- Ft/gyermek, ikrek esetén 6 éves korukig. További információt ITT olvashat.
  7. Családi pótlék: Egy gyermekre 12.200,- Ft/hó, két gyermekre 13.300,- Ft/hó/gyermek, a harmadik gyermekre 16.000,- Ft/hó/gyermek
  8. Családi adókedvezmény (SZJA-ból): Egy gyermekre 10 000,- Ft/hó, két gyermekre 15.000,- Ft/hó/gyermek, és három gyermekre: 33.000,- Ft/hó/gyermek. További részletek lsd. 6-os pont.
  9. Önkormányzatii támogatás: Az állandó lakcím szerinti önkormányzatnál kell érdeklődni. Változó a mértéke.
  10. CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye): Új és használt lakóingatlan vásárlására adott támogatás, melynek mértéke függ a gyermekek számától, az ingatlan nagyságától, és az ingatlan típusától, hogy új, vagy használt. További információt ITT olvashat.

Az adókedvezményeket minden évben a személyi jövedelemadóból (SZJA) tudjuk visszaigényelni. A családi adókedvezmény miatt sok esetben nincs SZJA befizetés, így nincs miből visszaigényelni, de van megoldás. Egy, vagy több közeli hozzátartozó SZJA befizetéséből is visszaigényelhetünk adókedvezményt, így nem esünk el ezektől a sokszor többszázezres tételektől. Legyünk körültekintők! A részletekért mindenképp keresse meg tanácsadóját, vagy forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat