CSOK és a nyugdíjkatasztrófa összefüggései, avagy milyen lehet időskorban zsebpénzt kérni

CSOK

Az elmúlt egy évben óriási érdeklődés mutatkozott a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) iránt, ami teljesen érthető. Nagy visszhangja volt a médiában a 10+10 milliós csomagnak (érdekes, hogy a lakáshitelek havi törlesztőjére vonatkozó, 2016 január elsejétől elérhető, több tízezer, akár százezer forintot jelentő adókedvezményről kevésbé hallani). A támogatás feltételei folyamatosan változnak, de a főbb pontok megvannak, így folyamatosan tudjuk tájékoztatni ügyfeleinket. Eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormányzati ösztönzők ellenére sem akarják vállalni a családok a három gyermeket, de így legalább felmerül lehetőségként a plusz gyermek vállalás. Ezzel a lépéssel, a gyermekvállalást ösztönző támogatások is kiemelt helyet foglalnak el a nyugdíjelőgondoskodás támogatása mellett, a magánszemélyek számára elérhető adókedvezmények, állami támogatások élmezőnyében. Elsőre úgy tűnhet, hogy a kettő nem függ össze, pedig a nyugdíjkatasztrófából való kilábalás egyik eszköze, ha megnövekszik a nyugdíjkasszába befizetők száma, így az aktuális nyugdíjakra lesz fedezet. A kérdés mikor, és hogy gyermekeinknek lesz-e munkahelye, hogy a jövedelméből le tudják vonni ezt a fedezetet.

A kormányzatnak van közvetlen (nyugdíj öngondoskodást támogató), és közvetett (gyermekvállalást támogató) stratégiája a katasztrófa elkerülésére, a kérdés a lakosság hogy él ezekkel a lehetőségekkel. A hvg.hu és a portfolio.hu cikke egy felmérésről szól, ahol ezekre keresik a választ. A portfolio.hu cikkéből kiemelnék pár érdekes számadatot. Az emberek 56%-a vallja azt, hogy el kell kezdeni megtakarítani nyugdíjra 30 éves kor előtt, átlagosan 21.000,-Ft-ot havonta. Ez szerencsés, viszont van egy számomra megdöbbentő statisztika.

Így szól. Azok közül, akik tervezik, hogy ki akarják egészíteni a nyugdíjukat, 8 százaléka azt várja, hogy a gyermekéből fog megélni a nyugdíj mellett. Ez számomra döbbenetes! Mi van, ha elveszti az állását a többszörös családfenntartó? Egyik blogbejegyzésemnek a következő címet adtam: “Nagycsaládosok nyugdíjkilátásai, avagy a gyermekeinkre támaszkodni akarunk, vagy támogatni őket.” Most szembesültem azzal, hogy sokan vannak, akik úgy döntenek, hogy inkább támaszkodni. Ha Ön nem hozzájuk tartozik, kérem forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat