Amit a gazdasági sajtók az új lakossági őrületnek hívnak…

Sokat foglalkozom a pénzügyi termékek után kihasználható állami támogatásokkal, adókedvezményekkel, hiszen ezek egy család életében éves szinten sokszor százezres plusz bevételt jelentenek. Van egy olyan állami támogatás forma, ami nem ad plusz jóváírást a befektetésünkre, vagy a számlánkra, hanem egyszerűen mentesít minket a kamatadó, és kamateho levonása alól. Több pénzügyi termék esetében van erre lehetőség, viszont talán a legismertebb a TBSZ (Tartós Betéti/Befektetési Számla):

Mi az a TBSZ?

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) egy ötéves futamidővel rendelkező megtakarítási forma, amellyel a befektetési időtávtól függően akár adómentes hozamra is szert tehetünk. A TBSZ-nél betéti és befektetési számla közül is választhatunk attól függően, hogy milyen befektetéseket szeretnénk a számlán tartani. A befektetési időtáv a felhalmozási és lekötési időszakra különíthető el: a felhalmozási időszak a TBSZ megnyitásának naptári éve, a lekötési időszak pedig az ezt követő naptári évtől kezdődő 5 év.

Ha a lekötési időszak harmadik évének letelte előtt bontjuk fel a szerződést, akkor a befektetések hozamára 16%-os kamatadót és 6%-os ehót kell fizetni. Amennyiben 3 év letelte után nyúlunk hozzá a befektetéshez, akkor 10% kamatadót kell fizetni, az 5 éves időtáv lejárta után pedig kamatadó- és eho-mentesen vehetjük fel a megtakarításon elért hozamot.

Mit jelent ez nekünk? Ha van egy 5-6 éves befektetésen 200.000,- Ft hozamom, akkor normál esetben a lekötés végén levonják a kamatadó, kamateho 22%-os terhét, ami 44.000,- Ft-ot jelent, így csak 156.000,-Ft-hoz jutok hozzá. Ha ezt a megfelelő befektetésbe helyezem el, akkor a teljes összeg az enyém. Ez azért elég jelentős állami támogatás, mégha nincs is plusz külső jóváírás a befektetésemen. Természetesen ennek a lehetőségnek is vannak hátrányai, hiszen rendkívül rugalmatlan, nem lehet plusz ráfizetést eszközölni, illetve ha hozzá akarok férni, akkor betétfeltörés történik, illetve ki kell fizetnem a megfelelő terheket. Év vége van, most fognak felszabadulni az 5 évvel ezelőtt betétlekötések, befektetések, és érdemes elgondolkozni, hogy mit kezdünk a felszabadult összegekkel. Erre ír egy rövid összefoglalót a portfoio.hu cikke, érdemes elolvasni, illetve javaslom, hogy keressék fel pénzügyi tanácsadójukat, mert kevesen tudják, hogy sokkal rugalmasabb befektetéssel is el lehet érni ugyanazt, mint a TBSZ számlával. Ha ezzel kapcsolatban kérdése van, vagy csak szeretné tudni milyen kedvezményeket tud kihasználni, forduljon hozzám bizalommal! QFS Kapcsolat

http://www.portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/ez_lesz_az_uj_lakossagi_orulet_nagy_roham_jon_decemberben.221997.html

Update: 2017.01.01.-től eltörölték a kamateho-t, illetve a kamatadó mértéke 15%-a módosult. Az előző példa alapján 30.000,-Ft elvonás történik 200.000,-Ft hozam után.