Pár héttel ezelőtt tartottam egy előadást a pénzpiacon elérhető állami támogatásokról és adókedvezményekről, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen kevesen használják ki ezeket, pedig sok esetben ez akár több százezer forintos tétel is lehet, és kevés olyan háztartást ismerek, akinek egy ekkora pénzösszeg nem számítana. Itt az év vége, és az idei évi adóbevallásunkat lassan el kell készítenünk, és be kell nyújtanunk. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy erre az évre vonatkozóan miket használtunk ki, és miket lehet még. Például kevesen tudják, hogy van egy olyan adókedvezményi forma, amit alanyi jogon, bizonyos súlyos betegségek esetén igényelni lehet, ez a Betegségek után járó adókedvezmény (személyi kedvezmény). Ma ezt boncolgatjuk!

 

Tapasztalatom alapján az a véleményem, hogy sokan nem csak azért nem vesznek igénybe adókedvezményeket, mert nem tudnak róluk, hanem mert fogalma sincs egy laikusnak, hogy mi az igénylésnek a folyamata, kihez fordulhat, mit kell beszereznie, és a végén elfelejtődik a mindennapok többi intéznivalója mellett.

 

Röviden az adókedvezményről: Az adóév első napján érvényes minimálbér 5%-ának megfelelő összeggel, 2015-ben 5.250 Ft-tal csökkenthető a befizetendő szja összege (lsd első link). A második link alatt található lista tartalmazza, hogy mely betegségekre jár. Orvosi igazolás szükséges hozzá, illetve egy személyi kedvezmény nyilatkozat. Ha a betegség végleges nem szükséges minden évben újra kérni igazolást, akkor elég az első (legalábbis a jelenlegi jogszabályok szerint). Ha a megfelelő BNO kóddal rendelkező betegségünk már több éve megvan, akkor az elévülési időn belül visszamenőlegesen is lehet igényelni, ami jelenleg az elmúlt öt év.

 

Fontos gyakorlati tudnivalók: Az igénylést érdemes első körben az orvosnál kezdeni, és megérdeklődni, hogy a listán szereplő BNO kóddal rendelkező betegségben szenvedünk-e. Ha igen, akkor kérni kell egy igazolást, amit csatolni kell az adóbevallásba a megfelelő nyilatkozattal együtt, és így visszaigényelhető a kedvezmény. Ha már fennálló megbetegedésről van szó, akkor visszamenőlegesen is lehet igényelni egy több évre visszamenőleges önellenőrzéssel, amit a munkáltató nem fog elvégezni, így ezzel egy könyvelőt kell megkeresni, ami igaz költség, de pár ezer forintos díjjal akár 285.300,- Ft-ot is visszakaphatunk. Javaslom, hogy ha ezt sikerül kihasználni, akkor önadózást érdemes választani, nem a munkáltatóval készítetni az adóbevallást.

Milyen más adókedvezményt és állami támogatást tudok kihasználni(?) kérdéssel forduljon hozzám bizalommal.

 

http://nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/ugyfelszolgalatok/segitbetegsegkedvezmeny.html

 

http://www.mindenegybenblog.hu/palyazatfigyeles/itt-van-az-osszes-betegseg-teljes-listaja